writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Traditiegetrouw zal hij weer zijn intrede doen…

door GoNo2

Het begint stilaan een traditie te worden bij hen die een traditie willen onderuit halen. De discussie over het al dan niet zwart-zijn van de hulppieten laait bij onze noorderburen weer op. Met enige verbazing kijk ik er naar, mij afvragende of die nu echt niets beter te doen hebben om te betogen bij de intrede van die in soepjurk gestoken kindervriend. De Sint is een communist of een socialist, anders zou hij niet in het rood gekleed gaan hé? Als de pieten dan toch blank moeten zijn, dan moet de Sint een kleurling zijn. Kwestie van de kerk in het midden te houden, denk ik dan….

De Sint is ontsproten uit een katholieke overlevering, iets om kinderen bang mee te maken. Voor de volwassenen hadden we het vagevuur ( ondertussen afgeschaft, wegens gebrek aan kandidaten ) en de hel. De hel bestaat nog, daar leven we momenteel al in. Het zal van ons geen grote aanpassing vergen, we zijn al het één en andere gewoon hé?
De zwarte piet was in wezen een Moor, nee, geen schoorsteenveger avant-la-lettre. Zijn zwarte kleur kwam dus niet van het roet in de schoorsteen. Nu zien we blanke pieten met enkele zwarte vegen op hun tronie. Het lijken wel commando's. Ze moeten alleen nog hun blijde intrede doen hangende aan een parachute. Sinterklaas en konsoorten die uit de hemel dalen, 't is eens wat anders dan Jezus en zijn mama die ten hemel stegen hé?

Maar kom, laten we wel wezen, zij die nu het hardste roepen dat het een vorm van racisme is, hun kinderen zullen op de eerste rij staan om versnaperingen te bemachtigen. Mijn kleindochter wordt negen jaar en gelooft al sedert haar vijfde niet meer in de Sint. Ze is meer geneigd om in de Kerstman te geloven, waarvan ze denkt dat die aandelen heeft in Coca-Cola. Het zal ook wel een beetje aan mij liggen, gezien ik haar de economische noodzaak uitgelegd heb die Sancta Claus ( die dan weer zijn naam gestolen heeft van de andere sint ) op zijn palmares mag schrijven. Een wereld zonder cola, je mag er niet aan denken hé?

Zoals met al die traditionele hoogdagen, is het één grote commercie geworden. Feitelijk worden we misbruikt door de reclamejongens, die ons al die reclame door de strot duwen. Natuurlijk, we zijn vrij om hier aan mee te doen of niet. Maar probeer maar eens die op een transgender lijkende Sint van je af te houden als je kleine kinderen hebt? Waarom doet die niet mee aan het Eurovisiesongfestival? Gegarandeerd dat hij wint. Conchita Worst ( waarvan niemand nog weet wie die ook alweer is ) heeft het hem al voorgedaan. Er is nog toekomst voor die lieve Sint, denk ik dan…

De Sint doet traditiegetrouw zijn intrede in Antwerpen. De burgervader zal hem verwelkomen alsof hij de nieuwe president van de VS is. De veiligheidseisen zijn enorm. Onder zijn jurk zal de Sint een kogelvrij vest dragen. Op de daken zullen scherpschutters plaats nemen, een met machinegeweren bewapende helikopter zal constant over de massa cirkelen. Maar ze zullen ook pepernoten, chocoladen sintjes, witte en zwarte pietjes uit strooien. Waarna er een vechtpartij zal ontstaan onder de ouders om toch maar zoveel mogelijk te pakken te krijgen. Het parcours is zoals in Nederland volledig afgemaakt met nadarhekken met poortjes. Aan ieder poortje wordt je gescand op verborgen wapens en eventuele bomgordels. Tussen de zwarte pieten lopen er geheime agenten. Herkenbaar aan de witte oortjes en de zonnebril die ze dragen. Ze zijn ook een beetje minder luidruchtiger en spontaner dan de echte pieten. Dat mag de pret niet drukken hé? Het zal de aanwezige kinderen worst wezen, die vinden dat zelfs spannend.

De Sint zal dit jaar niet aankomen met de stoomboot uit Spanje. Nee, beste gelovigen, die neemt het vliegtuig vanuit Barcelona Airport, beter gekend als El Prat, stapt af in Zaventem om de trein te nemen naar de marinebasis van Zeebrugge waar ze hem op een aftandse torpedojager zullen zetten. Die met een beetje geluk Antwerpen nog zal halen. In geval van niet, zal hij de geschiedenis ingaan als een heilige bootvluchteling. Verzuipen zal een beetje moeilijk liggen, gezien die brave man al eeuwen dood is hé?

Het is een beetje zoals met dat kindeke Jezus, die alle jaren opnieuw geboren wordt. Die moet dat toch zo beu zijn als koude pap, wetende dat hij geboren wordt om op een kruis te eindigen?
Verdikke, denkt die kleine, 't is weer van dat, nu lig ik nog in een kribbe vol met stro, straks hang ik te bengelen aan een kruis. En iedere keer hetzelfde panorama dat ik te zien krijg. De opkomst is iedere jaar ook minder en minder. Straks staat alleen mijn mama er nog en één Romeinse soldaat. Dobbelen om mijn schamele kledij doen ze al lang niet meer, ze steken zelfs geen speer meer in mijn zijde. Om nog maar te zwijgen van mijn mede-gekruisigden. De zogenaamde goede moordenaar verwijt me dat de slechte moordenaar een beter leven heeft als hij. Die zit in de hel, het is daar alle dagen feest in plaats van een hele dag de lof te zingen van de Heilige Drievuldigheid. Ja ja, denkt kindeke Jezus, het is een traditie die zoetjesaan ten dode opgeschreven staat…

Maar deze afdwaling buiten beschouwing gelaten, het sinterklaasgebeuren is en blijft een kinderfeest. Tot spijt van wie het benijdt?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

  • Muis
    De realiteit heel grappig gebracht GoNo:) Voortdurend de vraag tijdens het lezen: zal ik het kot eens overhoop halen door te schaterlachen of zal ik huilen om de realiteit? Dat zwarte pieten-gedoe... laat zwarte piet toch zwarte piet zijn.
    GoNo2: Dank u wel!
  • danvoieanne
    Inderdaad het is en blijft een kinderfeest .....en alleen voor de kinderen.
    GoNo2: Dank u wel!
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .