writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Mensen, het wordt tijd dat wij bewuster worden!

door animal_dancer

Mensen, het wordt tijd dat wij bewuster worden!

Zoals ik reeds heb geschreven in mijn gedicht 'Bewust?'. Wordt het niet stilletjes aan tijd dat we eens wat respect gaan krijgen voor Moeder Aarde? Als we meer respect gaan tonen aan haar zullen we ook aan onszelf als mensheid meer respect tonen. Er zal veel veranderen door wat meer eerbied te krijgen voor de natuur.
Eigenlijk vind ik dat ook heel logisch en laat me zelfs zeggen realistisch, dat als we meer respect tonen voor het Grote, er ook meer vrede en liefde zal zijn hier op onze wereldbol.
Waarschijnlijk ben je het nu al aan het denken… naïef…
Ik begrijp het, ik zal het moeten uitleggen. En dat doe ik met alle plezier en met een grote eerbied voor Al-wat-is. Misschien zal je ook beter begrijpen achteraf wat ik nu juist bedoel in mijn gedicht 'Zaden ontkiemen'.
Waar zijn wij nu momenteel mee bezig als mensheid? Onze ego's voeden. Wat op zich niet zo erg is, want het is een fase in onze bewustwording, maar het neveneffect is wel massaconsumptie.
Massaconsumptie is een probleem van het ego. Wij willen als persoon niet onderdoen aan een andere persoon. De enen rijdt met een mooie dure wagen en jij met een klein oud rammelkarretje. Ik rij met een kleine oude koekedoos, en ikzelf zou ook liever met een mooie dure wagen rijden. Dat is normaal en zoals ik zijn er meerdere mensen. Maar de massaconsumptie gaat verder dan alleen maar dure wagens kopen.
Laten we het eens hebben over dure merken, welke op zich niet veel beter zijn dan de goedkopere. Het is de media die daar gretig op inspeelt op hoe jouw ego werkt. Ook het mijne, maar ik ben mij reeds bewust dat het niet persé draait om de 'doeltreffendheid' van een product, maar om de naam. Ben jij je daar bewust van als je koopt?
Multinationals hebben niet liever dat jij je dure merkproducten nodig hebt. En ze doen niet liever dan jou dure onnodige diensten aanbieden.
Door die massaconsumptie hebben we natuurlijk een grote afvalberg. En het zou heel anders kunnen zijn, maar dan moet natuurlijk iedereen aan dezelfde kar trekken. En in dezelfde richting! Een voorbeeldje zal al iets duidelijker maken. Ik heb een bus kuisproduct in plastiek. Dat is eigenlijk een redelijk sterk materiaal en verteert niet inde grond. Mijn bus is op en ik heb nieuw product nodig. Wat zou jij in dit geval kiezen?
A: Ik ga mijn bus hervullen bij een milieuvriendelijk bedrijf in dezelfde plastieken bus, dat
geen diertesten doet en rekening houdt met het milieu, ook bij productie.
B: Ik gooi mijn bus in de blauwe zak en ga een nieuwe bus kopen afkomstig van een multinational, waar ze het product eerst nog eens hebben getest op dieren en welk heel schadelijk is voor het milieu.
Ikzelf kies uiteraard voor A want dat is een doordachte milieuvriendelijke manier, waarbij geen testen op dieren gedaan worden en waarbij de natuur ook goed bij vaart.
Spijtig toch dat de multinational-molen dit tegenhoudt! Zij hebben niet liever dat je een nieuwe bus koopt. De ene steunt immers de andere daarin. De macht ligt voor hen in de massaconsumptie van plastieken potjes en tubes tot het eindproduct. ze verdienen zelfs nog aan hun vervuilende uitlaatgassen want waarom wordt kyoto anders al niet uitgevoerd van in 1997. Fossiele brandstoffen! Miljoenen, wat zeg ik…miljarden verdienen ze eraan! Alles voor het geld niks voor de natuur. Waarom rijden we nog niet op waterstof? Dat is anders al meer dan 20 jaar geleden uitgevonden en bewezen dat het werkt. Spijtig toch dat de oliemagnaten dat plan hebben afgekocht toen!!
(Ik ga in elk geval mee betogen in Brussel de 4de november! De site van Greenpeace geeft je alle info ;-) )
Maar begrijp je wat ik je wil zeggen? Een beetje bewuster omspringen met onze producten kan dus geen kwaad hoor. Er zijn mensen waar ze in handelen om goedkoop te werken voor die dure producten. Dat is niet eerlijk en dan koop ik ze liever niet. de natuur moet ervoor boeten. Ik kan nog uitweiden als je wil maar dan heb ik een boek geschreven als ik dat doe.
Nee voor mij is het een gemaakte beslissing! Kopen om te hebben en dan laten rondslingeren in een hoekje om na een jaar mee op de afvalberg te gooien? Dat vind ik ronduit schandalig! Ik koop bewust en doe niet meer mee aan massaconsumptie!

 

feedback van andere lezers

 • DensPowells
  Ja, mooie dingen die je hier aankaart. Mooi gezegde van Theresa ook, ik ga het pogen te onthouden.
  Wat betreft die waterstofplannen. Denken we niet enkel "godver, waarom kochten die oliemannen dat op" maar ook "godver, waarom verokchten die idealistische wetenschappers hun plannen"?
  Een socialistisch, humanistisch en ecologisch ideën goed is een utopie. De natuur is zichzelf aan het reinigen, daar hoeft een mens niets aan te doen. We werken niet voro niets onszelf in de vernieling. De Natuur met hoofdletter drijft ons daartoe. Hoera voor de zelfvernietiging.
 • dichtduvel
  Dichters en schrijvers kunnen ook een functie vervullen in de bewustwording. Uiteindelijk kunnen ze zelfs de maatschappij veranderen. Enig probleem is dat er veel minder gepraat en vooral gelezen wordt dan vroeger. Ja, sms-jes, chat, blog e.d. zijn heel in, maar ook die massasonsumptie heeft niet veel wezenlijks om het lijf. Dank voor je engagement. Jef
  animal_dancer: Thx :-)
 • lilKim
  Op je vraag waarom we nog niet op waterstof rijden, kan ik met één kort, "vies" woord antwoorden: GELD; trouwens ook de reden waarom aidskindjes in Afrika nog altijd geen (deftige) medicijnen krijgen. Om maar te zeggen dat zolang geld de wereld blijft domineren er niks zal veranderen. Ok, wij kunnen ons best wel doen en onze neuzen in dezelfde richting draaien maar zolang ze boven onze hoofden zich er niks van aantrekken, denk ik dat het onbegonnen werk is. Tja, geld blijkt nu eenmaal belangrijker te zijn dan gezondheid, milieu, ...
  Toch goed dat je ons wil wakker schudden!
  animal_dancer: Dank je voor de recatie :-)
  Dat is de bedoeling om de discussie eens open te stellen en mensen wakker te schudden. Door de dialoog aan te gaan kunnen we misschien samen allemaal iets veranderen aan deze wantoestanden.
  gtoeten Nathalie
 • drebddronefish
  Een moedige gedachte. Maar we moeten ook bedenken dat de bedrijfswereld via reclame en het dagelijks nieuws onze gedachtenwereld bespeelt, manipuleert. Ze voeren ook een hoge dosis reinigingsrituelen in. Die ons het idee heeft dat we constant moeten vernieuwen. Vernieuwen betekent kopen. Ze werken neuroses in de hand. Veel mensen hebben het idee bvb dat als ze hun kleren één dag gedragen hebben dat die kleren vuil zijn en dat ze moeten gewassen worden. Geheel absurd natuurlijk. Maar het is daar waar de bedrijfswereld op inspeelt en wij nemen het aan met een mechanische vanzelfsprekendheid. Het is aan ons om die cultuur te kraken. Een klein vb. Stel je krijgt constant ongevraagde reclame via je fax. je hebt daar toch niet om gevraagd toch? En jij moet dan maar het papier en de inkt betalen! Wel stuur ze dan een fax terug. Een geheel zwart blad, met onderaan een kleine vermelding 'stuur me alstublieft geen reclame meer'. Hun inktpatroon zal leeg zijn en ze zullen het wel nalaten om ooit nog een fax te sturen. Als je dat effectief toepast in ieder aspect van reinigingsrituelen zul je zien dat het opbrengt. Je zult je ook veel geruster voelen, want nu lopen we constant met een vage angst, een angst omdat we niet rein zijn, een angst die ons aangepraat is. Pas dat toe en pas dan zal je zelfbewust zijn en weten wat jij eigenlijk zelf wil, zonder dat iemand zich bemoeit met jouw verlangens.
  animal_dancer: Dat is inderedaad zo dat we teveel beïnvloed worden door de media. Ik zet tijdens de reclame, als ik tv kijk, het geluid af. Dan kunnen ze me al niet onbewust beïnvloeden terwijl ik eventjes iets anders doe tijdens die 10 à 12 minuten...(want tijdens een goeie film trekken ze het nogal hoor)
  Kleren wassen na 1 keer dragen vind ik ook heel dom. Ze ruiken nog heel fris als je ze uitdoet. En als je in een ruimte geweest bent met sigarettenrook en je kleren een uurtje buiten in de wind hangt zijn ze ook weer geurloos. Maar ja idd, veel mensen zijn gebrainwashed door de media op alle gebied.
  Hopelijk is nu de dialoog wat geopend bij mensen die het lezen en denken ze er ook over na zoals jij doet. :-)
  liefs Nathalie
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .