writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De oude man en de zee

door Clodius

DE OUDE MAN EN DE ZEE

'De oude man en de zee' is een roman van Ernest Hemingway die moeder nog ergens in haar bibliotheek had staan tussen Kafka, Dostojevski en andere grote schrijvers. Ik heb dit boek in één adem uitgelezen, tijdens de zomer van 1995 op een Bretoense camping.

Oom Ivo die niet veel interesse had in literatuur, ontving desondanks Hemingways Engelstalige versie 'The old man and the sea' van zijn collega's op het werk...als afscheidscadeau. Na een reorganisatie van het bedrijf was er immers geen plaats meer voor een 'oude man' van achtenvijftig jaar. Oom Ivo moest dus op brugpensioen.

Toen de familie mijn eerstvolgende verjaardag in Ivo's woonst kwam vieren, serveerde hij zijn beste wijn en heerlijk gegrilde sardientjes. Ivo was tamelijk welgesteld, had veel geld verdiend in het buitenland waar hij als hoogopgeleide electriciën werkte voor de Bell-company. In Nigeria, Brazilië en Indonesië leerde hij bovendien veel zakenlui kennen, stapte zo het wereldje van de Beurs binnen en ontwikkelde zich mettertijd tot een sluwe gewiekste belegger.

Na het feestje maakten we aanstalten om op te stappen maar moeder was eerst nog nieuwsgierig naar de ingekaderde foto's die aan de muur hingen. Achtereenvolgens bestudeerde zij deze en mompelde: dit is broer Marc tijdens zijn gouden jaren in zijn ruime duplexappartement, hier zie ik broer Luc trots in zijn moderne lederen zetel, en daar is mijn rotverwende zusje Martine zonnend op haar luxe-yacht enz... Maar bij één foto beging moeder een flater toen zij luid grinnikte: En wie is deze oude man?
Ivo stond perplex en keek met gekwetste blik in moeders richting: Herken je mij dan niet?

Die avond moest ik toch even glimlachen omdat oom Ivo die dag zijn cadeau aan mij had geschonken : 'The old man and the sea'.

Vele jaren later was Ivo van plan om een mooie woning te kopen aan de Portugese kust waar hij nog enkele maanden wilde leven als... een oude man aan de zee. Helaas, het was hem niet gegund, hij overleed als een berooide oude man ergens in een drukke Belgische stad vol laaghangende smog.

 

feedback van andere lezers

Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 2

Uitstekend: 0 stem(men), 0%
Goed: 2 stem(men), 100%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .