writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Moeder.

door verf

De laatste veertien jaar heb ik voor mijn moeder gezorgd. En toen is ze plots gestorven. Ik praatte met haar ging eventjes weg haar boodschappen doen en ik kwam terug en zag haar levenloos lichaam liggen in de zetel. Ze is net geen negentig geworden. Ze heeft niet geleden en door mijn hulp is ze in haar huisje kunnen blijven wonen waar ze ook gestorven is. Pijn loos of misschien zijn haar laatste minuten wel pijn vol geweest niemand weet het want ze is heen gegaan. Oktober verleden jaar een datum die in mijn herinnering is gegrift. Ik mis haar nu al.

Hier zit ik dan in een drukke zonnige Marokkaanse noordelijke stad. Met dank aan het wonder van internet. Om te proberen er iets over te schrijven. Over de vrouw die mijn grootvader verzorgde in zijn laatste dagen, die mijn vader overleefde, die mijn junkie broer vijftien jaar over zich heen liet gaan, en die mij niet alleen ontwierp maar ook tot de laatste snik wilde bemoederen. Dat laatste heb ik de laatste veertien jaar toegelaten want in werkelijkheid haatte ik die bemoeierig ik heb het nooit laten blijken. Omdat het enige was dat ze ooit geleerd had. Moeder zijn ze deed het met een passie en met een zorg die haar intelligentie verried . Een intelligentie die ze nooit voor iets anders kon gebruiken. Vanaf haar zestien tot haar twintigste zat ze in een oorlog die nog decennia lang op haar en haar omgeving drukte. Erna was er de wederopbouw. Jarenlang in giftige fabrieken. Toen kwam ik en mijn broer. De jaren zestig overspoelden ons.

Maar ik vertel te veel de rest is voor een boek.
Over de spijt van wat we nooit meer samen kunnen doen. Over wat we nooit meer samen kunnen praatten.
Over de spijt van het einde. Wat dokters ook maar durven beweren wat we wel of niet moeten doen of laten om gezond ouder te worden. Er is een iets waar geen dokter het antwoord op heeft. De dag wanneer de dood ons komt halen.


Stiekem nam ik ze op en eeuwig zal ze te zien zijn soms kijk ik wel eens.
http://youtu.be/Ait6IABrINQ

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  schitterend de youtube film van twee mensen die aan tafel zitten te keuvelen samen met de thermos koffie
  verf: de linkse is mijn moeder en die met dat blauwe hemd is IKE
  dank u voor uw fb gr....ed
 • dorus
  mooi!
  verf: dank u
  dank u voor uw fb gr...ed
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .