writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Gustaaf en Remi, een stuk geschiedenis (nog steeds een vervolg)

door miepe

Geluid van wandelende Eretekens in het eenrichtingsstraatje! Daar komen Remi en Gustaaf! Ze zijn elkaars steun, ook wanneer ze de vijf treden naar het pleintje overwinnen. Ik strijk gewoon verder. Ik wéét wat ze elkaar straks weer zullen vertellen: Geschiedenis! Remi en Gustaaf… trots van ons dorp!


: Jij zocht in je broekzak naar je sigaretten

: en jij rommelde in je rugzak op zoek naar vuur

: in het bosje zag ik plots die man zitten. Die man met een snor en bladeren in zijn haar. Ik dacht hij daar zat om bladeren te verzamelen. Maar die bleef maar zitten.
Ik dacht:"misschien heeft hij een vuurtje voor me?" In die tijd waren herbariummensen nog niet zo natuurbewust als nu. Iederéén rookte sigaretten toen. Ik ging het voorzichtig vragen :"vuur?" Hij antwoordde niet. Ik vroeg het nogmaals, maar dit keer iets harder: "vuur?" en toen hij het precies nog niet had begrepen, heb ik het gewoon geroepen: "VUUR!" er floten kogels van alle kanten naar Snorremans. Wist ik dat hij Duits sprak.

:Ho ja, wéét ik nog en … hadden we toen eindelijk ons sigaretje opgestoken, kwam er een andere kerel. Deze keer was het eentje zonder snor. Hij gedroeg zich een beetje… vreemd. Ik knikte toch zo vriendelijk mogelijk en hij antwoordde: "Guten Tag". In de verte zagen we een heel pak jeeps op hem wachten. "Staan die in panne? Zitten die vast in de modder?" vroegen we ons af

: Ho ho ho jaaaa en toen stormde ik dat bos weer in. Ik wou die sukkelaar onmiddellijk helpen. Maar die kerel kreeg schrik en vluchtte uit dat bos. Ik stond daar met mijnen gruten tak!

: het was wel een heel gruten tak! En je croste achter die… ja… wisten wij dat het een Duitse Verkenner was.

: in elk geval zaten ze NIET vast. Al die jeeps draaiden om. We hadden zelfs die vijftig tanks, die dertig vliegtuigen en die 160 000 soldaten niet gezien. Allemaal gaan lopen voor de gruten tak. Was me dat een "Guten Tag"!
.
Remi (Rietje voor de vrienden) en Gustaaf staan met opgeheven hoofd voor het gedenkteken op het plein van het dorp.
Deze oorlogsgedenksteen is een unicum op de aardbol, wist u dat?
In tegenstelling tot andere dorpen in geheel de wereld, heeft dit monument een onbeschreven steen, een blan-co oorlogsdodenregister.
Er staat: 1945:" geen gesneuvelden in dit dorp! Nooit bezet geweest! Ga maar elders zoeken!"

 

feedback van andere lezers

  • duivelstrikje
    graag gelezen.
    miepe: graag gedaan
  • ivo
    grappig al ontgaat de clou me hier eventjes ... maar ik zal te moe zijn vrees ik ... toch schrijf je fantisch mooi Miepe, een stevige en eerlijke hand, meer moet een schrijfster niet hebben ...
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .