writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De vader van mijn vader. 2

door teevee

De Crets (de grootvader van moederszijde was een Cretskens geweest en vandaar de naam) deed het goed! Temidden van zijn landerijen en omgeven door goed verzorgde meidoornhagen lag de statige vierkantshoeve dicht bij de Maas. De zware leemgronden waren vruchtbare akkers. In heel het dorp was er geen enkele boer die aan De Crets kon evenaren. Eigenlijk waren ze jaloers op hem maar dat, zei hij steeds tegen zijn jonge vrouwtje...dat is het beste bewijs dat wij de goede weg hebben ingeslagen.


De jaren vlogen voor voorbij. Wullem was nu negentien en al een heel tijdje dubbele paardenknecht. Vooral bij zijn baas en bazin, maar ook bij de andere drie knechten en twee stal- en keukenmeiden was hij graag gezien. Het enige waar Wullem nooit over sprak, en waar hij ook geen commentaar over kwijt wilde, was zijn familie. In al die jaren dat hij op de Crets werkte was hij geen drie keren terug over 'de streep' geweest. Met hem of in zijn familie moest er iets gebeurt zijn. Iets ergs! Wat hij er tegen de bazin over losgelaten had was: "Beschouw mijn familie maar als dood! Als ik mag blijf ik hier voor goed wonen!"
Niets was hem teveel...niets te laat of te vroeg! Nog steeds akkerde hij met Rotzak en een jonge merrie, Bles, die hij in een mum van tijd had aangeleerd.
Op zekeren avond dat hij met zijn koppel viervoeters uit het veld kwam, stond hem midden op het neerhof, een vreemde, jonge vrouw aan te gapen. Hij schatte haar een jaar of twintig. Zij stond een meter of tien van hem vandaan en hield heel zijn handelingen nauwkeurig in de gaten. Wullem werd er een beetje verlegen van. Aan het halster leidde hij zijn trouwe makkers naar de drinkbak en daarna stapten zij rustig, na een zacht klapje op hun dikke schoften, naar de stal. Wullem volgde en moest rakelings langs dat vreemd, nieuwsgierig vrouwmens passeren.
"Mooi span heb jij! Jij weet er mee om te gaan dat zie ik onmiddellijk. Zet mij honderd paardenknechten op een rij...ik haal je er zo de beste uit! Ik ben Anna! Ik kom hier werken maar ik mocht vandaag van de bazin eerst overal een kijkje nemen! Morgen ga ik aan de slag! 't Is goed werken hier, zeggen ze! Ja toch? Hoe lang werk jij hier al?"
Wat een ratel! Anna? Een nieuwe meid?? Ja zeg! Wat dan nog?
"Jij bent Wullem, is het niet?"
"Ja..." aarzelde Wullem te beamen. "Hoe weet jij dat? Jij bent hier toch nieuw?"
"Dat hebben ze mij verteld! Jij bent hier de beste voerman, zeggen ze! Als ik ooit ga trouwen moet ik alleen de beste hebben. Jij staat bovenaan op mijn lijstje" en ze schaterde het uit.
Wullem voelde zich gevleid. Maar terzelfdertijd zat hem iets niet lekker. Anna was hem wat te snel.
"Ja? Hoe lang??"
"Wat: hoe lang!"
"Ja? Hoe lang werk jij hier al? Al vanaf je twaalfde, hebben ze mij gezegd. Is dat waar? Ja? Zie je wel dat het hier goed is. Slaap jij hier boven de paarden?"
"Moet ik daar ja op zeggen? Jij weet toch alles, jij!"
"Mag ik je helpen? Ik heb nog nooit een paard geborsteld! Waarom doe jij dat nu met een bundeltje stro? Heb jij geen borstel dan?"
"Ik wrijf de zweetplekken droog. Daarna verzorg ik de hoeven en dan begin ik te borstelen. Maar allee...ga maar wat aan de kant staan! Dit doe ik wel alleen! Wanneer de baas ziet dat jij die paarden aan 't verzorgen bent word ik ontslagen en maakt hij jou dubbele paardenknecht!"
Maar Anna bleef pal in de weg staan en vloog pas met een gil de stal uit wanneer Wullem aanstalte maakte om haar wangen met het vettige karrensmeer te bewerken.

 

feedback van andere lezers

 • knuffieke
  Mooi mooi..
  teevee: zoveel te beter!
 • Das
  Zeer tof om te lezen teevee, waarvoor dank! Dat typisch taaltje van je past hier perfect! Geeft er nog iets extra aan. Schitterend!
  teevee: Het komt...met een lach en een traan!
 • aquaangel
  goed teevee

  een vraagje

  waarom gebruiken sommigen " < dit teken
  en een ander weer alleen ' < deze
  teevee: Ik heb altijd geleerd dat het teken " (open of sluit de aanhalingstekens) = wanneer iemand iets zegt.
  Het teken ' wanneer iemand iets denkt of wanneer men op een woord een bijzondere nadruk wil leggen.
 • rinka
  tof. beetje "Made in Vlaanderen"-sfeertje. ik zag dat altijd heel graag.
  teevee: Dit is: Made in B-Limburg!
 • geertje
  de spreektaal maakt het hier extra aantrekkelijk Theo
  teevee: Ja ik ben zo'n beetje gematigd ouderwets!
 • waterklok1
  mooi!
  wel druk, toch prettig om te lezen!
  lot
  teevee: Druk van drukte? Of druk = pressing?
 • JvB
  Tof om te lezen! Yep, met de komst van Anna kan het enkel maar beter worden zekers.
  Theo, jouw werk mag binnenkort mee op vakantie zodat ik daar iets te lezen heb. De feedback volgt dan later... maar als het in deze trend blijft mag je overal 'uitstekend' invullen.
  Groeten,
  Jan
  teevee: Fijn dat je het fijn vindt. Prettige vakantie!
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .