writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Mijn geboortedorp

door roggemanj

Vandaag door mijn geboortedorp gefietst, niet traag maar als een duivel uit een doosje, altijd maar sneller. En toch was het gevoel daar meteen, ik herkende het meteen, de rustige weilanden, de bossen, de landelijke wegeltjes waar we ooit zoveel tijd doorbrachten, al de kwajongens uit de buurt, waar we in de zandgroeve haaientanden opgroeven en meenamen naar school en daar als echte helden bekeken werden door onze wonderbaarlijke vondsten.
Mijn dorpje waar we naar echte kermissen gingen met optredens van personen die nu nog meedraaien, waar ik ook lagere school liep bij de zustertjes, waar we stonden aan te schuiven in een lange rij om toch maar eens te kunnen proeven van die heerlijke warme chocolademelk die er bereid werd, nooit in mijn leven heb ik die geur nog kunnen opsnuiven van die cholademelk, nooit meer.
Ik kon het niet laten, aan het kerkhof gekomen moest ik gewoon even pauzeren, even tot bij mijn grootmoeders graf gaan en even tegen haar praten, in een flits was ik terug acht jaar oud, was ik bij haar in haar keuken, bereidde zij de lekkerste malen die je je maar kan indenken, heel even was ik terug haar oogappel, en terwijl de ijskoude wind me snel deed afkoelen voelde ik dat verdriet vanbinnen, was het de omgeving of was het gewoon de plaats die dit teweegbracht, ik zal het nooit weten.
Terwijl ik door bekende straatjes fietste zag ik overal huizen te koop staan, toeval of niet maar het gevoel bekroop me dat tijd echt niet stilstaat, dat ik ogenschijnlijk een beetje ben blijven stilstaan, bewust misschien..
Mijn geboortedorp, de plaats waar ik heel graag kom, waar ik voel dat mijn echte roots zijn, en ongeacht hoe lang ik er ben weggebleven, ik kom er steeds heel graag terug.

 

feedback van andere lezers

 • geertje
  dit is heel herkenbaar !
  mooi en inlevend geschreven, Johan.
  tracht dat te behouden: kostbaar = goud waard

  (mijn dorp is leeg wat familie betreft en zo fel veranderd,
  ik heb er geen affiniteit meer mee, geboortehuis verkocht
  vake woont in rusthuis, weg de band met dorp, helaas)
  liefs

  roggemanj: ik blijf verbonden met mijn dorpje, ook al zeggen sommigen dat ik teveel in het verleden leef..
 • Ghislaine
  Prima.
  roggemanj: bedankt Ghislaine
 • waterklok1
  mooi
  kus
  lot
  roggemanj: thanks
Er zijn 2 bezoekers online, waarvan 0 leden: .