writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De Prijs...

door CaptainNorth



De prijs van de Petrol, daar trek ik mij nu eens echt niets van aan. Dat is egoïsme pur sang. Het vloeit voort uit het feit dat ik geen rijbewijs heb en dat de prijs van de petrol dus meestal voor de anderen is. Op die ene uitzonderlijke keer na dat ik de benzine betaal omdat niemand anders daar geld voor heeft. En dan betaal ik dat met plezier want men rijdt nogal wat rond met mij... Maar met plezier. Uiteraard. Ah ja, ik heb zoveel zorgen niet die anderen wel hebben. Mijn zorgen liggen anders. Dat wel. Ik besef dat ik die vrijheid die een auto geven kan nog nooit heb mogen proeven. Maar als ik dan die gekte zie... De petroleumprijs die de pan uitswingt... mensen die daar ganse dagen over lopen te zagen, te piekeren, landen die er oorlog voor voeren... dan ben ik blij dat ik me daar alvast geen zorgen in hoef te maken.

Maar terwijl ik dit dus zit te schrijven, vanuit de gedachte dat ik me gelukkig prijs dat ik geen auto noch rijbewijs heb bedenk ik toch wel de hele tijd dat mijn overtuiging een wankel leven beschoren is... Want moest iedereen rondom mij geen rijbewijs of geen auto hebben dan zou er toch af en toe een veel moeilijker situatie de kop opsteken. Dus wat moet ik daar dan uit afleiden? Dat ik gemakzuchtig ben? Dat ik het van me afschuif? Ja en neen. Ik geraak er altijd. Of het moet een gat in de nacht en te ver om er met de fiets te geraken zijn, dan rijden er geen treinen meer. En dan nog. Meestal heeft dat het voordeel dat je bij mensen blijft slapen indien je niet in je eigen huis in die situatie belandt uiteraard. En dat vind ik dan weer fantastisch omdat men ook dan weer goed voor mij zorgt. Dus... buiten het feit dat ik er soms mee zit dat mijn dochter later een papa zal willen die haar af en toe eens rondrijdt of komt ophalen zie ik vooralsnog geen problemen buiten onguur weer wat het fietsen niet meteen de leukste bezigheid maakt...

Maar dan belanden we bij empathie aan... Al die mensen die wél een auto hebben en steeds meer moeten betalen voor hun benzine... daar moet ik dan toch medeleven mee voelen? Wel... het is te zeggen... Ik rook. Sigaretten. En... welja, al die niet rokende mensen die meestal wel een auto hebben en die elke gelegenheid te baat nemen om een roker eens flink op zijn plicht wijzen dat hij uit zijn of haar buurt moet blijven met zijn vergiftigende dampen... dié mensen zijn niet goed bezig. Dat zou voor mij een reden kunnen zijn om op mijn beurt te zeggen : "Haha! laat maar stijgen die prijs van de Petrol! Zo moet ik minder in die stank lopen, ik héb namelijk géén auto, mij kan dat niet schelen!" Of sla ik het nu weer door elkaar? Wel neen, ik weet niet goed hoe ik zo'n dingen moet formuleren want ik heb geen zo'n gedachten. Niet echt. Ik doe wel alsof ik ze zou kunnen hebben.

In werkelijkheid trek ik me van zoveel dingen niets aan dat ik soms echt arrogant lijk. Ik kàn het echter niet belangrijk vinden. Die dingen waar mensen over vallen. Hun problemen, hun dagelijkse gesprekken, hun misplaatste opwinding over futiliteiten, en ok, elke dag duurdere benzine moeten kopen is géén futiliteit en als mijn verbruik hoger ligt dan het jaar ervoor terwijl het eigenlijk minder zou moeten zijn, dan vloek ik ook even bij mezelf... maar men blijft er maar over bezig...

Terwijl men elkaar brieven zou moeten schrijven, elkaar zou moeten kussen in een moment van harmonie, terwijl men op zoek zou moeten gaan naar échte warme liefde, terwijl men zou moeten weten dat het leven niet màg afhangen van een prijs van iets, zelfs geen vijf minuten per dag.

Ik ben daar blij om. Dat ik daar meer wel dan niet in slaag. En uiteraard, wie zonder zonde is werpe de eerste steen... Ik heb meer dan drieduizend cd's. Niét gekopieerd. En ja, dat kan ik dan weer niet laten. Verder interesseert het me wellicht allemaal te weinig. O ja, ik heb een nieuwe fiets gekocht, ze hebben hem al twee keer gestolen voor m'n eigen deur omdat ik zodanig met m'n kop in de wind liep dat ik hem tweemaal niet gesloten had. Zo gaat dat. Dus nu heb ik tweehonderd euro aan een fiets gegeven. Ik zet hem binnen nu. Het is wel geen zicht in de gang maar dat kan me dan eigenlijk ook niet zoveel schelen... net zoals die afschuwelijke bloemengordijnen en die zetel in zeker opzicht op m'n zenuwen werken maar... dan enkel als ik empathie tracht op te brengen voor die gast in mij die zichzelf tracht te verplichten daar toch op te letten, dat het een beetje op iets trekt...

Maar eigenlijk? Ik heb nu een rek waar vierduizendachthonderd cd's in kunnen en verder... zal het me worst wezen hoeveel de petrol kost!!!

Ik wil elke dag een beetje zon... That's my fuel!

Dit lijkt écht nergens op qua structuur en qua tja... waar gaat dit nu eigenlijk over? Ach, dat is de prijs die je betaalt voor een kop waar vanalles teveel in zit zodat je de essentie van je eigen relaas niet eens meer in alle nauwkeurigheid vastpinnen kunt op het prikbord in je hoofd. Ik laat het even voor wat het is en het komt hierop neer...

Rijkdom... kan niet uit DINGEN bestaan. DINGEN mogen een mens niet afhankelijk maken.
Maar dat weten we allemaal al hé... dus ja... tijd om te slapen. Morgen vroeg weer op. Werken. Geld verdienen.


 

feedback van andere lezers

  • geertje
    rakelings scheert aan mij voorbij
    een zwaluw gaat uit de bocht
    tedere arend lijkt hij voor mij
    klapwiekend over de noen
    hij is wat ik zolang zocht
    de lente, de zon, een zomerzoen

    CaptainNorth: mooi!

    mooi!!!

    merci!

    zomerzoen!
  • Rinka
    het is waar. het is zinnig. het is overdacht. het is mooi geschreven. het is warm. het is grappig. en triestig tegelijk. maar het is te lang. de helft. indampen of distilleren die handel. 90% van de al te expliciete zelfrelativering eruit. en je houdt een pareltje over.

    (en ja, van die antirokers die de planeet naar de maan helpen met hun auto's. en dat mensen meer moeten kussen en brieven schrijven. enfin, je weet zelf wel wat moet blijven)

    CaptainNorth: ja... ik weet dat eigenlijk terwijl ik zo'n dingen schrijf dat ik die zelfrelativering niet te expliciet enz... maar dan doé ik het toch... en eigenlijk wil ik me daar nu niet meer mee bezighouden met dat 'tekstje' maar... misschien doé ik het toch... straks... of zo...

    nu ga ik er eerst ééntje roken...

    ;-)
  • Ghislaine
    Tuurlijk heb je gelijk, dat gezanik wordt je moe. Maar bedenkt toch even, dat veel mensen dit jaar in de kou gezeten hebben. Vooral oudere die finacieël niet meer meekonden. Waar dient het zilverfonds voor? Mag je voor een keer zelf invullen.
    CaptainNorth: mja, maar het gaat meer over het feit dat mensen onderhevig zijn aan kosten die ze zouden kunnen vermijden en als ze dat niet willen doen dan moeten ze er niet blijven op doorgaan. Over de basisbehoeften kan er uiteraard geen discussie bestaan. Maar dat is een auto dus niet. En ik had het over de petrol niet over het aardgas... maar je hebt gelijk als je oppert dat het erg is dat er mensen in de kou zitten. Uiteraard. groetjes...
  • harmandi
    Dit lijkt nergens op? Voor mij lijkt dit op een overpeinzing van iemand die over het leven nadenkt en dit met ons wil delen. Onderhoudend geschreven. Wat lang, ja, maar ik ben zelf ook lang van stof. Zeker op 'papier'.
    Misschien is dit een leuk discussieonderwerp voor het forum dat we wellicht krijgen op de site.
    CaptainNorth: welja, dat zou het wel zijn... maar... ach... dit is inderdaad gewoon een overpeinzing, maar allez merci éh!

    groetjes

    cap
  • Jan_Stephorst
    Ik kan me volledig vinden in de neerslag van je hersenspinsels. Voor mij mag de diesel vanaf morgen 2,5 euro per liter kosten. Als je kijkt wat er allemaal rondrijdt, het zal bovendien de enige manier zijn om een betere belading te krijgen van de nu halflege vrachtwagens die onze omgeving wat komen verpesten. Leve de binnenvaart! De groene Jan Stephorst heeft zich ge-out! Oh ja, knap geschreven, vlot, goed leesbaar en met een waardevolle boodschap.
    CaptainNorth: Merci Jan...
    En het is wel zo...
    Maar ach zeggen we dan! Ik ga me ook volledig uiten als een groene Jan want in mei treden we op voor de partij Groen! Al gaan we daar ook wel weer een scherp kantje bovenhalen zodat er toch ook daar weer enkele verbaasde gezichten de zaal kleuren.

    ;-)

    groet

    cap
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .