writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

's Konings dag

door maarten54

Leuk, Koninginnedag. Nou oké dan; koning-dag, al kan dat lulletje rozenwater met zijn heks van mij de pot op.

Mensen onder elkaar, die hun oude spullen te koop leggen voor meestal een klein prijsje. Deze knaap moet altijd even rond neuzen als een echte Nederlander: Kijken, niet kopen. Deze keer vond ik toch iets; een klein ouderwets apothekersflesje met een schenk tuitje en afgesloten met een evenredig klein kurkje. Aan de binnenkant zat wat witte aanslag, vandaar dat ik er wat water in heb gedaan in een poging dat wit op te lossen.
Van dat struinen en broodjes braadworst met ui eten, krijgt een mens dorst en heeft hij wat behoefte om al het aanwezige vertier te overdenken. En waar denkt een mens na? Juist: In de kroeg.
Binnen was het redelijk vol dus bleef ik buiten onder het afdak. Ik plof neer naast twee heren die een discussie hadden over het klimaat, en bijna direct wordt mijn mening gevraagd door de man die helemaal voor het onzin beleid is van onze Pinokkio of wel minister-president is.
Ik vind dat gezeur over het klimaat en dat het onze schuld is maar grote onzin. Dat stak ik niet onder stoelen of bierviltjes en kwam met een verhaal over de samenstelling van de lucht die we ademen; met cijfers en al.

Aan de andere kant van mij zaten twee dames te roken en met een glasje wijn voor zich. Op zeker moment zegt er een : "U weet wel veel zeg, dat heb ik nooit gehoord wat u daar vertelde." Als antwoord zeg ik: "ik weet heel veel behalve dat wat ik niet weet, en dat is nog veeel meer."
Ze kijkt mij aan met een blik die ik zou kunnen uitleggen als een verliefde blik, maar dat zal wel niet want zo een knapperd ben ik niet. Ze lacht alleraardigst en vervolgd: "Wat is dat?" op het flesje wijzend.
"Dat heb ik juist van een Belg gekocht, een heuse uitvinder. Hij heeft een vloeistof uitgevonden die alles oplost, het probleem was dat hij niets had om het in te kunnen doen."
"Goh" zucht ze verwonderd "Wat knap!" Nu zou ik verwachten dat ze over de inhoud van het flesje verder zou gaan, maar nee en in plaats daarvan steekt ze er nog een op.
Mijn bui is goed dus deel ik even wat uit. Wijn voor de dames en voor de klimaat voor en tegenstanders een pils, met Co2 bubbels en al.
"Nog gefeliciteerd met de jaardag van onze koning" gaat het vrouwmens verder. "Dank u" zeg ik beleefd "u ook van harte gefeliciteerd." Ik bedenk dat de 'man' in een sprookjes huwelijk leeft, want als hij thuis komt van een drukke dag koning spelen zit de heks natuurlijk op de bank .

"Mag ik vragen wat er IN dat flesje zit?" vraagt de dame naast mij plots als gebiologeerd naar de bottle starend.
"Tuurlijk", geef ik terug, dat mag u; "Dihydrogeen-monoxide", zeg ik niet zonder trots dat ik dat moeilijke woord toch maar effe zonder stotteren op tafel mieter. Ik ben er niet zo goed in om zulke laboratoriumtaal te bezigen.
"Goh, wat een moeilijk woord, knap dat u dat kunt onthouden ik zou dat niet kunnen hoor. En is dat dan dat spul wat alles oplost?"
"Niet hetzelfde, maar het is wel redelijk link spul. Als je er een mens in zou onderdompelen sterft hij en, bijvoorbeeld, schepen kan het weg laten roesten en als je je hand er te lang in zou houden dan verschrompeld die hand. Link spul dus, het is zeg maar net zo gevaarlijk als Co2. Het leuke is dat als je die twee zou assembleren in een flesje kun je het spul drinken."
'Goh" zegt ze weer en staart sprakeloos naar het flesje, "en daar loopt u gewoon mee in uw zak, dat is toch eng, bent u niet bang dat de kurk er afschiet?" Ze denk na zie ik aan een frons, 'Met Co2 er bij kun je het drinken??' , mijn woorden dringen nu al tot in haar brein door.
"Klopt" zeg ik terwijl ik een spa rood bestel bij de bediende die juist spiedend langs komt op zoek naar opdrachten. De man naast mij, die wat tegen Co2 heeft, grinnikt en beaamt nog even tegen de vrouw dat ik de waarheid spreek.
Mijn spa-rood word voor mijn neus gezet. Voorzichtig vat ik het glas en houd het scheef omhoog richting dame, "Kijk, dit is nu Dihydrogeen- monoxide MET Co2 in drinkbare vorm.
Ze kijk enigszins verward naar de spa, fronst, staat op en roep haar vriendin aan om te vertrekken. "Hier worden we voor de gek gehouden geloof ik, maar ik ben niet gek hoor, ik heb het heus wel door; kom Tien, we gaan."

De drie overgebleven heren kijken de dames zwijgend na, gewoon omdat heren zo iets nou eenmaal graag doen.

Was best een leuke dag deze koningsdag.

 

feedback van andere lezers

 • doolhoofd
  Originele poets.

  Ork ork ork, soep eet je met een ...
 • Koyaanisqatsi
  een mens zou voor minder overwegen royalist te worden :-)
  maarten54: Ik heb even gezocht naar de betekenis van uw naam die ik in eerste instantie 'gek, raar' vond.
  Zo vond ik de Hopi-indianen en de betekenis van het woord: "leven in gekte, leven in onrust, leven in onbalans, leven in desintegratie, een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven". Dit volk is beslist niet gek of raar. De docu heb ik niet gezien en zal ik ook wel niet gaan zien, ik ben niet zo'n film mens maar het lijkt mij geen verkeerde.
  Dank voor uw komen lezen.
 • Greta
  Koningsdag zoals wij het vieren is folklore. En folklore is belangrijk voor een natie, het is onderdeel van de stabiliteit. Respect voor het koningspaar getuigt van beschaafdheid.
  maarten54: De dag op zich, alle mensen onder elkaar, is leuk, gewoon volhouden, maar 'het koningshuis' met alles er in... Ik vraag mij werkelijk af wat die gasten allemaal doen buiten dat ze onze centen opmaken.
  Toch leuk dat u het schrijfsel kon waarderen
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 7

Uitstekend: 3 stem(men), 75%
Goed: 1 stem(men), 25%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 11 bezoekers online, waarvan 0 leden: .