writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Feesten, nee, niet de Gentse…

door GoNo2
Beeldt u eens in dat al die feestdagen afgeschaft worden. Behalve Sinterklaas, de kleintjes moeten toch nog in iets kunnen geloven hé? Ze zullen rap genoeg te weten komen dat die gewoonweg niet bestaat. Een man met witte baard, mijter en een soepjurk. Meer moet dat niet zijn. Ik heb met eigen ogen gezien dat een Marokkaanse vader zijne kleine met kracht van de schoot van de Heilige Man plukte. De kleine huilde de ganse Delhaize bijéén. Een huil-crisis. De vader keek met z'n donkere ogen naar de sint, z'n vrouw en mij. Die moet zwarte piet worden, volgend jaar, denk ik dan. 'k Wou vragen of hij iets had tegen een bisschop die uit Turkije komt. Maar zoals algemeen geweten komen Marokkanen en Turken niet zo goed overeen. De Turken zijn een beetje teveel Westers gericht, naar het schijnt. Maar de zon schijnt ook, soit…
Ik vraag dus niets, bang om weeral het label van racist opgeplakt te krijgen. De manager komt kijken wat er scheelt in het Sinterklaashoekje. De Sint zit er hulpeloos bij en z'n zwarte piet, een snotaap tevens misdienaar, staat erbij zoals een uil op een ankergat. De zwarte piet, waar normaal de kindjes bang moeten van hebben, is nu zelf bang. Er staan nu een twintigtal moslimkindjes te drummen om hun zakje snoep te krijgen. Een beloning omdat ze op deze heuglijke dag plots bekeerd zijn tot het christendom. Sedert die nieuwe paus aangetreden is, gebeuren er ieder dag wel een paar mirakels. De manager, voorwaar gepromoveerd tot crisismanager, vraagt beleefd aan de vader om plaats te maken. Ik kan in z'n ogen lezen dat hij denkt: " hoepel nu toch op man, die sint zit er normaal alleen voor Vlaamse kindjes…".
Er komen nog twee aanvullers en een kassierster aangelopen. Er zijn maar twee kassa's open, toch vinden ze plots de tijd om hun manager eventueel ter hulp te schieten. De brave sint zijn baard is al nat van het angstzweet, hij doet teken aan zwarte piet om die kleine een zakje met snoep en promotiemateriaal, waaronder een ballon met Delhaize op, te geven. Hij geeft hem een zakje, ik denk al goed dat hij niet zijn zakje geeft. Zo de bazen, zo het personeel hé? De vader zegt in gebrekkig Vlaams dat hij nog een broertje heeft dat in de auto zit te wachten. De sint is goedhartig en doet er nog een zakje bij. Als die aan iedereen twee zakjes geeft, komen we niet toe, hoor ik de crisismanager zeggen. De zakjes zijn blijkbaar geteld, volgend jaar mag je er donder opzeggen dat Sinterklaas in een privé-hok zal zitten, achter kogelvrij glas en bewaakt door veiligheidsagenten. De kindjes zullen gescreend worden, een Delhaize-lidkaart voor het sinterklaasfeest moeten voorleggen. Anders komen ze er niet in. Iedereen zegt nu dat ze meerdere kinderen hebben. Ook sommige authentieke Belgen. En die wachten allemaal in de auto, denk ik dan…
't Is grappig om te zien en te horen. Denkt ge dat die vader iets gekocht heeft? Nee, zakjes gekregen en langs de kassa terug naar buiten. Dat hebt ge als de inkom voor de sint gratis is. Nu, eerlijk gezegd en gezwegen, 't was maar een snertfiguur, die zogenaamde hulpsint. Z'n baard en pruik worden na z'n passage gebruikt als engelenhaar om in de kerstboom te hangen. Z'n jurk en rode mantel zullen wel naar het bejaardentehuis gaan om dienst te doen als bedsprei of tafellaken. Z'n zwarte piet zal nog maanden met schoensmeer op z'n gezicht lopen. De schoolpesters likken hun vingers nu al af. Weer eentje, die of zelfmoord pleegt of psychopaat wordt. In het beste geval, maakt hij z'n toekomstige kinderen wijs dat de sint echt bestaat, wat nog erger is…alleen de kerstman bestaat echt, dat weet toch iedereen?
Binnenkort zit de kerstman in de Delhaize, staan diezelfde kinderen weer aan te schuiven voor een zakje promotiemateriaal. In de Colruyt zullen ze weer met die belachelijke rode mutsen op hun kop rondlopen. Dat moet dan een sfeer oproepen van prettige feestdagen. Ik lach me een kriek ( weeral kriek, zullen ze denken) als ik die volwassen mensen zichzelf zo belachelijk zie maken. Ik snap niet dat Philippe Geubels, als ex-werknemer van de Colruyt, daar nog geen grap over gemaakt heeft. Maar die moet geen muts opzetten om er belachelijk uit te zien, die is zo geboren. Alhoewel, z'n haar wordt afgeschoren om z'n imago te cultiveren. Kojak en Taras Bulba, in één persoon…
We gaan allemaal koken zoals we geleerd hebben op tv. De feestmenu's zullen van onge-evenaarde kwaliteit en kwantiteit zijn. Waarom op restaurant gaan als we het zelf beter kunnen? En daarbij, 't is crisis, als ge dat woordje lang genoeg gebruikt gelooft iedereen het ook, denk ik dan. Hebt ge u al eens afgevraagd hoeveel die zogenaamde kookprocessen kosten? Ze zeggen er nooit de prijs bij. Meestal heb je meer dan een kilo van één of andere gebraad nodig. Voor het vlees alleen al, ben je zo twintig euro kwijt. Reken daar de groenten, die altijd vers van de markt of de boer moeten komen, want anders ben je niet goed bezig hé? Maar kom, als we maar gezond zijn, da's 't voornaamste.
Een half uur na het kookprogramma, laat men in het nieuws beelden zien van de martelpraktijken die sommige veeboeren er op na houden. Daar sta je dan met je varkenshaasje met verse broccoli met ajuinsaus en bospaddestoelen. Je krijgt het niet meer verkocht aan je bloedeigen kinderen. Je kinderen krijgen voortaan om zes uur te eten, in plaats van zeven uur. Dan is het nieuws nog niet zo uitgebreid, denken ze. Al eens gehoord van You Tube, denk ik dan.
Maar kom, 't mag de pret niet bederven, kookprogramma's 't is altijd een beetje leren. En nu staat, zoals ieder jaar, je kunt er uw klok op gelijk zetten, kerst-en nieuwjaar voor de deur. In de Eerste Wereldoorlog, de Grote Oorlog genaamd, speelden de geallieerden een voetbalmatch tegen de Duitsers. In een stukje niemandsland. Ze zongen nadien van Stille Nacht en Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil. Waarna ze overgingen tot de order van de dag en elkaar lustig omver knalden.
Raar volkje zijn we toch, denk ik dan…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • andremoortgat
  Kom mersie... ja Commercie...
  nee merci !

  GoNo2: Dank u!
 • doolhoofd
  http://wumo.com/img/strip/-WM_strip_2004-10-05.gif
 • ivo
  nog wat ajuin erbij en ik denk aan de strangers met ik heb geblet voor mijne eerste keer .. :) je kunt het gezegd krijgen, dat is veel :)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 14 bezoekers online, waarvan 0 leden: .