writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Kabels (38)

door koyaanisqatsi

Precies een maand na Gutierrez' coup overkwam Tallyrand Utter de grootst denkbare ramp. Tijdens een razzia bedoeld om de straten schoon te vegen van straatventers en muzikanten werd hij opgepakt als illegaal. De controlerende agenten hadden geen oor naar de verklaring waarom zijn papieren vervallen waren -zo'n verhalen hoorden ze iedere dag- en voerden hem samen met een handvol andere pechvogels af naar het detentiecentrum voor mensen zonder papieren, een met hekken en prikkeldraad omgord dorp van prefab barakken, dat zich even buiten de noordoostelijke stadsgrens bevond.
Algauw zorgde Utters aanwezigheid in het centrum voor de nodige hilariteit. Het lag voor de meesten van de bewoners voor de hand dat zijn geval op een potsierlijke misvatting berustte en dat hij spoedig zou worden vrijgelaten.
Maar daar dacht alvast de eerste inspecteur van de vreemdelingenpolitie die hem ondervroeg helemaal anders over.
'Ik moet toegeven, meneer,' zuchtte deze -een man van rond de veertig die luisterde naar de naam Treurdis, 'dat dit met straatlengten voor het origineelste verhaal is dat me hier ooit werd verteld. Nu, het spijtige van de zaak is dat zelfs indien u de waarheid moest vertellen -wat ik ten zeerste in twijfel trek- uw situatie tamelijk penibel blijft. Feiten zijn feiten, en voor de wet bent en blijft u een buitenlander. Erger zelfs -tenminste, als ik u toch mocht geloven-: een buitenlander die geen enkele mogelijkheid ziet om alsnog onze nationaliteit te verkrijgen. Uitzichtlozer kan bijna niet.'
'Is dat dan geen reden te meer om geloof te hechten aan mijn woorden,' zuchtte Utter op zijn beurt.
Maar Inspecteur Treurdis schudde onwrikbaar het hoofd.
'Als u moest weten welke hartverscheurende vertellingen men mij voorschotelt, meneer Utter. Nee, het spijt me. Uw verhaal is te al te kras. Ik raad u aan om mee te werken, zodat u zo snel mogelijk naar uw land van herkomst kan teruggestuurd worden. Want hier blijven hangen heeft weinig zin. Het is hier trouwens niet meteen een oord van gezelligheid, daarmee zal u het wel eens zijn.'
Utter reageerde niet. Geen haar op zijn hoofd dacht eraan om zich te laten deporteren naar een land dat hem even vreemd was als een andere planeet, maar zoals de zaken er voor stonden zag het er naar uit dat hij er wel eens manu militari naar toe gebracht zou worden. Zijn hart ging als gek te keer, ook al wist hij dat het er nu op aan kwam het hoofd zo koel mogelijk te houden. Het eerste wat hij moest doen was Cybersexgirl op de hoogte brengen, om vervolgens met haar te bespreken wat er nog te ondernemen viel. Het zou wel wat heen en weer geloop van haar vergen -waar ze een hekel aan had- maar er was niets aan te doen.
Inspecteur Treurdis drong niet verder aan. Hij was het gewend dat illegalen met sprakeloosheid op de harde realiteit reageerden en kende ook het vervolg van het verhaal. Ongetwijfeld zou Utter een advocaat onder de arm nemen, die hem handenvol geld zou kosten, waarmee hij weinig meer zou bekomen dan uitstel van executie. Nu ja, dat moest Utter maar weten. Zijn vakantie zat er aan te komen en zijn collega, Inspecteur Boban, zou de zaak voorlopig verder afhandelen. Als Utter zijn verstand gebruikte, zou hij hem niet meer weerzien en in het andere geval stonden hen nog een paar ontmoetingen te wachten. Het kon de Inspecteur, die met de loop der jaren alleen maar apathischer was geworden job, allemaal geen bal schelen.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Een alledaagse scene bijna, zoals een asielzoeker zonder identiteit bij ons behandeld wordt. Een uitzichtloos bestaan.
  koyaanisqatsi: :-( x
 • andremoortgat
  Prikkeldraad
  En slechte raad
  Dan treur es om
  wat gebeuren gaat
  koyaanisqatsi: Zo is het maar
  Al te klaar
 • doolhoofd
  Sorry voor al de keren dat ik heb gestemd zonder feedback te geven. Je hebt het nu ook eens bij mij gedaan en ik weet nu hoe vervelend het is. Mijn verontschuldigingen.
  koyaanisqatsi: Ik had te snel geklikt vrees ik. Maar geen probleem, er zijn veel ergere dingen in het leven. ;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 7

Uitstekend: 3 stem(men), 75%
Goed: 1 stem(men), 25%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .