writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

*www.rdx.be* - 060. Benny-boy

door Vansion

Benny. Zijn naam scant een blits personage in de krochten van mijn fantasie: een type dat bolt op liters bier, benzine, gel en goedkope aftershave. Zijn werkelijke verschijning overtreft ruimschoots mijn karikatuur. Hij is vast nog geen dertig, een snaak. Ik moet geen perfectie. Wat buiten de norm valt, krijgt onwillekeurig een streepje voor van mijn tegendraadse smaakpapillen. Flaporen, wipneuzen, sproeten, kuifjes, een lui oog, een hazenlipje, O-benen ... zijn het krulletje in de varkensstaart, dat ietsje méér dat een lichaam aantrekkelijk maakt. Hoe meer vadertje Fotoshop al wat door zijn handen gaat tot zijn perfecte verhoudingen kneedt, hoe meer de verscheidenheid van échte mensen mij verrukt. Maar Benny lijkt wel een plakboek van lapsussen van moeder Natuur. Mijn ogen hangen zich bijna op bij het zien van zoveel miskleuntjes op een hoopje. Hij bekijkt mij lang en aandachtig en knoopt zorgvuldig zijn vest dicht. Hij lijkt opgezet als een pauw met zijn opdracht, een pauw die het van zijn uniform hebben moet. Williams strijkt wat stofjes weg van de kraag van zijn jonge pupil, of zijn het schilfertjes? Dit vaderlijke gebaar raakt mij mateloos. Wat is er met mij aan de hand? Bracht Sinterklaas mij vandaag het zieltje dat ik nooit heb gehad?

Ik volg Benny door de gang, in de lift, in de Combi en door Sesam. Hij laadt mijn fiets in en jongleert, één hand aan het stuur, het logge vehikel door Leuven. Hij schakelt soepel, met flair. Onderwijl bekijkt hij mij af en toe. We avanceren op wieltjes tussen de andere bakjes op wieltjes. Uit hun kastjes gekropen andere mensjes verplaatsen zich naar grote boîtes alwaar ze hun kastjes en bakjes op wieltjes verdienen. Op de voetpaden klampt vuil zich vast aan de teloorgang van de sneeuw om verbroederd de goot te vinden. Ondergronds voeren riolen constant rotzooi af. Andere buizen
bezorgen energie van over de ganse globe, die de mens doodgemoedereerd consumeert alsof het niet op kan. Als het systeem verzadigd is, boert het even, pakt een purge en begint opnieuw te vreten.
Vanuit de hoogte dwaalt mijn blik over drempels. Op geen één drempel ligt een vrouw. Op één staat een vuilniszak. Vandaag mag dat niet. Morgen pas worden de bruine opgehaald. Volgende week de blauwe.

De verwarming in de Combi benauwt. Ik wil naar buiten, naar bloot en open en vrij. En zeggen dat ik op weg ben naar een gevangenis, naar Cériel die een dode vrouw op een drempel vond. Ik kijk door zijn ogen vol waanzin en zie. Een karavaan van visioenen trekt aan mij voorbij: het kind zonder jas in de regen, de man in een kiel aan de band, de vrouw met een degen en wraak in haar hand, de soep op het vuur, het licht in de schuur dat nog brandt, Havelaars natte droom, de roep van de Boom met wortels die léven. Het is vijf voor twaalf orakelt Cériel. Ik gaar al mijn handen en graai naar de zijne die hij ongemerkt in mijn eigen boezem stak. Ik moet brood en een appel meenemen en op tocht gaan.

- 'Ben je familie van de boswachter?'
- 'De boswachter?'
- 'Cériel Warmoes. Hij was boswachter in St. Joris-Weert toen ik nog een kleine jongen was... toen hij nog niet...'
Voorgeschiedenis wordt wakker, een deerne. Haar sluiers zijn transparant in de loensende ogen van Benny-boy. Ze wenkt. Er is een tijd geweest dat Cériel nog niet ...
- 'Bos-wachter'
Ik splits het woord in mijn mond. Ik zie het bos, maar de bomen niet. Wachter van Sion, wat is er van de nacht?
- 'Ze vonden het lijk ... de vrouw in zijn vroegere woning. Ik herkende het huis haast niet meer.
Helemaal vervallen... net zoals de man zelf ... In de tijd moet hij erg knap geweest zijn. Alle
grieten ... meisjes vielen voor hem, zegt mijn ma. Ze noemden hem Blauwbaard.'

Benny's ogen tjolen van het wegdek langs mijn ogen naar mijn borsten. Voor hem zullen ze allicht niet vallen, de grieten, de meisjes, deze ingevroren vrouw, die aan het smelten is. Ik glimlach naar hem. Zijn dikke asymmetrische lippen kreukelen. Mijn handpalmen zijn zacht. Wat ik nu voel, is het dat wat men mededogen noemt? 

feedback van andere lezers

 • mariagarquez
  Ik weiger dit als een literator (die ik ook niet ben trouwens) te lezen en doe het dan maar als een liefhebber. Wat is dit goed zeg. Ik lees sinds kort ook de verhalen, vooral om bij te leren. Die van jouw staan nu al bij de verplichte leesvoer geklasseerd. Ik kan er alleen maar op een juiste manier jaloers op zijn. Dus, om je vrijdag goed te doen beginnen: proficiat voor je kunnen.
  Vansion: Hé, dankje. Dit doet mij goed. Ik schrijf niet voor literators. Maar rdx is wel écht zwoegwerk. Ik weet niet of je jaloers moet zijn. Mijn gezin lijdt soms onder mijn mentale afwezigheid. Ik heb er niet voor gekozen op die manier (als een nutteloze zottin) bezig te zijn. Haha, groet en bedankt. Ik hoop dat je even spontaan blijft als je een deel leest dat je niet of minder waardeert; want dat wil ik het liefst weten.
 • Ghislaine
  Heerlijk Vansion. Politiewerk moeilijk werk hé, met knappe sexy mannen in de buurt hahaha. Ik geef dagelijks me oogjes de kost.
  Vansion: leuke reactie ... ik hoop maar dat ik er niets onrealistisch van bak; dan zeg je het me wel, hé ...

  PS Mag ik ... je vragen ... de reactie van Drebdronefish op je forum 'Marsen tegen armoede' even te lezen en zijn 'verhaal' ernstig te nemen. Je hebt die man in zijn nieren en vezels geraakt. Dat kan geen kwaad; dat moet kunnen. Maar misschien verdient hij nu ook een onbevooroordeeld oor. Zijn verhaal is veel levensechter dan jij wellicht denkt. Dat weet ik heel toevallig.
  Hij heeft het nodig van gehoord te worden.

  ik vraag je uiteraard niet om tegen je inborst te gaan, hé, enkel om het ernstig te nemen; hahaha faken ...dat kun jij toch niet ...

  Hoop dat je mij nu niet te vrijpostig vindt.
 • Denspowells
  Wat gek, ik heb de rest van dit vervolgverhaal nog niet gelezen, maar kom toch dit deel al lezen. Mijn excuses daarvoor. Het maakt me kritischer omdat ik er nog niet in gezogen zit, denk ik.

  Zo vind ik "Onderwijl" een draak van een woord, vreselijk.
  Zoals ik reeds bij "nutswritingdingske" zei, vind ik het gebruik van ... vreselijk in een tekst. Het kan in je dialoog zowel het wegvallen van een telefoonverbinding, een pauze van de spreker, oostindisch doof zijn, etc zijn. Ze zijn zo niets zeggend, omdat ze zoveel willen zeggen.

  Verder heb je heel goed geschreven, mag ik zeggen.
  Vansion: Ik twijfel mij kapot voor ik ... schrijf. Ik snap wat je bedoeld. Er bestaan gewoon te weinig leestekens en véél te weinig voegwoorden.

  Onderwijl ... haha... Af en toe kies ik bewust voor langere ouderwetse voegwoorden. De meer gebruikte verliezen hun zeggingskracht.
  Het spijt me als ik je oortjes bezeerde daarmee. Ik gebruik ze niet om de haverklap hoor.
  Tof dat je reageert. Heb ik graag.
 • commissarisV
  Dit is de max.Ik heb me te pletter gelachen en er is ook een warme opwelling van vertedering door m'n keel gegaan. Echt geslaagd en....niemand zegt of schrijft het: gratis bovendien. :-)
  Vansion: Weet je, eindelijk kreeg Aimé Williams wat hem toekwam. Die vertedering sprong op Tanne over... Het begon te dooien ... toen.
 • koyaanisqatsi
  Zo nu en dan effe op m'n achterhoofd gekrabt, maar voor de rest mag het gerust meer zijn van dat. (Voor mij althans)
  Vansion: Gekrabd? Enkel op je achterhoofd? Dat kan geen kwaad. Zal ik je elders doen krabben volgende keer? Je mag kiezen waar!

  Merciekes. Tot morgen. Bij tantetje op bezoek.
 • drebddronefish
  Waaw man, allez vrouw, die karikatuur! Schitterend! Een schitterend exemplaar van de middelmatigheid en oorsmeergehalte! Ga je dat ventje nog laten sexen ook:-)

  kk of gg je mag kiezen
  Vansion: Nee. Dat ventje krijgt geen kans. Zoals het in het echt gaat, loopt het ook uit mijn pen. De chansards krijgen meer en de sukkelaars minder. Hij mag al blij zijn dat hij geen motten krijgt.
 • dichtduvel
  tjolen vind ik leuk. De tjoolder vindt nergens rust. Ik tjool achter de boane.
  Verder heb ik ook eens een vriendin met assymetrische lippen gehad, maar dat had ik niet onmiddellijk gemerkt.
  Fijne lectuur Vansion.
  Jef
  Vansion: Tjolen is inderdaad een heel mooi woord. En ik DOE het ook graag. Ik wou het combineren met het West-Vlaamse tjoerelen, maar dat mocht niet van de dikke van Dale. Te braaf geweest, zeker?
  Merci DD ... Jefke van in het koren ...
 • aquaangel
  leuk dit, benny-boy

  direct kwam mij ook een
  verhaal/herinnering te boven
  misschien moet ik het eens opschrijven.
  nee geen dode op de drempel
  hoor.

  over drempels gesproken
  laagdrempelig of zo.. en dat
  mét drempelvrees
  snap jij het nog?
  xx
  Vansion: laagdrempelig met drempelvrees: je zegt het
  ik snap er niet veel van - hoe langer hoe minder ... moet dat?
  maar van preutse hoogdrempeligheid hou ik niet
  XXX
 • rinka
  Pfieuw, was dat effe handig zeg! Waar was ik ook alweer gebleven in RDX? In één oogopslag in vet: bij Benny. Ik zit altijd verder achter met bijlezen dan ik vrees.

  Ik herinnerde me nog dat Benny zo’n treffende naam is. Of hoe namen soms typerend werken.

  De eerste strofe is geweldig, geestig en licht.
  De bakjes en de kastjes en de boîtes, de riolen en de energie. Het systeem mooi uitgekleed. En dan zonder verwittiging naar de dode vrouw op de drempel, en die bruine en de blauwe, echt een supereffect geeft dat.

  Het verhaal van Cériel is heel tof om te volgen, er zit spanning in. Mythe. Mysterie.

  De karavaan van visioenen is super! Het is een echt gedicht.

  Het winterweer is altijd heel voelbaar aanwezig. De sfeer van dat soort sneeuwdagen druipt er gewoon vanaf. (zonder overdreven te zijn)

  Overal hier: geen woord teveel. Ultragebald. Tegelijk ook enorm leesbaar.

  Ik ben weer vertrokken, an.

  Vansion: Ik heb al meer dan 10 jaar een pleegkind. De pleegezinnendienst heeft een lijst van veel voorkomende 'geplaatste' namen ... Benny is er één van. De onze heet Erwin. Hij is ondertussen zijn naam ontgroeid.

  Meer later. Niet hiet. RRRRRRRRRRRinka rrrrrrrrrrrrrrrrrinkel maarrrrrrrrr!
 • kronos
  rake werkwoorden!
  foutje: "Uit hun kastjes..." die zin hapert en iets verder: "goot te te vinden"

  oh ja, een lijk...dus een moord? dan zijn we niet meer in vooronderzoek maar in gerechtelijk onderzoek (er is een onderzoeksrechter aangesteld)
  Vansion: Ja die te was idd. té. Die leesstruikelblok-zin klopt wel, denk ik, maar dat gekropen is verwarrend daar op kop. Bekijk dat nog. Maar ga eerst wat afkicken.
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .