writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Spreken is goud

door dufo

Zondagochtend 04u00, ik kruip in bed doe mijn ogen dicht. De gedachtenstroom die me naar dromenland moet leiden treedt in werking.
De uren die je voor middernacht slaapt 'tellen dubbel' beweren de meesten onder ons. Die stelling gaat niet op. Als ik om 04u00 's morgens ga slapen is dit ook voor middernacht dus als ik om 10u00 wakker word heb ik een kleine 12 uur geslapen…volgens de dubbeltellers toch…
Zo zijn er de bekende spreuken die als levenswijsheid door het leven gaan maar mij buikkrampen bezorgen. "Spreken is zilver, zwijgen is goud", dit is het spreekwoord waar alle dolgedraaide dictators van dromen, iedereen mooi in de pas doen lopen en verder bek dicht. Nee, vanaf nu: "Spreken is goud, zwijgen is niet altijd verstandig."
Nog twee gruwelijke spreuken "Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens" en, "Oost West, Thuis Best". Wel vrienden ik kan u verzekeren dat ik veel mensen ken die een hekel hebben aan tikkende klokjes en ik ken nog meer mensen waar het thuis niet al te best is. Voor hen vanaf heden: "Als het klokje thuis tikt, kan ik niet slapen" en "Noord, Zuid 't Huis Uit".
Ik zou bijna deze blamerende spreuk vergeten: "Wie een put graaft voor een ander valt er zelf in". Een beetje meer respect voor de arbeiders die in dienst van de gemeenschap dagelijks putten graven zou hier niet misstaan, dus: "Wie een put graaft voor een ander is een gedienstig mens."
"Rust Roest", ongelooflijke lulkoek, "Rust is Zalig".
Ik ga niet beweren dat hoge bomen niet veel wind vangen, hoge torens ook, ze vangen trouwens niet alleen wind, dus een nieuwe spreuk voor de komende jaren dringt zich op: "Hoge torens vangen soms ook vliegtuigen".
Ja, ik hoor er al een paar onder u mompelen: "Hij is weer aan het muggenziften of mierenneuken!"
Wel probeer die twee laatste werkwoorden maar eens in de praktijk toe te passen.
Ik hou ermee op, trouwens, de beste stuurlui zitten op zee… of niet soms?



 

feedback van andere lezers

  • werner
    mooi geschreven, zit veel waarheid in.

    -'De uren die je voor middernacht slaapt 'tellen dubbel' beweren de meesten onder u', is 'onder ons' niet wat minder agressief? Je viseert de lezer op deze manier terwijl het aangenamer is dat je als schrijver de lezer aan je kant hebt, en dus 'samen' verwijten slingert naar de maatschappij.
    dufo: bedankt, ik wijzig deze zin asap!!
  • verf
    ha ha ha ha nice
    dufo: bedankt, ik geraak moeilijk binnen op je site, tju toch
  • RolandBergeys
    De beste stuurlui zitten aan wal, heet het.

    Leuk.
    dufo: ja Roland dat weet ik ook wel, blijkbaar heb je de grap gemist...
  • Ghislaine
    Met genoegen gelezen. Een tip waar je mee doet wat je wenst:

    De storende klokaanwijzingen vervangen door geschreven cijfers.
    Her en der zinnen inkorten.
    Dit stukje moet je samen met je lezers schrijven, want nu sta je aan de verkeerde kant.
    dufo: Ik ben altijd al een "averechtsen" geweest...sorry
  • Vansion
    Denk dat ik Ghislaine kan volgen. Fris stukje, maar als lezer krijg je heel fel de indruk dat je wordt beschouwd als 'die van de andere kant'. Ik denk dat het aan je toon ligt. Al goed dat je die u in ons hebt veranderd. (Al voel ik me allerminst aangesproken hoor.) Het voelt prettiger als bondgenoot te worden beschouwd.

    Euhm, de pot mag de ketel verwijten, zolang zij zelf ook op het vuur staat ... en niet aan wal...
    dufo: En eigen haard valt er zelf in!!
  • SabineLuypaert
    allereerst ik neuk nooit mieren (smile) en 't is waar als 't klokje hard tikt word ik zeneuwachtig en wie een put graaft voor een adnere is een dommerik of een goedbetaalde werkkracht ;)

    graag langsgekomen
    dufo: Ik stuur je een nest op!
  • ERWEE
    THUIS is alleszins berter dan Familie.
    Wie een put graaft voor een ander, zweet zich kapot.

    Zou een prima inleiding kunnen zijn voor een vergadering waar ik straks naar toe moet.
    dufo: ;-)
  • annvanbyl
    Jà, goed gezien dit verhaaltje ! Er zitten soms spreukdraken bij hé. Ik pluk dan ook nooit de dag, maar laat die rustig liggen zodat anderen er ook wat aan hebben, en vind het bijzonder sneu voor mensen die
    winnen in een wedstrijd als de laatsten toch de eersten zijn ! Enfin, ik kwam, zag en ... heb gezegd !
    dufo: en ik ga volledig mee in uw gedachtengang!
  • gono
    Tja, en twee honden vechten om een derde z'n been,terwijl de kat van huis is en de honden dansen, bijten blaffende honden wel degelijk!
    En het gras is groener aan de overkant, moet je m'n overbuur zijne gazon eens zien.Om te huilen!
    dufo: dat spreekwoordendebat gaat hier escaleren, zo zien we het graag!!
  • duivelstrikje
    mooi, echt een fantastische stukje kunst waarvan je echt kunt genieten, en dat is iets wat je de dag doet plukken tezamen met een ongelooflijk mooie glimlach.
    liefs, fien
    dufo: fien om te zien!! dank u
  • sneakers1982
    leuk om lezen, maar gedane zaken nemen geen keer als je tegen de steen stootte waar de ezel twee keer passeerde. Je moet het goud smeden als het in de mond zit want het ijzer is heet in de morgenstond, en trouwens, je mag het vel van de olifant in de porceleinwinkel niet verkopen aan 10 vogels in de lucht vooraleer de beer geschoten is met één vogel die door het ganse land gekomen is in je hand terwijl de kat danst als de muizen van huis zijn! Laat het een les wezen!
    dufo: en hoge bomen vallen er zelf in!! yihaaaaaaaaa
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .