writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Nationale Feestdag…

door GoNo2
Waarom wordt er nu plots zo veel aandacht besteed aan een vliegtuig dat neergehaald is door een separatistische beweging? Omdat er toevallig enkele Belgen en nog meer Nederlanders aan boord zaten? Iedere gek, in het bezit van een luchtdoelraket, kan, bij wijze van spreken, vanuit z'n achtertuin hetzelfde doen. Ik vraag me ook af wie er in godsnaam zo gek is om op vakantie te vertrekken naar gebieden die een broeinest zijn van oorlogszuchtige krijgsheren?

Het is erg voor de nabestaanden, heel erg. Zij blijven achter met de vraag: 'waarom?'. Ik lees in m'n digitale krant dat ze zelfs geen informatie kunnen krijgen over hoe het nu verder moet. De reden? Wegens het verlengde weekend. Di Rupo en konsoorten zijn wel gespot op Tomorrowland, een over het paard getilde evenement dat uitsluitend bestaat uit gebonk dat door de versterkers wordt gejaagd. Ik ben het eens gaan bekijken op You Tube. Als ik naast die weide moest wonen, ik zou de elektriciteitskabels 's nachts doorknippen. Je zal er maar naast wonen hé? Als ik zoiets zeg, vragen ze me altijd of ik ooit zelf wel jong geweest ben. Nee, dus. Muziek verzacht de zeden, zei men vroeger. Maar dit gebonk kan ik geen muziek noemen. 't Is een regelrechte foltering voor de oren en andere delen van het lichaam. Maar voor politiekers de plaats om zich te laten zien en ingehaald te worden als waren ze keizer Nero in hoogsteigen persoon. Geef het klootjesvolk brood en spelen hé? Maar tijd maken om nabestaanden te condoleren zit er niet in.

Ben ik weer m'n gal aan het uitspuwen? Ja dus. Het stoot me tegen de borst. Een verklaring komen afleggen op tv dat er sancties zullen getroffen worden tegen Rusland, om dat die mee aan de bron liggen van die vliegtuigramp, is gemakkelijk. Denken ze nu werkelijk dat Rusland daar wakker van ligt? Als ze morgen de gaskraan dichtdraaien ligt de helft van Europa op z'n gat. Poetin is geen uil hé? Rusland is en blijft een kernmacht. Als puntje bij paaltje komt hoeft hij maar te dreigen met een kernoorlog en we doen het hier allemaal in onze broek. Ik moet die man niet, als ik hem op tv zie, begin ik al te kokhalzen. Z'n tong vertelt het ene, z'n ogen vertellen een ander verhaal. Geslepen als een vos, is die kerel. Europa neemt het voortouw in nietszeggende ronkende verklaringen. We gaan die Russen eens een lesje leren waar ze de komende generaties nog lang zullen over spreken. Woorden, veel woorden. Binnen een paar maanden spreekt niemand er nog over. Het zoveelste nieuws dat verzeild zal raken in een jaaroverzicht. Een beetje zoals met koning voetbal. Vraag binnen een paar maanden eens wie er de tweede en derde plaats veroverd heeft op het WK. De helft zal het al niet meer weten, denk ik dan. Idem met de tour. Wie weet er nog dat Contador die al tweemaal gewonnen heeft? Dat Lance Armstrong hem zevenmaal gewonnen heeft op druivensuiker en bananen weet iedereen nog hé? 't Kan ook op iets anders geweest zijn, maar ik ben vergeten wat het juist is…

Wegens m'n te hoge bloeddruk, gepaard gaande met evenwichtstoornissen, was ik de voorbije dagen aan m'n zetel gekluisterd. Iedere inspanning dat ik deed, was er één te veel. Ik ben eventjes naar de bbq van Mursi geweest. Maar na een uurtje ben ik met stille trom vertrokken. Wat zeg ik met stille trom? Ik werd uitgeleide gedaan met Arabische muziek. Even erg als de zogenaamde muziek van Tomorrowland. Een kakofonie van geluiden die door de Conventie van Geneve op de zwarte lijst van folteringen staan. Maar de bbq was goed en lekker. De kennismaking met de familie van Mursi was aangenaam. Spontaan en warm. Maar de zon scheen dan ook nog vollen bak hé? Mursi nam het me dan ook niet kwalijk toen ik zei dat ik duizelig was.
Om een uur of elf is hij nog naar boven gekomen om mij wat gebakken kippenboutjes en salademix te brengen. Waarvoor m'n innige dank. Er zouden er meer moeten zijn als hij, denk ik dan…

Wat doet een mens als hij niet naar buiten kan? Een spelletje spelen op de pc. Het nieuws lezen dat al lang geen nieuws meer is. Naar een herhaling kijken van Vive le Vélo. Gevolgd door het Nationale Defilé. 't Is de nationale feestdag en zoals ieder jaar moeten we tonen hoe sterk ons land wel is op het gebied van wapendracht. En ook een beetje hoe eensgezind we zijn op die dag. Wat me geweldig opviel was dat de Belgische driekleur niet gesponsord werd door Jupiler. Ja, ik zag welgeteld een Belgische vlag met Jupiler op. Maar die ging er nog van het voorbije WK, denk ik. België, mannen weten waarom? Alsof de mannen het alleenrecht op weten hebben, vrouwen niet dus?

De koning en z'n gemalin zagen er goed uit. Eventjes dacht ik dat onze Mathilde haar voeten ging omslaan op die hoge hakken. Maar nee, ze liep over die kasseien alsof ze Parijs-Roubaix aan 't rijden was. Toppunt van koninklijke waardigheid. Er liepen er daar een paar rond, die zo weggelopen waren uit de veiligheidsdienst van Obama en Poetin. De reporter van dienst zei dat ze gewapend waren met een draagbaar scherm van kevlar. In geval van een aanslag kunnen ze dat scherm in enkele seconden open plooien ter bescherming van het staatshoofd. Waarbij ik dan denk, dat ze te laat zullen zijn. Maar onze koning is na één jaar koningschap geliefd geworden door meer dan zestig procent van de bevolking. Wie zou er dus een aanslag willen plegen op hem? De separatisten in Oekraïne? Die schieten alleen op burgervliegtuigen, niet op vliegtuigen met staatshoofden en regeringsleiders erin hé?

De koning sprak met de oud-strijders. Van de eerste wereldoorlog zijn er geen meer, om voor de handliggende redenen hé? Van de tweede wereldoorlog zijn er ook al niet veel meer over. 't Is een uitstervend ras. Dan maar oud-strijders laten opdraven die in één of andere al lang vergeten oorlog ons land verdedigd hebben in het buitenland. Ja, je weet maar nooit dat die Koreanen hun zinnen gezet hadden om België binnen te vallen in de jaren vijftig hé?
Stel je maar eens voor dat je wakker wordt en je ziet plots een paar spleetogen aan je bed staan. Ik zou eventjes in m'n ogen wrijven en vragen of de rijst van Uncle Ben in reclame staat. Een mens moet toch iets zeggen hé?

Het defilé werd geopend met krijgers uit de eerste wereldoorlog. Compleet met hondenkarren en veldkeuken. De uniformen waren gehuurd bij dezelfde firma die de kostuums van Asterix en Obelix verhuren. Ik dacht nog waar blijven de Romeinen? Het nationale defilé begint meer en meer op een evenement te lijken dat veel weg heeft van de H.Bloedprocessie. Voor mensen, die beroepshalve met soldaatjes spelen, zal het wel een streling voor het oog zijn. Maar ik, als oud-militair, had er zo m'n bedenkingen bij. Ons leger bestaat nog uit amper dertigduizend man. Waarvan meer dan de helft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft. Maar in een verenigd Europa is dat van weinig of geen belang. We hebben nu een interventiemacht die op 24 uur in Rusland kan staan. Als de treinen niet staken en de vliegtuigen het luchtruim in geraken hé? Anders zal het kar en paard worden, zoals in de goeie oude tijd. Ze zijn al aan 't oefenen, denk ik dan bij het zien van die antieke oorlogshelden. De koning keek naar de lucht. Ik ook. Het duurde even voor de luchtmacht z'n opwachting maakte. En zoals ieder jaar verschenen de opleidingstoestellen van onze geduchte en gevreesde luchtmacht boven het Koninklijk Kasteel. Gevolgd door F16's, die dringend moeten vervangen worden omdat de wisselstukken op zijn. Een vervangingsoperatie die volledig betaald wordt door de belastingbetaler. Ons belastinggeld is goed besteed, ons land zal en kan zich ten gepaste tijde verdedigen, zoveel is zeker.

Zo'n defilé is ook de dag om allerlei land-en gemeenschapsdiensten in de bloemetjes te zetten. Gaande van het Rode Kruis, de civiele bescherming, de brandweer tot de verschillende politiediensten die ons landje rijk is. Alleen een detachement van de postbodes ontbrak er nog, met scooters en elektrische fietsen. Ik vind dat discriminatie van een beroepsgroep die ook eens in de kijker mag komen. Postbodes staken bijna nooit, vandaar hé?
M'n dochter zegt dat ze dan even goed de mannen van de vuilkar kunnen laten defileren. Ja, waarom niet hé? 't Zijn zij die na het defilé de rommel moeten opkuisen. De politie paradeerde op hun nieuwste aanwinsten over het plein. Scooters, die waarschijnlijk opgefokt zijn. Of ze wettelijk in orde zijn met de verzekering, laat ik in het midden. Of die scooters in staat zijn om een gangster in een BMW in te halen, weet ik ook niet. 't Zou kunnen, denk ik dan, als die gangster plots zonder benzine valt. Ik heb ooit gelezen dat er iemand een benzinestation overviel en bij het afrijden van de parking zonder benzine viel. Hij zwaaide met z'n pistool naar een chauffeur, sommeerde hem uit de wagen te komen. De man deed het en vuurde op hetzelfde moment een lading af uit z'n stroomstootwapen. Pech voor de overvaller, dikke pech. De man uit de wagen was een agent in burger. Een plichtsbewuste nog wel, die niet bezig was met z'n pensioen…

Het defilé kabbelde verder, zoals m'n dag. Traag maar gestadig. Ik dommelde in. Tot ik, ergens in de verte, hoorde zeggen dat het afgelopen was. Veel zal ik niet gemist hebben. De koning schudde klamme handen, z'n gemalin en zelfs z'n kinderen deden het ook. De monarchie is duidelijk in goede handen en handjes. De koning werd niet afgehaald door een zwarte wagen. De koning en z'n familie gingen te voet naar 't Paleis. Na vier stappen waren ze al door de poort verdwenen. Deze koning staat dicht bij het volk. Dat willen ze ons toch laten geloven hé? 't Is nu nog enkel wachten tot hij z'n opwachting maakt op Tomorrowland. Wedden dat die festivalgangers hem dankbaar zullen zijn. En het zou de sprookjessfeer die er naar 't schijnt hangt, ten goede komen. Van kanongebulder naar muziekgebonk, de overgang is niet zo groot hé?

M'n dochter vraagt aan mij waarom ik naar zoiets kijk. Waarom kijk jij naar Familie en Thuis en die andere snertsoaps, is m'n wedervraag. Je hebt duidelijk de hersens van je moeder meegekregen, zeg ik. 'k Weet het, 't is niet mooi, maar 'k kon het niet laten om een steek onder water te geven. Maar het doet haar niets, schijnbaar kent ze mij. De meeste oorlogen zijn er gekomen door mannen en niet door vrouwen, zegt ze, verwijzend naar het defilé.
Zeg dat ook eens tegen de Amazones, die wisten ook wel van wanten. Die lieten zelfs hun rechterborst amputeren om beter met pijl en boog te kunnen schieten. Behalve als ze linkshandig waren….Jongens en mannen waren slaven in hun gemeenschap. Dienden uitsluitend om zich voort te planten. Liefst met een dochter. Of die mannen ongelukkig waren, weet ik niet. Maar dat ze hun mannetje konden staan, betwijfel ik toch sterk. M'n dochter zegt dat het fabeltjes zijn en dat vrouwen van nature uit al sterker zijn dan een man. Ze heeft nog gelijk ook, denk ik dan. Er was ooit een tijd dat m'n dochter alles geloofde wat ik haar voorschotelde. M'n god, denk ik dan, waar is die tijd gebleven?

©GoNo
 

feedback van andere lezers

 • andremoortgat
  Raketten en Tomorrowland
  Liefst zou ik hebben dat alles yesterdayland was
  GoNo2: Dank u!
 • dorus
  Weet je Noël, Poetin heeft weinig keuzes. Zijn land is niet meer het land van Stalin dat zich niets aantrok van de rest. Het westen is voor de oligarchen de kip met de gouden eieren en die slacht je niet. Knap geschreven en wat die muziek betreft: 100% gelijk. 180.000 debielen die gaan staan huppelen op lawaai dat ze evengoed in hun parochielokaal kunnen maken. 't Zijn maar CD-kes hé. Dom, erg dom.
  GoNo2: Dank u!
 • ivo
  Ach Gono - wij zijn zo rijk dat wij niet eens weten hoe rijk wij zijn, wij moeten niet op het einde van ons 'eten' nog enkele maanddagen trotseren. Het is misschien geen overdaad, maar wij hebben eten en een droog dak en lakens en dekens en een tv, er zijn in eeuwen zoveel rijken geweest.
  En internationaal - het geld is bijna op - wij hebben het laatste nog niet gezien, wees maar gerust, er gaat nog een tijd komen dat wij onze vrouwen zullen moeten verstoppen voor enkele idioten die denken dat iedereen van hen is, zeg dat ik het gezegd heb
  GoNo2: Dank u!
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .