writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

't Lijkt wel of het gisteren was….17

door GoNo2
Ik voel me een beetje onbehaaglijk na de preek van m'n dierbare jeugdrechter. Als nu de directeur ook nog een sermoen afsteekt is het helemaal compleet. En ja hoor, hoe heb ik het kunnen raden?

" Luister Noël, knoop het goed in je oren. Ik ga het maar één keer zeggen…" zegt de directeur op afgemeten toon.
Doet me nu denken aan ' Allo Allo', die van de resistance zei dat ook altijd…

" Wat jij gedaan hebt met Daniel is niet goed te keuren. Ook al heb je het gedaan uit een gevoel van onrechtvaardigheid. Laten we wel wezen, als iedereen hier het recht in eigen handen neemt, waar gaan we dan naar toe hé?"

Ik wilde bijna zeggen dat ik het gedaan heb uit een gevoel van barmhartigheid, maar ik slik m'n woorden in. ' t Is al erg genoeg, meer olie op het vuur doet de het vuur alleen nog heviger oplaaien.

" Je zult de consequenties van je impulsiviteit moeten ondergaan. Je krijgt veertien dagen afzondering, daarna zal het alleen maar afhangen van jezelf of je terug naar paviljoen A kunt…" zegt de directeur met een streng gezicht.

Ik kijk opzij, zie ik nu pretoogjes bij Vermeersch? Of droom ik dat maar? Vermeersch mag me duidelijk niet,ik had al het gevoel dat er iets mis was met die kerel. Maar 't is wederzijds. Ik besluit mij te ontdoen van m'n aansteker en liefst zo vlug mogelijk. Kwestie van te voorkomen dat hij hem vindt bij een grondige controle…

" Heb je nog vragen of opmerkingen?" vraagt de jeugdrechter, na z'n aantekeningen weggestopt te hebben in z'n lederen aktetas.
" Ja meneer de jeugdrechter, zou ik u onder vier ogen kunnen spreken?"
M'n vraag verbaast hem, ook de directeur kijkt ervan op.

" Wat kan er zo belangrijk zijn dat het onder vier ogen moet?"vraagt de jeugdrechter blijkbaar in z'n wiek geschoten.

Voor hem is het misschien niet belangrijk, maar voor mij wel. Ik wil hem vertellen hoe ze mij behandelt hebben in de cel. Iemand omver spuiten met een brandslang is toch niet normaal of wel soms?

" Als het gaat over dat beetje water in je cel, de jeugdrechter is al op de hoogte…"zegt de directeur met een grijnslach.
" Gedraag je, dan krijg je zo geen toestanden. Er is nog niemand van dood gegaan. En je bent nu tenminste proper…"

Ik hoef niet verder aan te dringen, voor hun is de kous af. Daar zit ik dan, machteloos. Langs de ene kant willen ze dat ik mij volwassen gedraag, langs de andere kant behandelen ze mij als een klein kind. Niets in de pap te brokken, zwijgen en doen wat ze zeggen. Ik trek toch aan het kortste eind…

De jeugdrechter neemt afscheid van mij. Het komt allemaal goed, zegt hij. Gelooft die zichzelf wel? Vermeersch neemt me mee, terug naar de afzondering.

" Je hebt wel een grote muil hé…"zegt hij plots.
" Waarom?"
" Waarom wie?"
" Waarom, meneer Vermeersch?
" Omdat ik het zeg, daarom. Dacht je nu echt dat het iets zou uithalen als je vertelde over die douche? Sukkelaar, je moet nog veel leren…"
" Vind je het normaal dat men zoiets doet met kinderen?"vraag ik hem op m'n beurt.
Hij kijkt me aan alsof hij me naar de keel wil vliegen. Tegenspreken, een vergrijp dat ook in het boekje staat.
" De volgende keer gebruiken we onze matrakken, als je dat liever hebt?"
Hij verkneukelt zich al op de volgende keer, een sadistje in jeansbroek en rolkraagtrui. Die op mocassins loopt, zodat je hem niet kan horen aankomen. Altijd op zoek naar de fouten van een ander, ziet nooit de fouten bij zichzelf.

We zijn juist op tijd om te eten. Heb ik zo lang bij de directeur gezeten? Wat gaat de tijd toch vlug als men een boeiend gesprek heeft hé? Wat schaft de pot, vandaag? Spinaziestomp met twee gekookte eieren. Van spinazie wordt je sterk, ik zal het nodig hebben. Geen tafelbier, wel een kannetje water. Het kannetje blijft op m'n cel, ik moet het niet teruggeven. Wat een service toch, denk ik. De roomservice wordt met de dag beter. Ik begin er over na te denken om alvast nog enkele weken bij te boeken…

Ik eet m'n bord leeg. 't Is lauwe en flauwe kost, de kok heeft vergeten de spinaziestomp te kruiden. En de opwarming laat ook veel te wensen over. Waar is het klachtenboek? Ik schiet in een lach, verdomme, met al m'n miserie kan ik toch nog lachen. Lachen is de beste verdediging. Hier en overal. Een gouden raad die ik mezelf gegeven heb. 't Werkt wel niet altijd met iedereen, maar kom, 't is nog altijd beter dan te huilen, want daar rekenen ze op…

©GoNo

Reeds in 1934 kwam een deel van de gebouwen en de boerderij onder het beheer van het ministerie van justitie. Vandaag is hier het Penitentiair Landbouwcentrum (PLC), een halfopen gevangenis waar 52 mannen van alle leeftijden hun straf uitzitten. Dit is een rijkslandbouwbedrijf met een open regime. De hoeve beschikt nu over 140 ha grond, waarvan 20 ha bos en 120 ha land dat bewerkt wordt.
Op dezelfde site is ook de gemeenschapsinstelling voor bijzondere jeugdzorg 'De Zande' gesitueerd. Deze instelling kende in de loop van zijn geschiedenis diverse benamingen: van 'Ecole de Réforme' tot 'Ecole de Bienfaisance' over 'Rijksopvoedingsgesticht' tot het huidige 'Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdzorg'. De instelling is nu een buitendienst van de Administratie Gezin en Welzijn van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.
De hoofdopdracht van De Zande, afdeling Ruiselede, is instaan voor de zorg en opvang van maximaal 64 jongeren, die wegens een problematische opvoedingssituatie of wegens als misdrijf omschreven feiten, tijdelijk door de jeugdrechter uit hun gezin of milieu van herkomst dienen verwijderd te worden. Op jaarbasis zijn er ongeveer 320 opnames. Doel is te proberen hen zo goed en zo snel mogelijk een nieuw toekomstperspectief te bieden. De instelling beschikt hiervoor over een multidisciplinair team van medewerkers : opvoeders, leraars en vakleraars, geneesheer, neuro-psychiater, psycho-pedagogen, maatschappelijke assistenten,...


Bron: ministerie van Justitie.

 

feedback van andere lezers

 • andremoortgat
  Relais de Bienfaisance...
  Jouw verhalen ja : ca fait bien !,
  GoNo2: Dank u!
 • dorus
  boeiend!
  GoNo2: Dank u!
 • ivo
  angstwekkend griezelig echt - als je wilt zoek ik een uitgever voor dit verhaal :)
  GoNo2: blijven volgen er komt ook nog seks in, zoals in ieder goed boek..over die uitgever kunnen we praten als het verhaal af is hé?
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .