writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Anthony

door roggemanj

We reden onder een loodzware hemel, een soort hemelblauw dat ik nooit eerder gezien had, er wordt gezegd dat wanneer men Afrika ziet hier nooit meer weg wil. Het rode stof vloog hoog de lucht in als we in volle vaart doorheen dit deel van Afrika reden met onze afgeleefde Toyota.
De kleine schuurtjes aan de kant van de weg deden me beseffen dat hier weinig goeds te verwachten viel, eens aangekomen op onze bestemming zagen we Anthony liggen in een donker kamertje van twee op twee meter, de klamme lucht walmde de hut uit terwijl hij zachtjes lag te kreunen van de hevige pijnen.
Deze mensonterende omstandigheden zal ik niet vlug vergeten, er diende een bloedstaal genomen te worden en binnen de acht uur afgeleverd te worden ter controle van HIV virus, hoogstwaarschijnlijk was Anthony jaren terug besmet geraakt door de vele seksuele contacten die hij in het dorp had en waarvoor hij nu deze hoge prijs diende te betalen.
En hoe wonderbaarlijk mooi de zonsondergang ook moge zijn, deze ellende haalde met gemak de bovenhand en ik voelde de pijn vanbinnen in mij.
De uitgemergelde katten bleken zelfs te mager om te sterven op dit stukje vergeten aarde diep in Afrika.
De afgeladen bussen reden af en aan, en braakten massa's mensen uit aan de halte ter hoogte van de waterbron waar het elke morgen een drukte van jewelste was. De kindjes uit de buurt keken me aan met hun grote donkere kijkers, uit niets kon ik opmaken of ze nu gelukkig waren of al deze ellende nu op deze jonge leeftijd al konden waarnemen.
Met de warme bloedstalen nog in onze hand vertrokken we richting stad waar Elke ons opwachtte om de nodige testen uit te voeren, in mijn binnenste voelde ik nu reeds welk verschrikkelijk nieuws ons daar te beurt zou vallen.
De loden zon en het rode stof maakten deze trip tot een hel, de temperatuur op de bus was ondertussen opgelopen tot een slordige veertig graden, ik dacht dit nooit te overleven maar dit was onze opdracht, onze taak, Anthony moest kost wat kost de bevestiging krijgen van zijn toestand.

 

feedback van andere lezers

 • Rakker
  Heel mooi stukje tekst.
  Zeer goede beschrijving van de toestand, zowel van de hitte als van de ellende. Mooie woordkeuze en goede beeldspraak.
  Vlot geschreven, graag gelezen.

  Wel enkele taalfoutjes. (vb. derde lijn van onder geteld: zon en stof maakteN)
  Tip: lange zinnen waarin je de delen van mekaar scheidt met een komma, schrijf je misschien beter in afzonderlijke zinnen, met punt en hoofdletter. Dat lijkt minder op een opsomming.

  Komt er een vervolg? Ik hoop het!
  Anne

  roggemanj: bedankt voor je fijne reactie, het foutje is ondertussen al gewist :-)
  en wat je leuze betreft, ik ben het met je eens dat wie niet van dieren houdt geen goed mens is..
 • Ghislaine
  Wie Afrika zegt, weet meteen dat Aids de mensheid daar teistert. Wie niets geeft, wordt met de nek gekeken en wie wel geeft, vult de handen van de rijken ginder. Zo blijven de wantoestanden er bestaan.
  roggemanj: ik zit hier gewoon te knikken...
 • duivelstrikje
  brr, het is een afschuwelijke ellende. En een afschuwelijke leefstoestand. Ik kan niet veel zeggen erover, ik weet er niet veel van. Maar ik verafschuw de rijke mensen die ginder wonen en hun handen vullen met het geld dat de andere wereldcontinenten geeft (beetje afgeleid uit Gishlaine's fb)
  roggemanj: ja en het bizarre vd zaak is dat wij daar eigenlijk weinig kunnen aan veranderen...
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .