writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

*www.rdx.be* - 043. klaar

door Vansion

"Mijn klaviertje, mijn klavertjevierhofje, mijn intiem plantsoentje, ik heb je beduimeld, het spijt me zo!" Jef Toets, want zo heet mijn keyboard, is tevens mijn klankbord -een goed bewaard geheim- . Ik krijg lik op stuk: "Tannetje, zalig vingerend wezen, subiet leid ik je zowaar naar 't inwijdingsfeest. Zou je je niet beter klaarmaken? Je lijkt wel een wegwerppoesje; je pootjes zijn verkleumd en je snoet ongepoetst."
Hemeltjelief, ik zie er niet naar uit. In paniek plaats ik mijn beide handen voor de display: "Niet kijken, please, nu nog niet; ik ben er nog niet klaar voor!"

Ik neem een uitgebreide douche, trek mijn allermooiste jurkje aan en laat mijn lievelingslied de kamer vullen. Dan zuiver ik Jef kapje voor kapje, zorgvuldig en met liefde. Het koor barst open: "En la fertilidad crecía el tiempo." Ik voel mij vruchtbaar ondanks die twee ringetjes rond mijn eileiders. De dokter zei dat het een wonder was dat mijn erfelijk belaste moeder drie gezonde kinderen had gebaard. Wist hij dan niet dat dat gewoon lag aan het zaad van mijn vader dat alles recht trok wat krom was, tegen alle wetten van de waarschijnlijkheid in?

Ik betreed de troon voor het oranje rdx-venster. 'Dit is geen sekssite.' Het staat er nog steeds, flagrant in het oog springend, een disclaimer van formaat: de code van de witgekalkte graven. Ik drink van de nectar.
Ik moet mij een profiel aanmaken. Wat is dat een profiel? Heb ik er één? Kan ik er mij één maken? Ik moet een naam kiezen. 'Alice' is geen goede keuze. Het land waarin Alice zich begeeft, daaruit wil ik net ontsnappen. Mijn verhaal begint, waar het hare eindigt. Het rijk Gods bevindt zich op aarde. 'Ik zal haar een wit steentje geven en daarop gegrift een nieuwe naam die niemand kent tenzij die hem ontvangt.' Ik doe mijn handen open. Ik spreid mijn vingers uit, eerst mijn wijsvingers die liggen in het verlengde van een gebalde vuist, dan alle andere, één voor één. Een naam wordt mij gegeven. Joanna zal ik heten, lieveling van God, gedoopt, gezegend en herboren, nieuw. Verdoofd door een stevige teug godendrank, tik ik de overige gegevens in.

Ik zoek: een man
Ik zoek een man die er één is.
Voor: diverse
Hoe kun je nu een man zoeken voor vriendschap of voor liefde? Had het rdx-team het niet over 'onbevangen ontmoetingen'?
Leeftijd: 40
Lengte: 162
Gewicht: 51
Ogen: groen
Haar: halflang - bruin
Studies: universiteit
Beroep: journaliste
De godendrank besproeit mij met een zaligmakend censuurgebod. Ik laat de twee vorige velden blanco. Wat er niet toe doet, hoeft niet gezegd.
Roken: ja
Drinken: matig
Terstond doe ik deze geldige waarheid geweld aan. Ik beschenk mijzelf vandaag genadeloos.
Taal: Nederlands, Frans, Engels, Italiaans, Spaans
Et j'en passe.
Woonplaats: geen
Karakter: ja
Maar 'ja' gaat er niet in. Ik moet een keuzewoord aanvinken. Ik heb geen zin in keuzes vandaag. Mijn karakter mag prettig in het ongewisse blijven rondzwalpen tot het helemaal om zeep is.
Hobby's:
Favoriete film:
Favoriete acteur: mijn vader
Favoriete actrice: Kristine Hemmerechts
Ze was één van de kandidates voor het meterschap van "Connie". "Die vrouw," zei Roger, "heeft maar één iets nodig. Eens een goeie beurt. Maar niet van mij!" Isabelle lachte toen te luid naar mijn smaak. Brigitte Raskin is onze petemoei geworden, met éénparigheid van stemmen. Als zij er niet was, zou ons Vlaams letterlandschapje dan nog borsten hebben? Of het moesten die van Joy Vansion zijn.
Lectuur: Lawrence, Neruda, Marquez, Proust en Geeraerts
Wat ik wil:
Ik weet het niet. Ik weet niet wat ik wil. Echt niet. Wat is dat 'wil'? De stenen waarmee wij luchtkastelen bouwen, onderhouden, bewaken en ten slotte afbreken?
Wat ik niet wil:
Dat weet ik wél. Ik wil geen prins en ook geen kroon. Ik wil geen teugels in mijn handen, geen sporen en geen zadel. Geen desem in het brood voor mij. Geen verbeteraar. Geen water in de wijn. Maar dat hoef ik niet aan te geven. Dat zullen ze wel merken.


 

feedback van andere lezers

 • Das
  Luchtig en voedzaam, zoals we het graag lezen.
  ;-)))
  Vansion: lach niet zo met mij stoute jongen ...
 • gekko
  Leuk, stuur mij een berichtje :)
  Vansion: Euhm ... Waar was jij daarvoor? ;)
 • teevee
  Wat ik niet weet: Dat weet ik wel! Een ware waarheid!
  Is ook vaak overheersend. Willen doen we meestal maar één zaak, maar niet willen...olala!
  Vansion: amaai wat zijt gij wijs en schoon
 • rinka
  jean is jef geworden en de zinvolle douche elders genomen...
  ik vind de profielpassage een heel toffe manier om de dingen te zeggen. heb spijt dat ze voorbij is.
  lust je zelf graag whisky?
  is er een reden waarom je kristien anders schrijft?
  waar ik mee zit: de vraag of ze zich niet wat veel voorstelt van dat internetdaten. ze is wel heel hongerig. alsof ik haar al wil hoeden voor ontgoochelingen. maar het maakt me ook bijzonder verwachtingsvol.
  Vansion: Oei. Heb ik de miss verkeerd gespeld?
  er is een stukje tussenuit omdat ... tja ...ik niet wil vals spelen ...
  ik ben dol op wh. maar heb dat nooit in huis - veel te gevaarlijk
 • aquaangel
  heel erg goed hoor,
  leesbaar
  begrijpelijk
  realistisch, voor mij dan haha
  vooral de vragenlijst met antwoorden ;)

  dit springt er voor mij uit:
  De dokter zei dat het een wonder was dat mijn erfelijk belaste moeder drie gezonde kinderen had gebaard. Wist hij dan niet dat dat gewoon lag aan het zaad van mijn vader dat alles recht trok wat krom was, tegen alle wetten van de waarschijnlijkheid in?


  Precies nooit water bij de wijn doen, gewoon voor het pure gaan...


  KUS Angelique
  Vansion: Het pure ... Bestaat dat wel ?
 • Ghislaine
  Joepie, je bent er weer in volle glorie. Topkwaliteit meissie!!
  Vansion: volle glorie is wat anders - maar allé ... we léven en gezond - is 't bijzonderste hé ...
 • commissarisV
  Dit stukje een tijdje terug reeds gelezen, nè nè nè, kan het toch niet laten, begin in augustus terug een beetje bij te lezen en te schrijven; je hebt veel gelezen hoor ik je fluisterend vertellen..die zachte humor die lenig uit een hoekje springt blijft me verbazen.
  Vansion: Hé, mateke.... Wat een prettige verrassing! Ben idd. hervallen. Met mate. Kan ik dat?
 • kronos
  ok! maar wat is er gebeurd? stuk 42? even een dip?
  Vansion: O42 had ik wat omgewerkt en ingestuurd voor de verhalenwedstrijd. Kon ik eerlijkheidshalve toen niet publiceren. Ondertussen wel natuurlijk. Je moet wat schuiven naar boven; dan vind je het wel.
  (Je bent de eerste die het gat opmerkt)
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .