writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

legalisering van Hasj - ja ..

door ivo

Naar aanleiding van Gono zijn verhaal :


Legalisering van hasj


Al jaren zie ik hoe meer en meer jongeren tot het besef komen dat een jointje - het klinkt zo onschuldig - best heel wat afhankelijkheid kweekt, waardoor het gebruik van hasj niet enkel meer alleen dient voor de ontspanning, maar als noodzaak om nadien tot een effect van opluchting te komen, omdat het sigaretje al lang niet meer enkel als 'ontspanning' dient.

Mijn nonkel, een brave man, pas begraven, was geen man van drugs, integendeel, hij was een man van principes en kon zich heel boos maken over die werkschuwe luieriken die enkel maar uit waren voor een sigaretje en een pilletje. En terwijl hij dan het speeksel van zijn mond veegde, omdat hij zo geëmotioneerd was, nam hij nog eens een goede teug van zijn bolleke, dat constant halfvol voor zijn neus stond.
Ik weet van mijn nonkel, op elk feest, als er twee bakken koning met bollekes waren, dan hadden wij geen last met deze man. Hij had geen alcoholproblemen, met die twee bakken achter hem, want hij dronk ze op een feest het liefst uit een flesje.

Zijn vrouw (mijn tante) was het gewend. Zij rookte haar twee pakjes Armada (in die tijd toch) met filter per dag en vond niet dat hij overdreef. Ik denk dat zij content was dat de çois zoveel dronk. Ze hadden al zeven kinderen en sinds çois zijn koning had gevonden, moest zij niet meer als koniging haar troon afstaan om hem tot dienst te zijn.

De Amerikanen hadden ooit het idee om het alcoholprobleem aan te pakken. De algemene drooglegging zorgde voor een ongelofelijk kat en muis spel en er werd nog nooit zoveel gedronken al toen. Daar bovenop kreeg men het probleem dat sommigen een soort van alcohol dronken dat gelijk was aan vergif.
De kosten van de drooglegging waren zeven keer zo groot al het probleem dat men wou bestrijden.
En het geld waar de overheid vroeger aan verdiende, ging regelrecht in de zakken van maffiabazen die hier best wel brood in zagen.

Ook het roken wil men indijken en je ziet nu dat de rokers als pestlijders voor de voordeur op de stoep bij elkaar wordt gedreven en zie je zieligaards hun sigaretje roken. De restaurants, cafés en binnenkort ook nog eens in de eigen auto, is verboden. Verbieden, doet men niet, niet omwille van de opbrengst, maar wel omdat men weet dat het niet werkt. Verbieden zorgt eenmaal voor meerverbruik. Dus, iedereen proberen af te kicken van de tabak, en voor velen lukt dit echt niet.
Nu al ziet men dat namaaksigaretten de markt beginnen te vullen, waardoor nog een veel grotere vuiligheid de mensen in hun longen zuigen. De namaaksigaretten waar in de tabak resten van kledingstoffen en andere vreemdsoortige rommel vindt, zorgen enkel er voor dat mensen die goedkoop willen roken, nog sneller dood zullen zijn.

Voor Hasj, kan men volgens mij ook een vorm van legalisering toestaan. Niet dat je dit bij elke tutterfrutautomaat kunt draaien voor een halve euro, of in het gazettenwinkeltje bij de sigaretten, maar wel als een medicijn, bij de apotheker.
Hiermee zorg je ten eerste dat de criminelen hier niets meer aan verdienen en ten tweede de gebruikers zijn geregistreerd en men kan het verbruik per gebruiker monitoren en de huisarts heeft er zicht op.

Ook de kwaliteit van de inhoud is gecontroleerd en de sociale gevolgen - dat men er moet voor stelen en of zichzelf prostitueren is hiermee ook van de baan.

Voor sommige mensen is hasj wel een oplossing. Chronische pijnlijders en sommige zieken zijn gebaat met af en toe een jointje. Nu moeten deze mensen bij criminelen hun spul kopen, alsof ze zelf ook de grootste bandieten zijn.

Neen, zie dat men morgen zoals bij de sigaret zou zeggen dat het drinken van bier verboden zou worden, de wereld zou op zijn kop staan. Maar de gevolgen van alcoholmisbruik is enorm. Dertig jaar geleden waren de gevolgen van dit misbruik al onhoudbaar. In Charleroi is er dertig jaar geleden een studie geweest. Deze studie toonde aan dat er per dag 50 patiënten in het ziekenhuis liggen ten gevolge van alcoholmisbruik (lever, hersenen, maag, darmen enz. ).
Maar geen mens die vindt het alcoholmisbruik moet verboden worden, de Amerikaanse drooglegging als voorbeeld dat het niet lukt.

Waarom zou het met drugs, de drooglegging wel lukken?

Beter geen drooglegging maar een gecontroleerde en een gebruik dat gemonitord wordt. En wie problemen heeft (evenzeer met alcohol) moet geholpen worden. Maar je helpt mensen niet door ze eerst in de criminaliteit te duwen om ze nadien, buiten deze criminaliteit terug te genezen. Een apotheker die ziet dat er te veel wordt gevraagd kan de huisarts hierover tippen.

Voor jongeren die een verslaving voelen (zoals bij tabak en alcohol) kan een zeer goede begeleiding worden voorzien, een begeleiding die er nu reeds is (De Sleutel enz.) Maar ze hoeven nu niet te gaan stelen en met criminelen op te zoeken om aan hun spul te geraken.

 

feedback van andere lezers

  • jan
    alcohol is nog steeds de meest schadelijke van alle drugs m.i., of de politiek een slaatje kan slaan uit de legalisering van cannabis zal de tijd leren.
    ivo: inderdaad Jan en de drug dat alcohol is wordt vaak miskend.
  • pisatelj
    Ik ben zelf pro legalisering van marihuana, ik vind alcohol veel gevaarlijker (al vind ik marihuana persoonlijk zeer onaangenaam, ik wil het nooit meer proberen) repressie inzake drugs werkt niet, de vraag is er altijd, genoeg mensen die het illegaal willen aanbieden, bij een repressief beleid gaat t ondergronds, de repressie kost handenvol geld voor weinig resultaat. In de VS neemt het heroinegebruik fenomenaal toe, ondanks repressie. Ik ben er voor dat de staat de verkoop overneemt en zo heel wat inkomsten heeft. Tegelijk moeten gebruikers in alle openheid hulp kunnen vragen als ze willen stoppen. En verder moeten we eens duidelijk uitzoeken waarom zoveel jonge mensen, vaak intelligente, gevoelige mensen, naar drugs grijpen. De bevindingen van psycholoog Paul Verhaeghe kunnen daar bij helpen. Op jongeren ligt een hoge prestatiedruk, zelfs al lijkt het dat ze zo hedonistisch zijn, de exit via drugs ligt dan voor de hand. Paul Verhaeghe spreekt van depressief genieten. Genieten is een imperatief geworden, wie niet uit de bol gaat, telt niet mee. Ik ken enkele zware gebruikers van cannabis. Ze gaan werken en functioneren. Wat het op langetermijn met hen doet, weet ik niet. De occasionele gebruiker lijkt mij na een joint een dag of 2 minder fut te hebben... Zelf hou ik er niet van. Maar dat je het niet succesvol kan verbieden, weet ik zeker. Volgens mijn huisarts leidt chronisch gebruik in 13 procent van de gevallen tot schizofrenie, maar bon, je kan alles misbruiken. Zelf heb ik een probleem met caffeine. Ik vind caffeine een effect hebben dat lijkt op speed, als ik regelmatig koffie drink, raak ik meteen verslaafd en drink absurde hoeveelheden, tot ik zonder niks meer kan, en zware angstaanvallen krijg. Nog altijd geen reden om caffeine te verbieden. Een van de problemen die ik zie met legalisering, is een overspoeling door buitenlanders die in eigen land geen cannabis kunnen kopen. Drugstoerisme dus. Maar misschien kan dat ook wel positief uitdraaien voor ons land. Ik veronderstel dat die dan niet louter cannabis kopen, dealers uit andere landen aantrekken is wellicht minder plezant. Al bij al ben ik dus pro legalisering
    ivo: laat de verkoop via apotheek gebeuren en enkel via het ziekenfonds een enorme korting te bekomen, waardoor wie het koopt en geen registratie heeft via een ziekenfonds, de volle pot (marktwaarde) betaalt. De vrijwaring van de markt - wil daarom niet zeggen dat dit een legalisering is. wel een gelegaliseerde verkoop via de apotheek, zoals dit ook met morfine en andere drugs gebeuren.
  • dorus
    uiteindelijk is het de samenleving die bepaalt wat kan en wat niet kan. Er zijn volkeren die allerlei halucinogene planten kauwen en dat goed vinden. Onze maatschappij heeft op dit ogenblik limieten gesteld aan bepaalde praktijken. Canabis roken hoort daarbij. zolang er geen breed draagvlak is voor de opheffing van dat verbod, is het zinloos er tegenin te gaan. Het ter discussie stellen kan natuurlijk altijd en moet ook.
    ivo: dank je wel Dorus ..
  • andremoortgat
    Ik sluit aan bij Dorus
    Voorlopig verbod handhaven
    Maar open staan voor betere inzichten
    Als die zich aandienen
    ivo: tja ik denk dat handhaven gelijk is aan dweilen met de kraan open. Bedankt André
  • GoNo2
    zoals ik al zei, iedereen heeft zo zijn mening hé?
    ivo: inderdaad :) bedankt Gono
  • catharina
    Duidelijke een gevoelig punt. Voor mij is alcohol, zo alledaags, veel gevaarlijker. Pubers die zich lam zuipen en ouders die het niet nodig vinden om de alcohol te laten staan voor de kroost...
    Het hangt vooral af van persoon tot persoon: iedereen weet dat het je sloopt en je wereld kapot maakt en daar heeft de wet niets mee te maken...legaal of illegaal, het maakt in wezen niets uit voor diegene die gebruiken. Alcohol of drugs ( of koffie) ...de kunst is om mensen er op tijd attent op maken dat ze over de schreef gaan en die drempel verkleinen. ( zelf heb ik een verslaving aan warme douches, telt dat ook?)
    ivo: zeker gevoelig Catharina - maar noodzakelijk en het zou goed zijn moest over deze problematiek de schrijvers en de dichters zich zouden roeren, zodat het maatschappelijk debat op andere niveau's zou gevoerd worden. Uw verslaving is zorgelijk te noemen, - ik zou dit zeker eens laten nakijken door een of andere loodgieter :)
  • warket
    Alcohol en wiet kunnen zalig zijn zolang je er matig mee omgaat, en net daar ligt het duiveltje te loeren op de grens. Wanneer ik in mijn eigen boezem kijk ben ik blij dat mijn kinderen niet zo heftig zijn als ik.
    ivo: het is altijd fout om jezelf of wie je kent als maatstaf te nemen om een algemene beslissing te nemen, maar het komt wel heel dicht bij je als je erbij betrokken geraakt en dat is vaak moeilijk. Alcohol verbieden zou een revolutie betekenen voor velen, maar als je de gevolgen ziet van het misbruik, het zou ons heel wat geld besparen. Daarom vind ik dat legalisering in een gecontroleerde omgeving (zoals medicatie) nog altijd het beste is .. bedankt alvast.
  • verf
    vandaag worden bussen minderjarige nederlandse jongeren onder Belgische politie begeleiding naar alcohol dancings gevoerd in Hasselt omdat ze in Nederland geen alcohol meer krijgen hoe onnozel kan men zijn
    ivo: zo is het Ed
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 15

Uitstekend: 7 stem(men), 88%
Goed: 1 stem(men), 13%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 8 stem(men)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .