writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Ramadan in Marrakesch.

door verf

De ramadan het begon zo goed maar ik heb mijn deelname gestopt. Mijn gids en toeverlaat had een vriend meegebracht en op het uur dat er gegeten werd ongeveer on 19h schotelde hij ons een bord vol heerlijke fruit verzameling voor met brood en dadels en harira een dikke linzen soep. Na middernacht ging hij en onze bezoeker driftig aan het koken een tajine een heerlijke groenten en vlees gerecht. Waarna we gingen slapen hij en de bezoeker in de gasten kamer en ik in het grote bed. Met een volle maag.
De bedoeling is dat men tot na de middag slaapt waarna men voedsel inslaat en alles herhaalt zich. Het is vakantie en zoals ik bemerkte iedereen in de buurt doet er aan mee. Geheel het leven wordt overhoop gehaald. Ik heb er begrip voor want tijdens de dag is het warm zeer warm. Stel u in BelgiŽ een zeer warme dag voor heerlijk wanneer men de Lommerte kan opzoeken met een lichte wind die ook warm is warm dat is tussen de 35 en 45 graden maar in tegenstelling tot BelgiŽ is de warmte droog. Niet een dag zoals het tijdens een hete zomer in BelgiŽ kan voorkomen maar weken aan een stuk. Ik zit hier in de woestijn. Men leeft dus des avonds. Dat moet ik nog leren. Deze avond ben ik voor de eerste keer op een terras gaan zitten het is er heerlijk. Maar voor mij zeer overweldigend. Het enige dat ik aan overhoud is dat ik gestopt ben met roken. Mijn gids is ondertussen verhuis naar zijn familie en de bezoeker is terug naar huis op het platteland.
In BelgiŽ is er maar een christelijk feest die de vergelijking kan weerstaan dat is de week rond kerstmis daar doet ongeveer ook iedereen aan mee. Maar de ramadan duurt een maand. Het is massaal en voor een stuk beangstigend vooral het massa gebeuren. Op de BBC Wold zei een sjeik een jonge man een Saoedi dat, toen hij in groot BrittanniŽ studeerde hij trots was tijdens die vasten periode want het was voor hem een teken van zijn mannelijkheid.
Gisteren gebeurd iets zeer vreemd een jonge man liep in het centrum van de stad en zeer gewelddadig ranselde hij tijdens het voorbijgaan de gemeente meubelen af zo ook het bus hok waar ik zat te wachten op de bus mompelend in zichzelf. Het was niet de eerst keer dat ik zoiets zag ik wist dat er geen mens gevaar liep. Toen ik het aan mijn gids vertelde zei hij dat er veel stiekem alcohol en drugs worden gebruikt, ik denk dat het door de uitputting komt. Want er wordt niet alleen de volledige dag niet gegeten er wordt ook niets gedronken. Wat dat na een maand vasten zal zijn afwachten ik ben hier pas binnen 14 dagen weg. Het wordt spanend. De volgende dagen ga ik in de stad de nacht in.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  leef je ginds maar goed uit Ed ...
  verf: Ik zal mijn best doen Ivo heb ik trouwens al gezegd dat leden van writehistory hier aan een verminderde prijs mogen logeren HI hi
  dank u voor uw FB GR....ed
 • warket
  Zelfdiscipline is die ramadan, en na zonsondergang is het rustig feest, wordt gedeeld, ook met de stiekeme spijbelaars.
  Notitie graag gelezen.
  verf: Zo is het dank u voor uw FB
  GR....ed
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .