writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Haar trein gemist ?

door Clodius

HAAR TREIN GEMIST ?

Moeder die fan was van Miles Davis en Mingus ontving halverwege de jaren '60 een uitnodiging voor een feestje in De Muze, een duister jazz-café dat zich in het centrum van Antwerpen bevond. Ferre Grignard, een bekende Vlaamse protestzanger zou die avond optreden. Ferre werd beschouwd als de Vlaamse Bob Dylan.

Omdat moeder haar trein had gemist, kwam ze pas een uur later in de Muze aan waar het feest al volop aan de gang was. Ferre stond zijn repertoire reeds te zingen maar viel plots stil toen hij de mooie verschijning van moeder zag binnenkomen. Hij hernam zich snel en blèrde verder terwijl hij de hele avond naar moeder loerde. Zij was vereerd maar de zanger met de lange haren en de ruige baard stootte haar fysiek af.

Na afloop van die zwoele zomeravond kwam hij even bij haar zitten. Ze gingen al snel een diepzinnig gesprek aan. Moeder had vele filosofen gelezen. Bij hun afscheid kuste ze hem afstandelijk op de wang. Zij was immers op de hoogte dat hij iemand had: Christiane.

Vele jaren later kwam ik heel toevallig in contact met Jan Buytaert, een welgestelde kunstschilder van rond de vijftig jaar. Ook hij was betoverd door moeders verschijning toen hij haar en mij had uitgenodigd om in zijn mooi herenhuis een glaasje wijn te komen proeven. Ik kreeg al snel het gevoel dat het klikte tussen hen beide. Jan stelde voor om samen naar Portugal te reizen, hij zou alles bekostigen. Maar moeder wees hem vriendelijk en beleefd af. Ze wilde mijn vader niet zomaar laten vallen...
Jan begreep het maar was erg ontgoocheld. Hij verbrak het contact...

Tot ik hem een tijdje nadien tijdens een vernissage weer terugzag. Stralend liep hij hand in hand met een jongere vrouw. Terwijl ik één van zijn aquarellen aan de muur nader bekeek, ving ik terloops een gesprek op tussen twee artiesten en kwam zo te weten dat deze dame Christiane heette én...dat zij de partner was geweest van de inmiddels aan keelkanker overleden Ferre Grignard !

En ik bedacht: Moeder heeft alweer haar trein gemist...

 

feedback van andere lezers

 • pieter
  Claude,
  Volgens mij is ook dit stuk een onderdeel van een familiesage die jij aan het voorbereiden bent. Of zit ik er naast?
  "Kuste hem afstandelijk op zijn wang". Dit vind ik mooi beschreven, het geeft in een paar woorden een goed beeld van de situatie.
  Dat jouw moeder niet fysiek aangetrokken werd door die Grignard, kan ik mij levendig voorstellen. Mijn eigen moeder heeft ooit eens over hem gezegd: "Hij moet eerst de wastobbe in".

  Vriendelijke groet,
  Pieter.
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 1

Uitstekend: 0 stem(men), 0%
Goed: 1 stem(men), 100%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .