writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Abdoennakib Din Nakib Rasjidoeddin

door ERWEE

DIN

De Arabische voetballer Abdoennakib Din Nakib Rasjidoeddin, vorig seizoen de nieuwste aanwinst bij CS Vaux-sur-Sre, zei tijdens zijn kennismaking met de groep: Zeg maar Din.
Dat kwam ook de sponsor goed uit. Zo zouden immers de kosten voor de opdruk van de truitjes enigszins binnen de perken blijven. Din zat voor de negende wedstrijd van het seizoen, tegen buurtploeg Martelange, in de kleedkamer. Hij had een vlugge aanpassing doorgemaakt bij zijn nieuwe club maar was geen veelprater. Concentratie was immers meer dan nodig.

Abdoennakib Din Nakib Rasjidoeddin had tijdens de tactische bespreking van de trainer
zonet de opdracht gekregen om vanmiddag op de linkerflank te gaan spelen. Terwijl dat normaliter altijd op de rechtsvoorplaats was. Hij voelde zich daarbij dan ook niet al te gelukkig. Daarbij kwam nog dat Din vanochtend uit bed gekomen was met een zekere druk aan zijn rechtervoet. Vermits de club al niet te goed meedraaide in de competitie, zou er echter niks anders opzitten dan moeten meespelen.

De twee ploegen lopen het veld op. Groeten de supporters. De captains worden bij de scheidsrechter geroepen. Omwille van de toss gooit die man een muntstuk de hoogte in.
De kleppers uit Martelange mogen aftrappen. Die gasten spelen de bal zowat rond, kwestie van de studieronde zolang mogelijk te rekken. Din loopt al meteen een eindje naar voren en voelt daarbij al direct iets meer druk aan zijn rechtervoet. Hij krijgt zijn eerste bal toegespeeld, loopt een eindje richting doel van de tegenstrever, schiet vanaf het zestienmetergebied een ferme loeier richting doelman. Un bon tire, zoals dat genoemd wordt in het jargon. Helaas, die doelman voert een prachtige kattensprong uit en haalt zo de bal uit de linkerbenedenhoek. Applaus van beide kanten vanuit de tribunes.

Din moet dus terugkeren op zijn passen. Het lijkt er op of zijn rechterschoen iets meer begint te klemmen na deze actie. Het spel gaat verder, de ene keer op rechts, dan weer op links. Voor het ene doel, voor het andere doel. Din krijgt weer een bal toegespeeld, dribbelt twee-drie mannen van de tegenpartij, geeft een mooie assist naar een ploegmaat. Jean-Marc Lavalle neemt de bal aan, dribbelt nog een speler, komt nu voor de doelman, weet de kalmte te bewaren, en met een schitterende lobbal treft hij de netten. Vreugde alom natuurlijk bij de spelers en supporters van CS Vaux-sur-Sre.

De mannen uit Martelange nemen een nieuwe aftrap. Het spel komt weer op gang. De bezoekers zijn niet van plan om er zo vlug het bijltje bij neer te leggen. Ondertussen voelt Din de druk op zijn rechtervoet stilaan meer en meer toenemen. Ik zal toch niet het terrein gaan moeten verlaten, denkt hij in stilte. Terwijl een tegenspeler op de grond ligt na een bruuske trap van ploegmaat Guy Bataille, loopt ook Din maar vlug even naar de eigen verzorger. Schoen uit, ijsblokjes op de pijnlijke voet. Enige kinesitherapeutistische bewegingen wijzen echter niet op veel onheil. Schoen weer aan, terug dat terrein op, en er nog eens tegenaan, denkt Din. De 36ste minuut. Din krijgt een bal toegespeeld van Didier Bonhomme, ook doorgaans een zwijgzame jongen, vandaar zijn bijnaam in de ploeg 'den autist'. Nochthans al vaak van het terrein gestuurd omwille van zijn zware slidings op diverse tegenspelers. Din neemt de bal dus aan, speelt het leer in n tijd door naar de overzijde van het veld. Het pijnlijke gevoel dat nu komt opzetten is niet meer te harden. 'Wat kan er toch schelen aan die rechtervoet?', denkt Din. Het lijkt erop of zijn schoen per minuut een millimeter kleiner wordt.

Het wordt rust. De scheidsrechter blaast uit alle macht het signaal om de kleedkamers te gaan opzoeken. Tijd voor een warme koffie. En beetje strompelend loopt Din achter zijn medespelers aan, gaat op zijn gewone plaats zitten. Hij doet langzaam zijn schoen en sok uit. Duwt zijn buurman aan, wijst met een bedremmeld gezicht naar zijn rechtervoet. Maurice Renard, in het dagelijkse leven regent Economie-Moderne talen, bekijkt het gezwollen lichaamsdeel met een zekere achterdocht. Daar moet ge absoluut iets laten aan doen, man. Zegt Maurice. Anders zit ge binnenkort met een serieus probleem. Da's een groeivoet." Maar dan natuurlijk in 't Frans.

 

feedback van andere lezers

 • koyaanisqatsi
  Zowaar, voetbalproza. Ik had alleen wat last van 'den autist', zo'n "Vlaamse" uitdrukking temidden het "Frans", maar kom, hier nog wat aan schaven en je hebt een column van het niveau van Jan Mulder...
  ERWEE: Zeer bedankt. Zin in een transfert naar ginder? *lol*
 • verf
  absoluut iets laten aan doen, man.binnenkort met een serieus probleem.
  ERWEE: Er is zelfs meer. En nog erger. *lol*
  Bedankt.
 • muis
  :) Weer grappig:) Heb ervan genoten niettegenstaande voetbal mij geen bal interesseert
  groetjes:)
  ERWEE: Het voetbal was maar de aanleiding om een economische term anders in te kleuren.

  Zeer bedankt!
Er zijn 73 bezoekers online, waarvan 0 leden: .