writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Wat in Marokko kan waarom hier niet?

door verf

Marroko is zeer multiculureel land, en dat al eeuwen lang. De meeste Marrokanen in België zijn trouwens geen Arabieren maar Rifi Berbers die geen Arabisch maar Tarifit (een Berbertaal) spreken. Ze komen uit het noorden van Marroko en zijn lang in een burgeroorlog met de rest van Marroko verwikkeld geweest en worden nog altijd zwaar gediscrimineerd in hun eigen land. Daarom willen er zoveel weg.
.
Verder wonen er ook nog veel andere Berbervolkereren (Zayanes, Chlouhs, Shilhah, Sahrawis, ...), Joden, Fulani en andere zwarte Afrikanen, Europeanen, ... en een kleine minderheid van Arabieren die wel traditioneel de macht bezitten (de koning is een Arabier, maar zijn vrouw een Berber). Ongeveer de helft van de bevolking is echter een mengelmoes van dit alles en praat een soort hybrid Berber/Arabisch/Franse taal genaamd Marrokaans Arabisch. Idem met godsdiensten. De overgrote meerderheid noemt zich sunni moslim, maar andere vormen van de islam, oude berbergodsdiensten, christendom in zowel westers als arabisch ortodoxe vorm, jodendom en afrikaanse rites zijn nog altijd veel voorkomend, en veel moslims volgen ook nog oude niet islamitische rites en gewoontes. Met de meeste berbervolkeren zijn er weinig problemen, maar met de Sahrawis (de Berbers in de Westelijke Sahara) en de Rifi zijn er lang aanslepende conflicten die af en toe opflakkeren. De nieuwe koning is echter zeer goed bezig met de Berbers hun rechten te laten erkennen en de oorlogen te stoppen, maar het is nog niet afgelopen.

Met dank aan Ruben Boucké

 

feedback van andere lezers

  • ivo
    hoop doet leven - en zo heeft elke natie haar eigen problemen en achtergestelden .. zo is het en zo zal het altijd zijn, want moesten er geen achtergestelden zijn, dan waren er ook geen rijken.
    verf: DANK U VOOR UW FB GR....ed
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 1

Uitstekend: 0 stem(men), 0%
Goed: 1 stem(men), 100%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .