writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Stalingrad (1)

door pisatelj

(deze monoloog wordt opgevoerd in Antwerpen, op 19 maart in de Nova)

Sorry dat ik wat mank en hier half gebroken voor u staan. Ik ben al de 90 gepasseerd en ik had vorige week wat strubbelingen in de metro van Moskou, maar soit, dat zal ik u dan misschien straks vertellen. De lotgevallen van een oude babushka interesseren meestal geen kat. En dat is ook niet waarom ik hier ben.

Er is mij gevraagd om iets te komen vertellen over Stalingrad. Wat kun je daar nu over zeggen? De feiten staan op wikipedia. Zoveel doden, zoveel gewonden. Cijfers over de doden, zijn eigenlijk dode cijfers he. In totaal werden aan beide zijden in de gevechten rond Stalingrad ongeveer twee miljoen soldaten gedood of verwond. Twee miljoen. Kunt ge u daar iets bij voorstellen? Elk geval apart is een verhaal op zich. Elke keer hebben ouders hun kind verloren, kinderen hun vader, en vrouwen hun man. Awel, voor wat het waard is, zal ik u vertellen hoe ik in de grote vaderlandse oorlog mijn jongste broer verloor, mijn ouders, en één van mijn twee aanbidders. Eigenlijk verloor ik anderhalve aanbidder.

(...)

 

feedback van andere lezers

  • ivo
    dit belooft ..
    pisatelj: Ik hoop dat ik de mensen die deze miserie hebben meegemaakt de nodige eer doe hiermede
  • andremoortgat
    Een andere kant van jou...
    Dit belooft idd
    Ik ben volger !
    pisatelj: Dat is zeer, zeer fijn :-)
  • GoNo2
    Ik volg ook!
    pisatelj: tof :-)
  • catharina
    Driewerf hoera; ik snap het Nederlands perfect ( wel, toch beter dan Engels, ik werk in ' de Walen' hé, en daar is Engels iets mysterieus). En ik ga ervan uit dat het al getuigt van respect alleen als je respectvol schrijft over een gebeurtenis waar echte mensen onder hebben geleden...dus je ( U?) zal ( zult) ze wel eer aandoen.
    pisatelj: ik mis het Engels al, maar om Ivo een plezier te doen, zal ik het hier achterwege laten :-) En 'je' natuurlijk, kom aan :-) we gaan niet beginnen 'uwen'
  • koyaanisqatsi
    Ik treed Ivo bij...
    pisatelj: Het is dus helemaal herwerkt ondertussen. Geen woord is hetzelfde gebleven. Is ondertussen drie keer opgevoerd en uitgegeven.
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 7

Uitstekend: 2 stem(men), 40%
Goed: 3 stem(men), 60%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .