writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Titel Gezocht 52

door Koyaanisqatsi

Ik werd vriendelijk uitgenodigd om het verhoor van Belhamels de Vogelaar bij te wonen; iets waar ik als principieel niet gewelddadig mens natuurlijk alles behalve scheutig op was. Maar een uitnodiging afslaan van de Yakuza leek me niet bepaald een goed idee en ik probeerde mijn lafheid om te weigeren goed te praten omwille van een zogezegde dankbaarheid voor Shigeharu Tanaka's betoonde sympathie voor mijn persoon.
Een deur die ik niet eerder had opgemerkt leidde via een korte draaitrap naar een kil kamertje zonder ramen op wat een tussenverdieping moest zijn. Daar werd Belhamels De Vogelaar, kwijlend en jankend als een veroordeelde op weg naar het schavot, voor de tweede keer in een etmaal ondersteboven opgehangen. Shigeharu Tanaka pakte een stoel en ging zitten en gebaarde ik hetzelfde moest doen. Ryuunosuke Akutagawa haalde een trektang uit de binnenzak van zijn jasje terwijl Kenzaburo O een aansteker tevoorschijn haalde.
'Weet u wat de eerste vereiste is om een goed folteraar te zijn, meneer Stoelen?' vroeg Shigeharu Tanaka.
Ik wilde wreedheid antwoorden maar die term leek me, de aard van mijn gezelschap in acht genomen, te negatief en dus antwoordde ik:
'Meedogenloosheid?'
'Bijna juist,' grijnsde Shigeharu Tanaka geamuseerd. 'Verbeelding, meneer Stoelen, verbeelding. Kijk, het heerschap dat hier weerloos als een lam voor onze ogen bungelt, weet dat hem vreselijke pijnen te wachten staan. Alleen heeft hij er geen flauw idee van hoe die pijnen bij hem zullen worden opgewekt. Hij kan zich wel wat inbeelden natuurlijk, zoals een reeks muilperen of enkele stevige schoppen in zijn klokkenspel, maar dat zijn handelingen die zelfs een slapjanus als dit heerschap als het er op aan komt mits een beetje op de tanden bijten kan weerstaan. Lastiger wordt het wanneer iemand met handelingen wordt geconfronteerd die hij niet verwacht en die pijnen veroorzaken waarvan hij zich eerder geen inschatting kon maken. Zo'n handelingen wekken niet alleen onverdraaglijk lijden op maar ook psychologische schokken, die zelfs de taaiste beer in een handomdraai mentaal kunnen breken.'
Shigeharu Tanaka deed zijn uiteenzetting alsof hij een wiskundeleraar was die een poepsimpele stelling uit de doeken deed. Dat alleen al bezorgde me ijskoude rillingen.
'Denkt u dat deze slapjanus zo'n handelingen moet ondergaan?' vroeg ik, de trillingen in mijn stem zo goed mogelijk onder controle houdend. 'Zou nog een paar keer stevig aan zijn neus draaien niet volstaan?'
Shigeharu Tanaka keek me aan met een broederlijke blik. Zag deze man soms een verborgen kwaadaardigheid in me, een duistere kant van mezelf waar ik geen weet van had?
'Waarschijnlijk volstaat een stevige oplawaai wel. Maar het gaat hier natuurlijk om meer dan aan de weet te komen waar dit stuk onbenul met het slipje van Koreda Suzu is gebleven. Het feit dat hij daar met zijn smerige fikken aan heeft gezeten is onvergeeflijk. Ongetwijfeld is het slipje nu besmeurd en zal het een deel van zijn betoverende geur kwijt zijn. Als het al niet helemaal om zeep is geholpen door die stinkerd. Maar Ik stel voor dat u de ondervraging opent met het hem betaald zetten van wat hij u heeft aangedaan. Wat denkt u?'
Wat ik had gevreesd sinds het ogenblik dat ik voor het zogezegde verhoor was uitgenodigd werd bewaarheid. Mijn bloed stolde en mijn geweten leek op een natte dweil die door twee gespierde armen tot de laatste druppel werd uitgewrongen.
'Ik vrees een heel povere verbeelding te hebben,' probeerde ik me er onderuit te praten.
Shigeharu Tanaka glimlachte gemoedelijk. Ik zag hoe een lange sliert kwijl die uit Belhamels De Vogelaar zijn mond droop bijna de begane grond had bereikt. De arme sukkelaar hield de ogen gesloten maar dat weerhield zijn traanbuizen er niet van om onophoudend dikke druppels te blijven produceren. Vreemd genoeg maakte hij evenwel geen enkel geluid meer en ik vroeg me af of hij zich misschien dapper geschikt had in zijn lot.
'Maakt u niet uit wat u doet, meneer Stoelen. Uw bestraffing is maar een opwarmertje. Over het echte werk zullen Akutagawa en O zich wel ontfermen. U zal versteld staan van hun verbeeldingskracht.'
De hoofdknik die ik daarop gaf deed pijn tot in mijn staartbeen. Ik kwam langzaam overeind en schuifelde op Belhamels De Vogelaar toe met het gevoel op het punt te staan niet zijn maar mijn eigen executie te gaan uitvoeren.

 

feedback van andere lezers

  • Greta
    Gruwel!
    Koyaanisqatsi: en beef!!
  • doolhoofd
    Een treurig tafereel.
    Koyaanisqatsi: :-(
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .