writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Banaaltje

door commissarisV

Ik ben steeds weer verbaasd over de draagwijdte van woorden, of zeg ik het verkeerd?
Hoe zie jij het probleem? Ah, je vindt de combinatie van woorden en leestekens belangrijk en de volgorde. Kan ik inkomen. Ik ondervind dat zelfs bij het neerschrijven er al een stukje verloren gaat. Als je enkele ogenblikken later je eigen tekst leest denk je: Ik had dit toch anders moeten formuleren.

Wanneer je na veertien dagen het desbetreffende schrijfsel terug leest denk je vaak dat hier en daar iets moet herschreven worden. Na een jaar vind je de tekst belachelijk, niet relevant, afgedaan en niet meer voor publicatie vatbaar. Na enkele jaren ben je ervan overtuigd dat iemand anders dit stukje schreef en kieper je het achteloos in een spoelend toilet.

Hoe moeilijk wordt het dan niet om als lezer de letters te snappen die door een schrijver werden op papier gezet. Hoe vaak horen we auteurs niet achteraf terugkrabbelen van:" maar dat was helemaal niet de bedoeling". Bij politiekers is dit systeem zelfs uitgegroeid tot een (inter)nationale sport. Bij deze is het belangrijk de 'fakers' eruit te halen. Zij die het wel zo meenden maar die later hun verantwoordelijkheid niet durven opnemen voor hun eigenste bespiegelingen.

Waar haalt die commissarisV. het in zijn banale hoofd om zulk een saai onderwerp aan te snijden? Tja, het zal een schuchtere maar doorzichtige poging wezen om zichzelf te vergoelijken zeker? Voor dingen die hij (te) impulsief schrijft, zonder de nodige (voor) kennis van zaken , maar die later niet meer kunnen worden weggevaagd zoals hij dat zou willen.Dat is dan kwestie van dan maar diep te zuchten en met een gemeende zwier schuld te bekennen. Op zulke momenten is het zeker noodzakelijk het klontje boter op het hoofd te laten liggen. Het is de symboliek die telt. Niet meer de schandpaal, maar de boter. Zodat iedereen het kan zien, kan aanraken en zelfs proeven.' Bah, wat een zoute boter', hoor ik sommigen al verwijtend en afkeurend fluisteren.

Dan buig ik nog dieper dat hoofd en bestudeer ik de kruimels die anderen voor de duiven hadden achtergelaten. Nu zit dit banale tekstje nog ergens opgeslagen. Zelfs op twee plaatsen. Op mijn bescheiden PC en op de server van de site. Voor hoelang nog? Laat ze maar komen, zij die honen , in golven van zeven . En na die grote of kleine golven komt dit banaaltje op puntige rotsen terecht en wordt het uiteengereten, of wordt het gebruikt als kontpapier voor iemand die zo nodig dringend moest…

 

feedback van andere lezers

  • Vansion
    een uitstekend zonder voorbehoud - tegen mijn gewoonte in enkel en alleen als bravo voor de inhoud - voila
    commissarisV: tja, ik zal nooit een literair talent worden en leg me hierbij neer...,een schuldbekenenis kan echter ook deugd doen...
  • geertje
    "Laat ze maar komen, zij die honen, in golven van zeven"

    om te honen
    ben ik niet gekomen
    niet met zeven
    niet in golven
    ik hoop dat je onder applaus
    wordt bedolven

    van mij alvast één streel
    over dit juweel

    commissarisV: dank geertje, ik vind het niet zo een juweeltje...
  • koshka
    banaaltjes zijn soms goed, om een ei te leggen
    het is een herkenbaar ei
    commissarisV: Dat is waar, dank je koshka
  • Leona
    het is waar, ik heb het zelf ook, het is zo waar .. en toch mogen we er niet teveel bij stilstaan, niet teveel muggeziften bij onszelf, ik doe het ook, maar nu heb je me overhaald om mijn boek, dat reeds uitgegeven werd, toch op de site te zetten, ik twijfelde ook, om dezelfde redenen, herlezen en zovele vragen, kàn dit wel, moet het niet herbekeken worden ... het is een kwestie van zelfzekerheid, denk ik, geloof in jezelf ... wanneer is iets goed? denk ik altijd, wanneer is iets goed voor iedereen, maar als je daarbij blijft stilstaan denk ik dat het nooit goed genoeg zal zijn, dus bij deze, comicoV (zoals ik je in gedachten noem:), bedankt voor het tekstje en there we go, ik ga mijn oude script opzoeken en ... we zien wel hé
    en al wordt het ooit 'kontpapier' :)) dan heeft het toch nog dienst gedaan hé, we eindigen toch zelf ook ooit .... daar hé :))
    en voor wat het waard is, alles wat je ooit geschreven hebt hier, heeft mij altijd veel plezier gedaan, met mijn hand op het hart, dus hoop ik dat ik nog veel van je mag lezen, altijd recht voor de raap!

    commissarisV: Dit treft me Leona, in mijn diepste raapje!
  • Draakje
    Soms moeten we wat meer zelfvertrouwen hebben...
    Mooi stukje tekst!
    commissarisV: Dank je draakje, fijne appreciatie.
  • Ghislaine
    Jammer dat jij je schrijven zo negatief bekijkt. Niet doen chef, zelfs dit stukje is prima. Daarom weet vrijwel elke schrijver voor welke doelgroep hij/zij schrijft. Jouw poëzie is van top kwaliteit. Ik zou willen dat ik het zo kon. Iets laten rijpen, ja maar niet langer dan een paar uur en dan de blunders niet meer zien. Ik buig nederig mij hoofd, want aan het werk van vele hier, kan dit meissie niet tippen.
    commissarisV: Ik weet niet wat te antwoorden G.Het is een hele eer voor me, wat je schrijft. Ik bekijk het schrijven op zich niet als negatief, ik voel wel bij elke pennetrek of toetsberoeren dat ik zware fouten heb gemaakt die niet meer kunnen worden rechtgezet; bijvoorbeeld het niet gelezen hebben van zovele klassiekers, dat kan ik nooit meer inhalen.Maar negatief ingesteld, dat ben ik niet hoor, ik amuseer me nog behoorlijk op de site en deze dwingt me ook dingen van anderen te lezen.
  • Das
    'k Vond 't tof, echt waar.
    commissarisV: Dank je voor de fijne reactie!
  • Rinka
    banaal hoofd? oh nee!
    commissarisV: wow Rinka, je doet me duizelen...
  • RolandBergeys
    Leuke, zeer persoonlijke bedenkingen, maar geen verhaal op zich. Er zouden op deze site nog rubrieken moeten komen met bvb "Leuke lectuur", "Kronieken", "Bedenkingen". Kwestie dat je weet waar je als lezer naartoe gaat. Dat te buiten genomen: graag gelezen.
    commissarisV: tja, misschien wel, nuttige bedenking:-) bdankt Roland
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .