writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Sabine Murphy

door SabineLuypaert

Jippie, vrijdag is het 'de nacht van de detectives' op Nederland 1. Heerlijk lekker lang de ganse nacht door naar door de kijker zelf geselecteerde suspence kijken. Hier keek ik elke keer weer naar uit. Ik had er speciaal nieuwe videocassettes voor gekocht, want ondervinding had me geleerd, dat er niets zo knudde is, als een uur naar een aflevering te kijken en net als de ontknoping er aan komt in slaap te vallen. Zo weet je natuurlijk nooit wie het gedaan heeft.

Ook deze keer zag ik het al helemaal zitten en nog meer als ik de keuzemopgelijkheden bekeek. Tussen de selecties zaten, Frost, Dalziel en Pascoe, Taggart, Silent witness, Inspecteur Lynley, Midsomer murders en, de rechterhand van Morse wiens naam me eventjes ontglipt. Voor mij kon het zowieso niet meer stuk. Ik was er helemaal klaar voor. Mijn enthousiasme werkte zelfs aanstekelijk, zodoende mijn vriendje binnen de kortste tijd ook helemaal in was voor deze nacht. Alle video's in de aanslag. Ik zou met de ene van 22;20 uur tot 02;30 uur opnemen en met de andere van 02;30 uur tot 06;00 uur. De hele nacht netjes overbrugt op twee vier uur cassettes. Mijn vriendje had ook zijn video geprogrammeerd en drie keer gecheckt voor het tweede deel. Want, zo dachten we, voor het eerste deel konden we vast wel wakker blijven en als we klaas vaak voelde toeslagen konden we de video nog handmatig induwen indien nodig. En als we dan samen waren konden we gezellig samen alles nogmaals bekijken.

Nog naarstig aan het werk op de computer sloeg de klok 22;15uur. Tijd om me klaar te maken voor een nachtje spanning. Ik sloot alles netjes af, nam de frisdrank en een zak chips erbij, installeerde me in de zetel met de zapper en was er helemaal klaar voor.
Een lach brandde mijn gezicht van oor tot oor.

De eerste keuze van de kijker was gevallen op de rechterhand van wijlen inspecteur Morse, wiens naam me nog steeds ontglipt. Deze reeks was me tot nu toe onbekend en, ik moet toegeven dat ik een klein beetje detectieveverslaafd ben toch. Een waardige aftrap vond ik.
Daar ging de telefoon.
Gelukkig hoorde ik de video aanslaan, geen ramp dus tot hiertoe.
Hoewel het wel niet zo heerlijk kijken is naar een oplossing van een misdaad als je de misdaad gemist hebt.

Opeens schiet ik wakker tijdens reclameblok tussen twee afleveringen. Ik ben boos op mezelf.
De video draait gelukkig nog. 'Ik kijk morgen wel opnieuw,' troost ik mezelf en prepareer me op de tweede keuze van de kijker. Dalziel en Pascoe. Heerlijk, de lelijkste mannelijke detective op tv-schermland, maar gut wat is hij goed.
Mijn chips zijn ondertussen opgeknabbeld en ik loop vlug naar de keuken voor nog een drankje. Installeer me vervolgens weer in mijn hoekje waar de poezen er lekker bij komen gekropen. Gezelligheid troef.

Dan word mijn aandacht getrokken door de rolluiken van de bewoners onder mij die opgetrokken worden. In paniek kijk ik op de klok. SHITshit, 06;15 uur.
De televisie speelt nog maar geen filmpjes meer.
Wild kijk ik naar de video…..uit.
Shit, ik trek aan mijn froefroe en word weer boos op mezelf. Kijkt een mens een hele week uit naar een nachtje spanning en dan kan ie nog geeneens wakker blijven. Gelukkig maar dat we alle video's in de aanslag…denk ik. Duw op de terugwindknop en loop naar de slaapkamer om daar hetzelfde te doen.

Die blijkt reeds teruggespoeld. 'Raar,' denk ik nog maar sta er niet bij stil.
Ik pleeg mijn ochtendplasje en verdere rituelen en besluit een aflevering te kijken. Het is tenslotte zaterdagochtend en vroeg genoeg om nog niet te actief te beginnen rondlopen.
Ik installeer me met een kopje muntthee en duw op play, er helemaal klaar voor.
En niets.

'Tiens' denk ik en spoel even verder. Play. Einde van een reklameblok, bizar, en ja daar begint een film, Bad moon.
FILM???
Dan zie ik in de bovenhoek het logo van Kanaal 2 staan. Shitshitshit, wel opgenomen maar de verkeerde post. Snut snutsnut Nu word ik nog bozer op mezelf. Als dat al enigszins mogelijk was. Gefrustreerd steek ik de tweede video in.
Play,……. Mooi en medogenloos van gisteren.
Mooi en meedogenloos van gisteren????????????????
Moedeloosheid slaat me om de oren.

Ik loop naar de video en bekijk de programmering.
Rund dat ik ben valt mijn oog op vrij 7- van 2;30 -;06;00. - 9
Ik vloek een beetje ketters en verwens me met de meest uitleenlopende onbestaande diersoorten. Wel het goede uur en de goede post deze keer, maar de verkeerde dag!!!!!!!!!!!!

Ha ja, denk ik meteen, om 02,30 is het geen vrijdag meer maar al zaterdag.
Waarom moet dit mij nu weer overkomen.
Gelukkig hebben we nog deel twee, denk ik. Zoetje heeft ook opgenomen. 'Beter een halve nacht suspence dan helemaal niets' troost ik mezelf.

Om tien uur belt hij. Ik beken maar meteen mijn stommiteiten. Hij lacht en troost mij meteen. 'Zal ik even kijken welke afleveringen er hier op staan?' troost hij me.
Ik ben hem zooo dankbaar.

Hij loopt naar zijn video en ik hoor op de achtergrond vreemde geluiden. Na een beetje onverstaanbaar gemurmel en gerammel komt hij weer aan de lijn; 'Schatje, mijn video heeft niets opgenomen' zegt hij met een klein stemmetje. Ik begin te lachen.
Wat zijn wij een stel zeg. Drie video's en geen minuut opname.
We dopen onszelf dan maar de familie Murphy. Zo kom ik dus aan mijn nieuwe naam, Salu Murphy.

Ben er wel niet helemaal blij mee.

 

feedback van andere lezers

 • dichtduvel
  Dat handmatig induwen vind ik leuk, maar ja. Vlot Murphy, Jefu
  SabineLuypaert: ik ben een kluns als het op techniek aankomt hoor, vooral als het dan iets betreft waar ik naar uitkijk hhaahah
  dank je Jefu;)
 • Mark_Vandis
  Spannend vehaal :-)
  (Detective Murphy in; de verdwenen midsummer video's...)

  Graag gelezen
  Groetjes Mark


  SabineLuypaert: ooit ga ik de knoop ontwarren;) ge gaat zien
  blinkt detectieveloep op(smime) dank je Mark
 • kapiteinsebbos
  geef me maar een romantische film!
  nu in de bioscoop: kapitein ontmoet Luypaert! (hilarisch!) :-)

  dikke kus

  SabineLuypaert: jee gij waart zeker op een premiëre hahaa

  heel merciekes om me weer te doen grijnzen, altijd leuk jouw reactieskes te vinden
 • ERWEE
  Toch leuk.
  Ter sugestie: andere vriend binnen halen.
  SabineLuypaert: dat dacht ik ook later hahahaa;) heel leuk dat je mijn murfieke leuk vind
 • RolandBergeys
  Een leuk cursiefje.
  SabineLuypaert: heel dank je wel hahah, jee als ik daar aan terugdenk, kwaad dat ik was hahahah
Er zijn 58 bezoekers online, waarvan 0 leden: .