writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

*www.rdx.be* - 044. joanna_irenis@random

door Vansion

Enter.

Een baanbrekende enter is dat. Ik drukte zomaar op de knop. Mijn evangelie is vertrokken, zonder ook maar één correctie, zonder eindredactie, zonder zelfcensuur, zonder spel- en speelcontrole. Mijn ziftmug hangt te bengelen in één of ander web. Ben ik veranderd? Of gewoon gewassen?
Mis poes! Buiten de waard gerekend. Jennerig afficheert het systeem in rode letters dat ik geen elektronisch adresje heb opgegeven. Zonder virtueel domicilie mag ik de kring niet in. Onbereikbaar mag ik op deze plek niet bestaan. Onbereikbaar voor de chefkes van de boel, welteverstaan, want mijn mailadres zal onzichtbaar blijven voor de gebruikers.
Goed. Dan maakt de poes maar een onderdak voor haar schuilnaam: Joanna zal voluit Joanna_Irenis heten, in 't Vlaams Joke Vandevrede, zopas op oorlogspad getogen. Ze zal wonen @ Random, zeg maar ter Lukrake. Joke draagt haar tentje op haar rug. Ziezo, dat is dat. Het neemt slechts enkele seconden in beslag om je incognito te vestigen op internet. Vanaf dat moment ben je gereed om straffeloos gelijk wat in de mailbox van gelijk wie te bombarderen. Ik kan brieven sturen naar Isabelle, recht uit het hiernamaals. Ik kan mij voordoen als een melige stalker van de heilige Rita. Ik kan Riaatje chanteren met haar eigen lichtjes aangedikte of gemelijk verdraaide liefdesvertellingen. Ik kan Pontius Pilatus bestoken met een paar verdwenen dossiernummers uit het Vangenechtenarchief. Ik kan de wereld wijsmaken dat ik de meest geraffineerde gezelschapsdame van Europa ben …Oh Lord!

Stante pede wordt mijn optrekje ook aanvaard door de onpersoonlijke overkant. Ik word bedankt voor mijn vertrouwen en gevraagd wat geduld te oefenen. Blijkbaar moet mijn kersverse profiel nog even door de r(d)x-scanner. Mmmm, dat had ik niet meteen verwacht. Een censuurcommissie? Helena? Magda? Juan?
Ooit bezocht ik een vrouw in de gevangenis: Medea. Ze had haar beide kinderen vermoord en wou haar verhaal aan 'Connie' kwijt. Ik raakte niet door de detector. Goud passeert daar. Zilver ook. Maar de stalen ring die zo goed als vergroeid is met mijn vinger -zelfgemaakt geschenkje van Marcel- mocht er niet in. Mijn pennetje evenmin; maar dat was misschien een teken aan de wand. Het interview is nooit gepubliceerd. De vrouw moest worden beschermd. De waarheid paste nu eenmaal niet in het kraam van haar verdediging. Kraamkoorts kreeg ik daarvan. Journalistiek is een netelige bezigheid. Het bewuste verslag is opgeborgen in een doos in het kantoor van Isabel: de 'zwarte doos' van Roger. Er steken nog meer nooit gepubliceerde werkjes in. "Obstat" heeft de hoofdredacteur-zaliger op het etiket gestift. Ooit komen deze papiertjes als aapjes uit de mouw, als ik Isabel geloven mag, vermomd natuurlijk …
Mijn profieltje zal wel op één been door de doorlichting geraken. Wie zouden de buitenwippers van rdx wraken? Welke tekstfragmenten zouden ze bannen? Seksueel getinte? Seksistische? Racistische? Populistische? Fictieve? Journalistieke? Brutale? Misschien moet ik toch eens de gedragsregels lezen. Misschien is het niet onhandig te weten wat mag en wat niet mag op deze site. Jandorie! Wat een boterham! Hun adjectieflijstje is nog veel langer dan het mijne… Mijn verbeelding krijgt een fikse zuurstofspuit. Aan beledigingen en laster had ik nog niet eens gedacht. Zelf 'onbehoorlijkheden' mogen niet. Ik zal op mijn tellen moeten letten. Ook op een datingsite kan je op de vingers worden getikt. Een mens is nergens vrij. Bovendien is nepprofilerie verboden, al mag je op geen enkele plaats je privé-coördinaten laten slingeren. De boodschap is duidelijk. Je moet even waarachtig als buiten schot blijven. Het zit hier warempel vol met kunstenaars!
In de vlucht leer ik dat er ook een 'witte kantoorversie' bestaat. In 't geniep daten mag dus wel! Al is het rdx-team niet verantwoordelijk voor economische schade… Daar wordt het patronaat nu eenmaal voor betaald.
Ik krijg er echt wel schik in. Ik kan haast niet meer wachten. Ik wil de poel induiken. Ik wil meedoen. Ik wil één van hen zijn. Joanna wordt de ster aan het datingfirmament. Waarachtig zal ze zeker zijn. Waarom zou een pas verrezen mens zonder verleden moeten liegen?


 

feedback van andere lezers

 • Das
  Lekkere kost, dingske! ’t Smaakt me. Beetje vrouwtjessausachtig met een natuurlijke pH-waarde. Niet zeep noch wastablettig. Ga toch moeten chronologisch lezen, vrees ik. Inhalig inhaalwerk doen. Opgevrijd door de bijlagen. Overdonderd door de spraakvaardigheid achterna. Nu toch al bijna ‘Bebliksemd’. Het liefst van al word ik bebliksemd. Hang je nog wel eens een de ‘elektriciteitsborst’? Plas je wel eens wijdbeens op schrikdraden? Neem je dan een laddertje mee of laat je je in de lucht tillen? Eet je sidderalen?
  Vansion: Tiens, dat van die schrikdraad, was dat van jouw hand? Herinner ik me nog als gisteren. Ik plas graag wijduit. Dat heb ik moeten leren. Dat is al meer dan geweldig genoeg.
  Oh ja ... 'k Had bijna mijn mailtje van deze ochtend op de site gezet ... Zou dat een bijdrage zijn tot de verkorting der tenen?

  Spijtig dat deze feedback onzichtbaar moest worden. 't Is hier als een café zonder bier, een brouwerij zonder leven erin.
 • geertje
  An,
  het verhaal komt goed over,
  (het doet me een beetje vreemd aan, jou weer te lezen....)

  ik ben stilletjes ja, na een heel nare ervaring, nu writer's block.
  ik probeer telkens weer, het lukt me nog niet, ik doe mijn best
  (feedback blijft onzichtbaar voor lezers, zag ik ?! )

  Vansion: ja geertje. fb onzichtbaar. er zijn achterdochtige mensen die overal vuiligheid achter zoeken. wat mijn woorden betreft gaan ze gerust hun gang. het deert me niet. maar als derden daar het slachtoffer van worden neem ik ambetante maatregelen.
  met spijt. want zonder feedback is het leven de brouwerij uit.
 • rinka
  heerlijk an. echt plezant en wervelend en bijzonder aangenaam om te lezen. fijne humor, hier en daar gearceerd. die kunstenaars! geestig hoor. en spannend natuurlijk. thx.
  Vansion: gearceerd ... tjonge ... dat moesten wij in de kleuterklas doen ... vreselijk
 • aquaangel
  de poel induiken haha klinkt zo leuk
  ooit heb ik dat ook gedaan
  een spraakmakende wereld gaat er voor je open
  maar ook een trieste...


  kus
  Vansion: spraakmakend - vaak minder welsprekend - ach n mens moet alles eens gedaan hebben hé ...
  triest soms wel ja, maar door velen veel vuiler afgeschilderd dan het is - soms een venster die je uit je huis kan halen - en dat is altijd goed ...
  (mss. hebben we gemeenschappelijk 'kennissen')
 • Ghislaine
  Simply the best
  Vansion: zotje (heb je wel wat gemist - subiet komen er flikken aan te pas... wacht maar ...)
 • kronos
  ik vraag me af hoeveel tijd het je kost om zo'n stuk neer te pennen/typen - subliem!
  Vansion: Uittypen gaat nogal snel. Ik schrijf woordelijk in mijn hoofd terwijl ik huishoud en noteer zelden. Een A-4tje heeft soms meer dan een week nodig om te groeien... Méér dan dat kan ik niet onthouden.
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .