writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Marocco, Tangier.

door verf

Wat mij hier opvalt in Tangier het is hier ontzettend proper. In de medina in de kleine straatjes kuisen de handelaars de straat met nat. Zo geuren de straatjes des morgens fris. Duizenden , heb ik al gezien, zij in de stad en de straten rond de stad met borstels aan het werk. Hoogstwaarschijnlijk een arbeidt plaats in dienst van de regering. Het werkt de straten zien er kraak net uit.
Wat ook verbazing wekend is er liggen geen sigarettenpeuken op straat. Toen ik in de jaren 70 tig in Brussel bij een Marokkaanse familie woonde was daar al de regel. Men rookt nooit in huis. Wie wil roken die moet maar op straat roken. Dat is een van de redenen waarom Marokkaanse mensen zo dikwijls in groepjes op straat te vinden zijn. Ze zijn samen rustig een sigaret aan het roken. En toch is er op straat geen sigaretten peuk te vinden.
Tanger is een verzameling brede straten omzoomd door wat grijze gebouwen. De enig plaats voor bezoekers is de medina. Er zal wel, in een stad met twee miljoen inwoners , een avond - dancing- uitgaan leven zijn. Ik heb ze nog niet gevonden ik heb er nog niet achter gezocht.
Mijn dag ziet er als volgt uit, ik word waker nogal vroeg. Ondertussen heb ik bemerkt dat de morgen hier zalig is. Na het ontbijt ga ik in de medina. De medina is de eeuwenoude verzameling van kleine straatjes. Waar de muren verstopt zijn onder de handelswaar. Daar zijn er kleine pleintjes waar de café terrassen mijn doel zijn daar zit ik rustig mijn koffie te drinken. Tot de middag dan ga ik eten vooral in het hotel. En daarna een voet tocht of met taxi. En daarna nog wat menen kijken in de medina. En nog wat koffie. Nog ergens wat eten en nog wat interneten in het hotel. En slapen.
Ik blijf hier zeker een paar maand wonen. Ik heb een plan..


Wat hier ook wel leuk is. Ik ben nogal enthousiast over de Marokkaanse mens. Meer, heb ik de indruk dan sommige Marokkanen zelf over zichzelf. Wat velen in het noorden niet snappen er is een groot verschil tussen een Marokkaan en een Algerijn om er maar een te noemen. Algerijnen zijn veel ernstiger zelfzekere zoals de Fransen een zelfzekerheid die men wel eens dikkenekkerig genoemd word. Ik vergelijk Marokkanen wel eens met Vlamingen ze zijn zeer familie gebonden. En zeer schuchter. Mijn genot met hen is we kunnen uren dollen met elkaar. Ik zie ze soms kijken verbaast als ik enthousiast ben over de Marokkaanse mens. Is die soms gek of zo. HI HI

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  schitterend hoe je het beschrijft Ed, en ja ik denk dat het leven van de Marokkaan - als die al bestaat - ginds anders is dan wat wij hier vaak zien en ervaren.
  verf: dank u voor uw fb gr.....ed
 • dorus
  U zal het nog moeten ontdekken, maar de Marokkaan bestaat niet. Er zijn Berbers, kustbewoners en zandstuivers. Totaal verschillende mentaliteit en totaal verschillende mensen. Hier wonen meestal Berbers. Stug en gesloten, die zich niet kunnen/willen integreren en verwachten dat wij volop begrip opbrengen voor hun gewoontes. Maar goed, ik weet er niks van. Niets van drugs, niets van migranten. Zoals een rechter, die nooit gestolen heeft ook niets weet van diefstal, zoals de voorzitter van een assisenhof, die nooit gemoord heeft, niets afweet van moord of moordenaars...Het is de logica van de linkse mens. Mattheus 5:3
  verf: nee u weet er niks van dank u voor uw fb gr.....ed
 • koyaanisqatsi
  Mijn buren langs weerszijden zijn Marokkaans (berbers). Beide vaders werken in vervuilende industrie, één zoon is ingenieur, één licenciaat in de economie, één dochter studeert nog aan de unief, de andere kinderen gaan naar de lagere en secundaire school, beide moeder spreken even plat Antwaarps als ik. Hoeveel meer moet een mens nog integreren voor hij voor vol wordt aanzien?!
  verf: dank u voor uw fb gr.....ed
 • greta
  Mooi beschreven inkijk in andermans cultuur. Opdat wij ervan leren!
  verf: dank u voor uw fb gr.....ed
 • warket
  Met greta eens...

  verf: dank u voor uw fb gr.....ed
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 9

Uitstekend: 4 stem(men), 80%
Goed: 1 stem(men), 20%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .