writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het Feest van de Arbeid...

door GoNo2

Op 1 mei keert het telkens terug. Dan wordt er verwacht dat de arbeiders en bedienden de handen in elkaar slaan om, zoals tijdens de Koude Oorlog, er een groot feest van te maken. De vakbonden zijn er als de kippen bij om het plebs te voorzien van spandoeken en toeters en bellen. Ik hoor nu al meer dan veertig jaar dezelfde slogans. Recht op arbeid, recht op een deftig loon, minder belastingen en ga zo maar door…

Maar 't is binnenkort verkiezingen. Dus lopen de politiekers op de eerste rij. Vijf jaar hebben ze de kans gekregen om die zelfde mensen die nu achter hen aanhollen de zekerheid te geven van werk. Wat hebben ze ervan gebakken? Juist, gebakken lucht…

Maandag jongstleden ging ik naar de bibliotheek. Toen ik over de Lelieplaats liep werd ik aangeklampt door een jong ventje.

" Meneer, mag ik u wat vragen?"vroeg hij aan mij.
" Dat hangt ervan af hé? Als je m'n portefeuille wilt, zijn we nog niet thuis met ons patatten…"
" Nee, ik wilde alleen maar vragen of u ook stemt voor de PVDA…"
" Beste vriend, is een stemming niet geheim of heb ik iets gemist?"zeg ik hoofdschuddend.
" Kijk, hier heb je een foldertje, daar staat ons programma in…"

Hij duwt me een foldertje in m'n hand. Ik bekijk het met een half toegeknepen oog. In het andere oog was de rook van m'n sigaret terechtgekomen.

" Sjonge, wat een lelijke vent is dat. Die fotograaf had te diep in z'n glas gekeken zeker? Moet ik voor zoiets stemmen? Als ik die tegenkom in 't donker, roep ik op m'n moeder. Maar allé, vertel me eens waarom ik zou moeten stemmen op uw partijtje. In korte zinnen en nog kortere woorden. Ik moet nog naar de markt om een goeie vettige hamburger te vreten…"

Ik zie aan dat broekventje dat hij al z'n moed bijeen aan 't rapen is. Hoe gaat hij het uitleggen hé?
Slimme kerel, hij leest gewoon het foldertje aan mij voor, zo kan ik het ook.

" We hebben zestigduizend stemmen nodig om verkozen te worden…"zegt hij, alsof ik op m'n eentje voor al die stemmen kan zorgen.
" De kiesdrempel is vijf procent, denk je dat je die zal halen?"vraag ik met enig leedvermaak.
" Als we één zetel halen, zijn we al tevreden…"zegt hij met overtuiging.
" Ja, dat zal wel, alle begin is moeilijk hé?"
" Jongen, maak je maar niet te veel illusies, hier in Antwerpen is het al Bart De Wever dat de klok slaat. Om naar maar te zwijgen over de rest van Vlaanderen, dat zoals u wellicht zult weten onze parking is…"

In chauvinisme zijn de Antwerpenaren geweldig sterk. We hebben een dikke nek en daar zijn we fier op. Om onze nek kunnen ze zelfs geen strop leggen zoals bij die van Gent hé? Keizer Karel heeft het dan ook nooit geprobeerd, die nekken zijn te dik, zei hij…
Het ventje staat er een beetje beteuterd bij. Ja jongen, denk ik, de politiek kan verdomme zwaar zijn. Veel uren kloppen, onderbetaald worden, altijd je kiezers tevreden moeten stellen…

" Ik moet door gaan, straks is de markt gedaan en heb ik nog geen hamburger…"zeg ik, terwijl ik aanstalten maak om m'n weg voort te zetten.
" Gaat u aan de PVDA denken? Iedere stem telt en we hebben er veel nodig…"vraagt hij hoopvol.
" Jongen, ik denk dag en nacht aan dat politiek gespuis. Kunt ge geen televoting organiseren. Zoals in " De Stem van Vlaanderen ?" of hoe heet dat programma met Koen en die andere debielen? Daar kunt ge veel stemmen mee winnen…"

Ik laat hem staan. Ik zie hem al iemand anders aanklampen. Die zegt luidop dat hij schijt heeft aan al die politieke partijen. Ik ga gewoon niet stemmen, ze lossen toch niets op. Allemaal zakkenvullers die politiekers, zegt hij. Heel het plein mag het horen. Hij vertolkt de mening van velen die hier op weg zijn naar de markt. De jongen kuist z'n schop af. Hier vallen geen stemmen te rapen…

De markt is verplaatst naar de ingang van het park. Komt omdat er op 't plein een mini-Sinksenfoor staat. Ik wandel verder…

" Meneer, kent u de PVDA?"hoor ik vragen. Ik draai me om.
" Ja, die ken ik. Kent u die ook?"
" Wij zijn militanten van die partij. Mogen wij u enkele vragen stellen?"
" Dat mag u. Is het voor het journaal van de VRT of VTM? Of is het voor ATV?
Wacht , ik ga eerst m'n haar kammen. Moet ik niet geschminkt worden?..."

Ik moet moeite doen om niet luidkeels te lachen. Ze zijn met drie en kijken naar mij alsof ik weggelopen ben uit een zothuis.

" Mogen wij u een foldertje aanbieden?"
" Nee, je mag me wel een hamburger aanbieden en als 't kan, doe er dan nog een colaatje bij…"zeg ik vriendelijk want zo ben ik hé?
" Zou u overwegen om voor de PVDA te stemmen?"vraagt de dame, die het voortouw neemt.
" Overwegen? Heeft dat iets te maken met overgewicht? Zijn de Weight Watchers een onderafdeling van uw partij?"
" Nee hoor, je neemt me in het ootje hé?" zegt de militante.
" Je mag blij zijn dat ik je niet in m'n armen neem. Maar wat niet is, kan nog komen hé? In plaats van in het ootje, is het dan in je blootje…"

Daar moet ze even over nadenken. Staat waarschijnlijk niet in hun partijprogramma…

Voor de tweede keer krijg ik een uitleg over hun programma. Het komt me de strot uit, ik heb er genoeg van…

" De PVDA was dat niet vroeger de AMADA? Die bende communisten, die er niets van gebakken hebben?"vraag ik, wel wetende dat het zo is.
" Ja, inderdaad, maar nu zijn we een pak socialer geworden…."
" Vroeger niet dus? Een nieuwe vlag dekt de lading nog niet hé? Oude wijn in nieuwe vaten? Maar doe geen verdere moeite, ik heb nog geen kwartier geleden met één van uw collega's gesproken. Hij is er nog niet goed van. Ik denk zelfs dat hij naar huis gegaan is. Totaal depressief geworden. Wie schakelt er nu ook een student in om een programma uit te leggen hé? "

Het hamburgerkraam staat er niet. Pisnijdig ben ik. 'k Was zo verlekkerd op een hamburger met ajuin en curryketchup. Heb er drie weken voor gespaard. Ik ga naar huis. 'k Ga m'n kat omtoveren in een hamburger. Bij nader inzien toch maar niet, staat te veel haar op…

" Meneer?"
" Ja?"
" O sorry, we hebben elkaar al gesproken hé?"
" Ja, maar willen we nog eens spreken? Ik heb feitelijk uw programma niet goed begrepen…"zeg ik vals lachende.

Ze geven het op, verdwijnen naar andere en betere oorden. 't Zijn geen militanten meer zoals vroeger, denk ik dan…

©GoNo
 

feedback van andere lezers

 • dorus
  roken is schadelijk voor de gezondheid! Mooi werk!
  GoNo2: Dank u!
 • andremoortgat
  Suggestie...PVD-H
  Partij-van-de-Hamburger ...moet kunnen!
  GoNo2: Dank u!
 • ivo
  knap hoe je het zegt Gono, en ja die linksen zijn zo link 's' dat je moet oppassen, want terwijl je met hen praat hebben ze al uit solidariteit met al de rest - je schoenen en sokken en ondergoed te koop gezet op een tweedehands site - en als je niet volgt dan ben je een salonsocialist en of nog erger een fascist of rechtse rakker ..

  jaja , die Ama;da - alle macht aan de achterlijken - die denken dat het communisme de oplossing is - zie maar naar de USSR - ze zijn er niet meer, vergeet het maar, ze doen aan landje pik, net wat de Nazi's deden
  GoNo2: Dank u!
 • koyaanisqatsi
  Maar toch maar gaan stemmen! Want dan alleen hebben we het recht om tot aan de volgende verkiezingen van 'onzen tak' te maken.
  GoNo2: Dank u!
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 8

Uitstekend: 4 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .