writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

die andere droom (voor vrouwen en sympathisanten)

door Vansion

*Een meisjesdroom*

Ze voelt zich eenzaam en een beetje vreemd. Vroeger dan anders is ze tussen de lakens gekropen. Ze woelt wat. Haar hoofdkussen is nat. Ze is vergeten de gordijnen te sluiten. Plots wendt ze haar ongerepte gezichtje naar het raam. De maan staat als een spookachtige witte schijf aan de donkere hemel te wenken. De sterren zuigen haar uit bed. Er klinkt muziek. Of stelt ze zich dat maar voor? Daar beneden, op het grindpad, staat hij te wachten: de prins op het witte paard. Ze weet dat hij het is op wie ze altijd al heeft gewacht. Vreugde welt in haar op. Met enkel een ragfijn nachtponnetje aan en op blote voetjes rent ze naar buiten. Verrukt voert hij haar mee naar het einde van de wereld. Het wordt lente.

- Of je nu vijftien bent of éénenvijftig, geef toe … die droom komt van tijd tot tijd terug …-


Schrap nu eens uit alle oude sagen, mythes en sprookjes die je kent, de meisjes, de maagdjes en de prinsesjes. Kijk eens aan … welke volwassen vrouwelijke personages blijven er over? Heksen, stiefmoeders, jaloerse echtgenotes, Najaden, Sirenes, koppelaarsters, ruthless queens, wraakgodinnen en noem maar op. Het beeld van de volwassen vrouw lijkt niet echt sympathiek… Hoe komt dat toch?*Die andere droom*

Ze voelt zich eenzaam en een beetje vreemd. Vroeger dan anders is ze tussen de lakens gekropen. Ze woelt wat. Haar hoofdkussen is nat. Ze is vergeten de gordijnen te sluiten. Plots wendt ze haar verweerde gezicht naar het raam. De maan staat als een spookachtige witte schijf aan de donkere hemel te wenken. De sterren zuigen haar uit bed. Er klinkt muziek. Of stelt ze zich dat maar voor? Daar beneden, op het grindpad, staat hij te wachten: de zwarte hengst zonder prins. Ze weet dat hij het is op wie ze altijd al heeft gewacht. Vreugde welt in haar op. Met enkel een gloedrode amulet rond haar hals en op blote voeten rent ze naar buiten. Verrukt bestijgt ze hem. Teugelloos en bandeloos, zadelloos en weergaloos laat ze zich meevoeren naar het einde der tijden. Het wordt zomer.


- Dromen andere vrouwen ook zo?-

 

feedback van andere lezers

 • geertje
  jij bent gemaakt
  van zomerse zachtheid
  elk woord overbodig
  met stilte 'n verbond
  vraag en antwoord
  glimlach om je mond

  geef mij jouwlaatste stukje maar !
  het paard mag ook wit zijn
  de prins,vergeet het... :O 'k ben gelukkig zo
  in mijn eeeeeeeeeeeeeeeentje.

  Knap geschreven An
  waarom vrouwen onsympathiek overkomen ?
  Kijk misschien eens naar de mannelijke schrijvers van die story's
  :O
  Vansion: Misschien is de schriftelijke overlevering van verhalen vooral door mannen gebeurd ...
  Ben zo'n beetje vrouwelijke archètypes aan 't bestuderen uit oude en verre culturen... Dit verzinsel is een alternatiefje ... penneprobeerseltje ...
  Tiens, ben jij dan de enige mens die het gras niet groener vindt aan de andere kant van de heuvel? ;)
 • Ghislaine
  Heerlijk mee gelachen. Super geschreven hoor. Gelukkig weet ik me dromen 's morgens niet meer..... maar goed ook.
  Vansion: Heel spijtig. Als ik met pensioen ben, ga ik vrouwendromen verzamelen en bewerken voor publicatie. (grapje hoor)
 • harmandi
  Je stelt hier de interessante vraag: hoe het komt dat het beeld van de volwassen vrouw zo weinig sympathiek overkomt. Dat is een goeie...

  Persoonlijk denk ik dat heel veel van wat wij mensen doen, nog erg sterk terug te voeren is op het dierlijke. Voor heel veel mensen, mannen en vrouwen, draait het leven in essentie om de man-vrouwrelatie. Kindjes maken en voor nageslacht zorgen. En dit vecht dan om een eerste plaats met het verwerven van macht.
  Dit klinkt misschien wat cru, maar ik geloof er heilig in. Vooral vrouwen van boven de veertig krijgen dit meer en meer door, zeker de vrouwen die alleen zijn en niet meer zo meedoen in de race om een man. Degenen die hier zelf voor gekozen hebben (vaak niet uit vrije wil, maar uiteindelijk wel overtuigd van het feit dat geluk niet alleen bestaat uit een man-vrouwrelatie), hebben volgens mij veelal een voorsprong. Zij gaan op zoek naar de ware zin van het leven. In vroegere culturen werden deze oudere vrouwen gezien als wijzen.
  Voor mannen zijn deze vrouwen ofwel bedreigend, of razend interessant. En aangezien de schreeuwers het vaak winnen van de bedachtzamen, schilderen zij - maar ook de vrouwen die nog volop in de race zitten - de volwassen vrouw graag af als onsympathieke zielen.

  Dat zijn mijn gedachten hierover...
  Vansion: Interessant.
  Met die stof ben ik nu al een paar jaar bezig. Het antwoord op die vraag zal ik niet geven. Maar er steekt stof in voor een heel boek. Met nog veel meer vragen ...
 • backie
  Hier de eerste mannelijke sympathisant.
  Knap geschreven, knappe vraag.
  Ik geloof niet in sagen, mythes en sprookjes. Ik droom altijd van volwassen vrouwen(ongeveer mijn leeftijd)en ze zijn altijd lief en sympathiek. Waarschijnlijk droom ik van volwassen sympathieke vrouwen omdat mijn eigen vrouwtje dertien jaar jonger is. Of zijn dromen toch bedrog?
  groeten. backie
  Vansion: Als ik van jou was zou ik eens bij een psychiater gaan. Je weet maar nooit ... ;)
 • lilKim
  Leuk stukje, interessante vraag.
  In een boek van Susan Smith las ik dat -zoals harmandi al aanhaalde- oudere vrouwen vroeger (toen er ook nog vrouwelijke goden werden aanbeden) idd als wijzen werden gezien. Maar langzaamaan begonnen mannen die vrouwen als bedreigingen te zien en hebben ze er heksen van gemaakt. Op die manier hebben de mannen de macht willen grijpen.
  Vansion: Genoteerd.
 • commissarisV
  Ik ga niet verder filosoferen over 'al dan niet oude heks'. Ik vind de tekst goed omdat er zulk een uitgesproken zwart-wit beeld in zit, dat ' teugelloos bandeloos en zadelloos' vind ik trouwens ongelofelijk krachtig en erotisch...
  Vansion: Dat laatste beeld heb ik zelf verzonnen.... Zal maar verzwijgen wat ik daarbij zelf voel.
 • feniks
  Sommige vrouwen (...) zitten toch echt wel met een identiteitsprobleem...
  Erken gewoon wie en wat je bent. Speelt het beeld dat 'de man' van je heeft dan echt zo'n rol ?
  Mannen die problemen hebben met het 'teugels in handen geven', zullen ook zelden bestegen worden.
  Ze weten niet wat ze missen ;)
  Vansion: Oei oei . Wat jij daar allemaal achter zoekt... Het laatste beeld is naar mijn gevoel zeer vrouwelijk. Noteer dat het geen nachtmerry maar een nachthengst is.
 • jean_loeckx
  Ik zou Jean niet heten als ik geen theorietje had.

  De jeugd droomt en onderhoudt de oude dromen.
  De “volwasseneren” dromen en onderhouden de nieuwe dromen.

  De jeugd droomt van de grote perfecte liefde, van vlekkeloos succes, van grootse daden zonder compromis, van onbeperkte mogelijkheden, van de polyvalente utopie, en bouwt universele luchtkastelen in een stijl die van alle tijden is.
  De jeugd droomt vooral dromen met alleen maar toekomst voor zich.
  Het zijn de eeuwenoude dromen, die bijna onveranderd en ongerealiseerd alle generaties hebben overleefd.

  Pas bij het ouder worden gaan de dromen eventueel origineler worden, gevariëerder, persoonlijker, en meer ter zake.
  Na een tijd komt men op een leeftijd dat men niet veel meer wil worden,
  maar vooral dingen wil blijven : bvb. echtgenote, moeder, schrijver.
  (Wordt men - hoe langer men droomt – zelf niet steeds onbelangrijker in de eigen dromen ?)

  In mijn theorietje is de ontvoering van Europa of werelddeel Vansion een overgangsdroom van de eerste soort naar de tweede.

  Nu onder ons , ik vind heksen, nimfen, najaden, de Lilith’s, de Alcmene’s, de vrouwen “van Lot” veel sympathieker dan de maagdjes, prinsesjes, meisjes, kortom een beetje de trutjes.
  En de witte ridder met zijn idiote pluim is nu ook geen geflatteerd beeld natuurlijk.
  Alleen de zwarte hengst ontvoert en redt hier het imago, zwart op zwart, van de vrouw.

  Bijna alles voor en na Marina Tsvetaeva is ongeveer door mannen geschreven.
  Zelfs onze taal is macho : de vrouwelijke gender-aanduiding bestaat uit suffixen, postfixen, aanhangsels en flecties allerhande bij de mannelijke stamvorm.

  PS
  Maar mannen dromen gelukkig ook.
  Over vrouwendromen die uitkomen bijvoorbeeld.

  Vansion: Hey Jean, bedoel je dat dit een midlife-droom is? ;)

  Interessante theorie. Waar mannen van dromen is misschien al wel meer beschreven ?
 • aquaangel
  super geweldig

  en ja ik droom zo
  en nog meer van dat..

  in prinsen geloof ik allang niet meer
  hengstenballen genoeg!

  xx
 • drebddronefish
  Jij houdt dus ook van paardjes, wel kijk eens aan, mij lijkt het het eeuwige gevecht tussen wereld en schimmenrijk die nog éénmaal zullen verschijnen, maar Niet vlak voor de dood.

  Of size matters
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .