writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Zet er je tanden in...

door GoNo2Ik ben geen fan van voetbal, maar soms kijk ik er wel eens naar. Kwestie van m'n culturele bagage een beetje op peil te houden. En ook omdat je tijdens het zappen van de ene herhaling naar de andere, er automatisch voetbal tussen zit. Zo kwam ik ook terecht bij de match Italië- Uruguay. Juist op tijd om de herhaling te zien van ene Suarez, die z'n tanden in de schouder zet van een Italiaanse speler. Ik kijk verbaasd toe, twijfel even of ik het wel goed gezien heb. Ik heb het wel degelijk goed gezien, de man bijt z'n tegenstander. Na Mike Tyson, die ooit een stuk van het oor van Evander Hollyfield afbeet, tijdens een boksmatch, zitten we nu opgescheept met een bijtgrage voetballer…

Naar het schijnt, zou het niet de eerste keer zijn dat die sterspeler van Uruguay iemand bijt. Plots deed hij me denken aan een jongetje uit de lagere school. Een ventje die krabde en beet als hij z'n zin niet kreeg. Heeft ooit in m'n arm gebeten omdat hij z'n knikkers aan mij verloren had. Ik heb hem toen een mep op z'n tanden verkocht, gevolgd door een welgemikte schop in z'n kruis. Exit ventje. Het ventje kon er niet mee lachen, de meester op de speelplaats ook niet. De meester had niet gezien dat hij me eerst gebeten had. Ik kreeg, ter ondersteuning van m'n opvoeding, enkele rake meppen tegen beide oren. Ik schreeuwde het uit bij zoveel onrecht. Uit pure frustratie schopte ik tegen de schenen van de meester. Dat maakte de zaak nog erger. Hij sleurde me bij m'n haarbos naar het kolenkot. Gooide me naar binnen. Daar zat ik dan, tussen de kolen en het aanmaakhout. Met uitzicht op een stevig pak slaag, als m'n vader het te weten kwam. Er zijn mooiere vooruitzichten dan dat hé?

Ik denk dat die Suarez als kind ook graag z'n tanden in iemand zette. Waarom doet zo iemand dat toch, vraag ik me af. Een afwijking die hij meedraagt uit z'n kindertijd? Nog altijd denken dat hij z'n zin kan krijgen op die manier? Wie zal het zeggen hé? Voer voor een batterij psychologen en psychiaters, denk ik dan. Ik begrijp ook niet waarom de gebetene niet op die Suarez z'n Colgate-tanden slaat. Een paar uitgeslagen tanden zouden die kerel misschien op andere gedachten kunnen brengen, neem ik aan. De bondscoach doet het af als de normaalste zaak van de wereld. In het heetst van de strijd mag er al eens een stukje uit de tegenstander gebeten worden. Volgens de coach smaakte de gebeten Italiaan helemaal niet naar spaghetti Bolognaise. Te weinig Parmezaanse kaas, vermoed ik…

Op de vraag van een reporter ter plaatse, waarom hij dat gedaan heeft, bleef Suarez eerst het antwoord schuldig. 't Was een ongeval, ik kwam met m'n tanden op de schouder van die speler terecht. Kijk naar de opgenomen beelden, je zult duidelijk zien dat ik naar m'n tanden grijp. Inderdaad, je ziet hem aan z'n tanden voelen. Met een ingestudeerde grimas. Een kind dat betrapt is op iets wat niet mag. Een kind in een volwassen lijf, denk ik dan. Weer vraag ik me af waarom hij zoiets doet. Een hond die z'n tanden laat zien? Pas op, of ik bijt je? Ik ben de leider van deze roedel? Ergens moet er toch een verklaring zijn hé?

Naar het schijnt was z'n verdediging voor de tuchtcommissie ook niet om naar huis over te schrijven…

" Meneer Suarez, u bent er zich toch van bewust dat die beet verstrekkende gevolgen kan hebben voor uw verdere carrière?"
" Welke beet? Heb ik iemand gebeten? Ik ben hier weer de gebeten hond hé?"
" Meneer Suarez, de televisiebeelden liegen niet. U heeft uw tegenstander duidelijk in de schouder gebeten…"zegt de voorzitter op strenge toon.
" Die beelden zijn fake. Komen uit een programma dat " Man bijt hond heet…" . In Uruguay noemt dat programma " Een vreemde man in de bijt…"."
" Meneer Suarez, laat uw kinderlijke fantasieën hier maar achterwege. We zijn hier niet in de kleuterklas hé? 't Is niet de eerste keer dat u uw tanden in iemand zet. Ik raad u aan hulp te zoeken…"zegt de voorzitter, die zich in z'n gat gebeten voelt.
" Hulp zoeken? Moet ik dan weer veranderen van tandarts? Ik ben nochtans tevreden over m'n huidige. Moet je eens kijken hoe mooi wit ze zijn. Met Colgate kun je een tandje bijsteken hé?"zegt Suarez, zich nog steeds van geen kwaad bewust.
" Met hulp zoeken, bedoel ik wel psychologische hulp. Of vindt je dat normaal? Voetbal is geen kookprogramma. In een kookprogramma mag je je tanden zetten. In voetbal is het de bedoeling om de bal in het net van de tegenstander te krijgen. Liefst met inachtneming van de spelregels…"zegt de voorzitter op meesterlijke toon.
" Ik blijf erbij dat het een ongevalletje was. Niets om zich druk over te maken. Televisiebeelden kunnen gemanipuleerd worden. Moet men alles geloven wat op televisie komt? En die Italianen zijn mietjes, zegt m'n coach. Bij het minste liggen ze te huilen. Kleine kinderen zijn het. Niet meer en niet minder. Ik vraag me af wat die doen als ze een pitbull tegen komen. Die hebben grotere tanden dan ik hé?..."

De voorzitter trekt zich terug in de achterliggende kamer. Hier moet dringend een voorbeeld gesteld worden. De ogen van de wereld zijn op hen gericht. Ze voelen wel enige sympathie voor Suarez, maar kunnen en mogen dit voorval niet laten voorbijgaan alsof er niets gebeurd is. We moeten hem straffen, als iedereen begint te bijten op 't veld, waar gaan we dan naartoe hé? Met de grote borstel erdoor, negen wedstrijden aan de kant en een fikse boete. 't Zal hem leren ons belachelijk te maken. Suarez hoort z'n straf aan, glimlacht z'n hagelwitte tanden bloot. De stervoetballer weet dat hij in z'n thuisland ontvangen zal worden als de grote held. Die boete zal hij toch niet betalen. Dat doet z'n sponsor wel. In zijn geval is dat Colgate. Die hebben hun nieuwe slogan al klaar:

" Doe zoals Suarez en zet er je tanden stevig in, dankzij Colgate…"

Het incident is gesloten. Suarez is al terug thuis. Ligt gezellig te genieten aan z'n zwembad. Kijkt met enig leedvermaak hoe z'n land uit de Wereldbeker geknikkerd wordt. Geen haar op hun tanden, is z'n besluit..

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • andremoortgat
  Testeron en tanden
  Alle twee beginnend met T van Teveel
  GoNo2: Dank u!
 • doolhoofd
  Ik wil meer lezen over je avonturen met de buurvrouw... !
  GoNo2: Ik ook!
 • ivo
  ach, alleen meisjes en mietjes bijten bij een gevecht .. ach het zijn de randgevallen die het langst verteld worden, dat er duizenden gezinnen door deze voetbal in de honger en miserie werden gejaagd zal geen mens nog herinneren, maar die bijtgrage Suarez wel .. toch wreed niet?
  GoNo2: Dank u wel!
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 7

Uitstekend: 3 stem(men), 75%
Goed: 1 stem(men), 25%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .