writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Dinsdag

door ivo

Vandaag heb ik nog maar eens geleerd dat je de administratie enkel kunt verslaan met hun eigen administratie en wetten. Een truc die ik van Asterix en Obelix heb geleerd in het verhaal "Asterix en de helden". Het album waar beide helden op zoek moesten naar het vrijgeleide A38. De enige wijze om deze ambtenaren te verschalken is om hun hoeksteen als zwakte te gebruiken.

Toch gek, dat je sommige ambtenaren de wet moet uitleggen die zij zelf moeten toepassen.

Eerst loop je vast aan het loket. Aan de telefoon is het al niet beter en hoe hoger je gaat hoe moeilijker de gesprekken zijn. Einde raad naar de ombudsman die dan ook probeert en zich blijkbaar ook vastrijdt in een kluwen van onmogelijke verklaringen en toepassingen van die ene wet.
Dan maar naar de overheid zelf.

En dan is er een jurist, op een of ander stoffig bureautje die glashelder uitlegt hoe de zaak in elkaar zit. Dus, ik had wel gelijk en degene die het interpreteert heeft het mis.
Nu is het de vraag, hoe ga ik dit communiceren met de ombudsman, zodat de dienst die zich blijkbaar vergist heeft, en enkel een zeer enge toepassing van de wetregels kent, deze andere visie, van hun opdrachtgever, het Ministerie, deze versoepeling zal accepteren?
Zonder dat ik deze mensen hun zekerheid afneem en zonder dat zij zich gepasseerd voelen. Want ik ben me er van bewust dat als ik dit als een olifant in een porseleinwinkel op hun bureau leg, ik wel mijn goesting krijg, maar zij mij als een indringer en een verrader zullen bestempelen, waardoor mijn dossier als een schietschijf in het oog wordt gehouden en er op de buitenkant van dit dossier, een merkteken komt, zodat iedereen die dit dossier in handen krijgt, al direct weet dat de regels 'stipt' en 'onverdroten' moeten toegepast worden. Je weet wel, een soort van stiptheidsactie zoals bij de douanen in de luchthaven, als ze willen dat ze krijgen wat ze vragen, dan gaan ze enkel maar werken zoals het boekje zegt dat er gewerkt moet worden.

Is dat niet vreemd? Moeten deze ambtenaren niet altijd volgens het boekje werken. Blijkbaar bestaan er 2 boekjes, het officiële- dat als men het toepast niet 'hanteerbaar' is en er een file van wachtende passagiers ontstaat die uren kan duren en een niet officieel boekje, waarbij de handelingen, ook wel juist en in orde, maar veel sneller verlopen.
Ik kan me niet voorstellen dat dit laatste boekje een dienst zou zijn die geen 'orde' op zaken zou stellen.

Soit, blijkbaar is de wet er om niet toegepast te worden en mag er een interpretatie bestaan, dat in tijden van onderhandelingen opzij mag geschoven worden en men met de wettekst in de hand een terreurbeleid kan creëren, zonder dat de overheid er zelfs iets aan kan doen. Want wie de wet toepast kan moeilijk strafbaar worden gesteld.

Ik ben eens benieuwd hoe deze zaak gaat aflopen, eens zien wie bakzeil zal halen en de slagbomen zal omhoog duwen.

Ik zal wijselijk de ombudsman eens met die jurist in contact brengen en dat zij het samen oplossen en eens zien hoe het dossier nu zal keren.

Het zal zijn tijdje wel hebben en ik vermoed niet dat het dit jaar nog in orde zal komen, tijd brengt raad. En dan heb ik weer eens wat stof om snel een cursiefje zoals dit hier te schrijven. Een verhaal, is het moeilijk te noemen, maar een gedicht is het ook niet.

 

feedback van andere lezers

 • andremoortgat
  Kafka en dan heb je nog geluk !
  Als je belt dan is het
  druk op 2... druk op drie...
  druk op één...
  en dan heb je 't aan jouw been !
  ivo: het middel is het doel geworden André, ambtenaren zijn er om het volk te dienen en niet omgekeerd. Maar tja.. in een samenleving waar elke dag iets anders verboden wordt, is het logisch dat wat fout loopt, de schuld van de bevolking is en niet van het apparaat dat de bevolking zou moeten dienen.
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 3

Uitstekend: 1 stem(men), 50%
Goed: 1 stem(men), 50%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .