writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De Nagel op de kop…

door GoNo2Charel J., beter gekend als Charelke de Nagel, heeft het aan de stok met de gerechtelijke instanties. Roodaangelopen komt hij de kroeg binnen, de deur achter zich dichtsmijtende zodat de glazen achter de toog rinkelden. Ik heb de Nagel nog nooit zo kwaad gezien. Hij stevent recht op mij af, onbewust ga ik over in defensieve modus…
" Hé, schrijverke van m'n kloten, wilt ge eindelijk eens een goed verhaal schrijven?" vraagt hij mij, op doordringende toon. Ik ben er niet gerust in, de dag van heden moet men zelfs oppassen voor z'n eigen vrienden.
" Laat ons eerst iets bestellen, mijne Kriek is bijna leeg…"zeg ik om de gemoederen een beetje te bedaren.
" 't Zal er dan toch ene worden op uw kosten…voor een goed verhaal moet ge dokken hé?" is het korte antwoord van de Nagel.
" Patron, voor mij een Kriek en voor de Nagel een chocomelk…" zeg ik in een poging mij er vanaf te maken met een joke.
" Denkt ge dat ik Markske ben van FC De Kampioenen?". De Nagel heeft schijnbaar geen goesting om te lachen, zo te zien en te horen.
" FC De Kampioenen, hebben die niet gewonnen tegen den Anderlecht?". Tweede poging die volledig de mist ingaat.
Ik krijg m'n Kriek en de Nagel z'n 33'er. Jupiler want de Stella moet nog geleverd worden. 't Zal mij worst wezen, ik drink dat chemisch spul toch niet.
" Vertel me eens de reden dat je zo kwaad bent…" zeg ik op vriendschappelijke toon.
" Je weet toch dat het vandaag de begrafenis was van Omer, den facteur en in z'n vrije tijd scheidsrechter bij den voetbal?.."
Ik moet het antwoord schuldig blijven, m'n geheugen laat me eventjes in de steek. Omer den facteur? 't Zegt me niks, nada, nougatbollen. Ik ga ervan uit dat ik niet iedere facteur, die toevallig ook nog postbode en tevens brievenbesteller is, kan kennen. Ik heb zo de indruk dat ik hier drie keer hetzelfde zit te schrijven, maar soit, daar gaat het niet om…
" Welnu, ik kom van het kerkhof, schone begrafenis, het mag gezegd worden, praat nog wat na met enkele mensen van de scheidsrechtersbond. We gaan gezellig naar de uitgang, ons verheugende op de volgende die hier zal terecht komen…."
De Nagel krijgt er dorst van en nipt aan z'n glas. Ik heb de indruk dat er mensen zijn die niets anders te doen hebben dan naar begrafenissen te gaan. Bij mij moet het al een zeer goede vriend zijn eer ik die drempel overschrijd. Je moet de doden niet eren, maar de levenden, zeg ik altijd. Die hebben er tenminste nog iets aan…
Maar kom, ik wil de Nagel niet storen met m'n overpeinzingen en doe teken om verder te gaan.
" We komen aan de uitgang en wat ziet m'n oog?"
'Tja, wat ziet z'n oog? Een vliegende schotel? Mega Mindy? Een frisse deerne van 85 lentes jong? Een oog kan zoveel zien en twee ogen nog meer. Als ik teveel Kriek gedronken heb, zie ik alles in viervoud. Maar dat komt doordat ik een bril draag hé?
" Wat ziet uw oog? 't Zal me benieuwen…"vraag ik op indringende wijze.
" Zijt ge ermee aan 't rammelen? Als ge wilt zal ik ze in uw handen leggen, da's gemakkelijker om mee te spelen…"
Oei, z'n colère is schijnbaar nog niet over. Ik wil nog vragen wat hij in m'n handen zal leggen, maar heb zo het vermoeden dat het iets te maken heeft met z'n kroonjuwelen. Ik doe er dus het zwijgen toe. Zwijgen is zilver en spreken is goud, of is het andersom?
" Ik zie een cola-blikje liggen op de grond, naast de vuilbak. Kijk, als er iets is waar ik niet tegen kan, dan is het dat juist. Ze zetten overal vuilnisbakken en toch smijten ze er alles naast. En deze vuilnisbak was leeg, de meeste kerkhofgangers drinken geen cola op 't kerkhof. Nee, 't komt weer van zo'n verwend rotjong die te lui is om z'n blikje in de bak te gooien. Thuis doen ze dat ook hé?" De Nagel slurpt nog eens van z'n glas, ik ook…

Wordt vervolgd

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • andremoortgat
  Elke Nagel heeft zijn Kop
  ik blij curieus ...dit verhaal
  is non-stop
  GoNo2: Dank u!
 • greta
  Wervelende schrijfstijl. Ik vervolg mee.
  GoNo2: Dank u!
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .