writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

FREAK?

door SabineLuypaert

Dus beschuldigd van het feit een freakachtig aangelegd iemand te zijn, schrijf ik dit. Met pijn in het hart als bewijsvoering (zwart op wit staande) en om het tegendeel te bevestigen. Het is niet zozeer het feit dat die hardklinkende term "freak" echt lichamelijk kwetsende sporen achterlaat, doch, mijn geestestoestand laat niet toe deze aantijging onbestaand te achten, reeds mijn latere gevoelsantecedenten in het achterhoofd hebbende.
Daar menig menselijk brein het heeft aangedurfd mijn (lieftallig) persoontje te catalogeren onder de noemer "bizar" schijn ik als een braaf(?) onschuldig schaap soms toch in te slagen enkele doortastende zielen van hun kluts te doen beroven (spreekwoordelijk dan).

Zo was er de bijvoorbeeld de verwondering van mijn vader (én die kent me al heel mijn leven) toen hij spelenderwijs ging internet-verkennen. Ik had hem zo toevallig mijn spiksplinternieuwe link met de hartelijke verwelkoming "Under Construction" doorgelinkt. Zeg ik zo langs mijn kleine wip- en wijsneus (jaja beiden) weg: "zet deze maar bij je favorieten. Die kan nog van pas komen, grinnik."
En wijl mijn persoonlijke webpagedesigner (doodbrave mens trouwens) bloed, zweet en tranen plengt, terwijl de stoom hem uit de oren vliegt, leek het wel leuk om zo eens een steentje te gooien. Kwestie van de mens bezig te houden. Of het niet leuk leek, een proefbladzijde te plaatsen als voorsmaakje ofzo.

Neemt die brave mens (het kan niet genoeg herhaald) het order zoooooooooooo letterlijk dat ie meteen een halfklare testpagina on line zwiert. Met tekstblok en al, om een overzichtelijker idee te hebben hé. Allez u begrijpt, het leek net echt.
Mijn ouders -ook brave mensen natuurlijk -kan niet anders met zo een burcht van een dochter - Blijkbaar nieuwsgieriger dan ik dacht, hadden trouw en braaf nog eens gesurft richting mijn constructie in wording. Krijg ik vervolgens een telefoon met de vraag (en ik citeer woordelijk): "Kinneke, die website van U, wat taal is dat? Wij kunnen daar niks van lezen zelle. Is dat Deens, Zweeds, omgedraaid Alibaba's, aangepast Sabinees of Latijn, of zoiets? Wij snappen er niks van", gevolgd door een van de grootste zuchten die ik mijn vader ooit horen geven heb. Hetgeen mij een zeldzame -echt waar- bulderlach ontlokte.

Na twee minuten was ik eigenlijk een beetje bekomen en kon ik uitbrengen tussen twee snikken door "Dat is ook helemaal niet de bedoeling dat je dat snapt. Dat was gewoon een stukje Latijnse (idd) standaardbloktekst. Om te kijken welk visueel effect dit zou hebben. Dat geeft een veel beter beeld dan een leeg vlak" Waarop aan de andere kant van de lijn "ooooooooooh maar dat wisten wij niet." Beeld je in hoe die arme stakkers gepoogd hadden om mijn schrijfsels te ontcijferen.
Ofwel hebben ze toen gedacht "amai, ons klein (jaja zo wordt ik wel eens genoemd) dat is een slimmeke hé. "Ofwel" amai ze slaat er precies toch wel serieus naast nu zenne." Ik hoopte stiekem dat ze het eerste zouden denken.

Dus, om verder te gaan, want ik merk dat ik afdwaal. Over dat freakerig. Nu geef ik wel toe dat ik van "het voorzichtige slag ben" maar daar is naar mijn mening helemaal niks mis mee. Ik vind dat eigenlijk altijd dat er nooit iets mis is met mij.
Laat me een voorbeeld aanhalen; Steeds als ik een stap buiten de deur zet, ben ik in het bezit van parfum (miniflacon), nagellak (ook mini), vijl, kam, EHBO maquillage, twee balpennen waarvan 1 als reserve , rolmeter (zie dat je iets tegen komt waar je de maat wil van weten) en ge hebt niks mee om te meten (brrrrrrr, het idee alleen bezorgt me al rillingen), papier (om die maten en andere dingen te noteren) je zou ze anders onderweg vergeten, plakband (tja als er iets onverwacht dient geplakt te worden), 3 pakjes papieren zakdoekjes (1 voor gebruik, 1 reserve, 1 extra) en dan natuurlijk de standaard uitrusting voor elk damestasje zijnde, gloss, haarlak, deodorant (zie dat het zweet je uitbreekt en je zou niks bijhebben, arghhhhhhhhhhh, krijg de bibbers van het idee alleen al), schaar, aansteker (voor als die prins op zijn paard voorbij wandelt en hij eventueel een vuurtje nodig moest hebben), mes (om fruit en opdringerige mannen mee te snijden), lepel (om koffie of thee mee te roeren en om opdringerige mannen mee te slaan), 1 paar extra nylons (ge weet maar nooit dat ik een wilde bui een bankoverval pleeg), portemonnee, paspoort, rijbewijs en andere kaarten (apart in waterdicht zakje, tja zie dat je in een kanaal rijdt en je rijbewijs wordt onleesbaar, dat zou toch erg zijn), rekenmachine (zie dat je eens iets moest uitrekenen) en dan stap ik in mijn wagentje waarin zich ook reeds een standaard Salu-uitrusting inzit, zijnde : een hamer (om je raam uit te slaan als je in het water terechtkomt), een mes (nummer2 ! GI Salu, ditmaal om de gordel onder water door te snijden, dit vermijdt eventueel rampzalige gevolgen zoals waterlongen) in de koffer een opvouwbaar krukje (als ik zin heb in de natuur te gaan zitten rondkijken of zo, dan zit ik toch lekker proper op het krukje. Geen haar op mijn hoofd 'dat' eraan denkt mijn nederige lichaam neer te vleien op het groene gras. Ik zou mijn kleedje kunnen verknoeien). Plastic laarzen (voor het geval die natuur een beetje beregend is, dan blijven mijn mooie schoenen slijkvrij), kleine verrekijker (om binken te bespieden, een grote neemt te veel plaats in.) Ja, ik geef het toe dat ik graag naar de vogels ten velde kijk.

Verder heb ik in de koffer nog een kleine survivalkit om onverwachte uithuizige nachten op te vangen. Een greep uit de survivalkit : string, sokken, bh, tandpasta en borstel, zeep, geen inlegkruisjes (ben ik vies van), één condoom (meerdere komt gulzig over in geval van nodigheidsfactor drie), zaklamp, handdoek verder nog een deken om eventueel te picknicken al dan niet romantisch, schrijfblok en nog drie pennen (1 voor gebruik, 1 reserve en 1 extra) om plotse verhaleninspiraties neer te pennen, een paar reserveschoenen (zie dat er een hak afbreekt) en 1 sigaret tegen de stress of om gewoon zalig op te roken na de stress, een sportzak met enkele herbruikbare tassen erin (niks zo vervelend dan snel de Aldi binnen te duiken voor een pakje geraspte kaas om vervolgens buiten te rollen met een overvol karretje zonder enige zakken om de inhoud van het karretje in te stoppen) dus zoals ik zei : "zwak om me daarvoor een freak te noemen" Ik vind het veeleer "voorzichtigheidshalve" je kan als vrouw trouwens niet voorzichtig genoeg zijn. En dan te zeggen dat deze uiting komt van iemand die uit bijgelovigheid -echt waar- NOOIT (en ik herhaal voor meer nadruk) NOOIT van sokken veranderd als ie een contract moet gaan tekenen. Over freakerig gesproken. Tja.
Zo sprak ie zelfs zonder blikken of blozen : "Gij zou een moordenaar nog helpen. Het moet zo en niet zo. Hier niet want ge gaat sporen nalaten" ofzo ...

Maar die vond ik er zo over! Dat ik er mee kan lachen? Zwarte humor zei ie. Flauw noem ik dat.
*******

Hieronder volgt een brief van de Heer Anonymus gericht aan mijn tere persoontje:


Mevrouw FREAK
4 maart 2005

Bij het intypen van je lijstje: 'noodzakelijke dingen om door het leven te kunnen gaan als een echte Sabine Original' besefte ik weer eens hoe vol die koffer van je auto altijd ligt. Daarom slijten je banden ook zo snel, vanwege de continue overbelasting van de vering. En tezelfdertijd dacht ik dat er geen einde kwam aan die opsomming van items. Ik begon bijna spontaan te hallucineren en ontsproot de term MC Sabine. Maar ja, daarvoor zal je je lijstje wel moeten aanvullen met een echt Zwitsers zakmes. Zou er ergens nog een plaatsje vrij zijn in dat "damestasje"?
Damestasje is hier trouwens een zwaar understatement voor wat doorgaans een potentieel oorlogswapen kan genoemd worden. Ooit iemand een mep gehad van een "damestasje"? Ja? Zo dan weet je na het lezen van de tekst hierboven waarom het zo verdomme pijn deed.

 

feedback van andere lezers

 • RolandBergeys
  Wel grappig, ja.
  SabineLuypaert: dank je (smile)
 • mistral
  Grappig, echt zeer graag gelezen
  dat pakje kaas in de Aldi .... idd ...!!!
  SabineLuypaert: grinnik,
  ik ben zo blij niet de enige te zijn (smile) dank je
 • ERWEE
  Sabine, in 1,2,3, onmiddellijk dat lepeltje hier op tafel!
  Nu, niet seffes, niet direkt, niet sebiet, niet weldra, maar nu
  Maintenant, tout de suite, heute, gvd
  SabineLuypaert: jama, jama als er dan een opdringerig kopje thee langskomt??? waar moetekikmijdanmeeverdedigen? (hapt adem)
 • dichtduvel
  Heel, heel leuk. Jij bent een preciese dame!
  Ik heb net een vroeg kerststukje geplaatst ('Ogen'). Als je wil, mag je
  het plaatsen onder mijn pseudoniem Jef Van Aalst. Als je het niet goed vindt, zal ik een 'braver' schrijven, of een 'serieuzer' zo je wil.
  Groentjes, Jef
  SabineLuypaert: dank je, ook voor de 'Ogen'
  hij is perfect (smile) ik ben er erg blij mee, Het is zo leuk medeschrijvertjes in een rubriek te krijgen he, (vooral voor mij dan) is een leuk souvenir en printbaar voor alle deelnemers;)
 • aquaangel
  graag komen lezen xx
  SabineLuypaert: ik ook :-d jouw reactie :-d dank je
 • Vansion
  grappig en fijntjes (af en toe neig complex)
  waar ik het meest van hou in dit werkje? de opsommingen ... hou ik echt ongemeend veel van (weet nog steeds niet goed waarom).

  Verhaaltechnisch zou ik de brief eerder weglaten ... enfin ... misschien ... en wat mysterie laten ... Ik weet het ... dan heb je toch een afronding nodig ... En moet je het onderwerp (de titel) nog 'waarmaken' ... Pfff laat maar. Niet op letten. Ik ben altijd zo rap vertrokken met herschrijven. ik bedoel het helemaal niet afbrekend hoor... spontane interactie gewoon.
  SabineLuypaert: vind hje spontane interactie heel leuk, maar wat ik nog leuker vindt is dat je de opsommingen leuk vindt. Je hebt er geen idee van hoe hard ik daar mee zitten alchen heb toen ik het schreef, en eerst was het neit genoeg dus dacht ik,n beetje ovedriven(smile) dan is het duidelijk niet saai,
  behalve dat met dat lepeltje, dat is uiuterst autobio (gniffel)
  dank je hartelijk (smile)
 • gono
  verwacht nog meer!
  SabineLuypaert: oi jee als ik dat maar kan waarmaken dan
  merciekes (smile)
 • littlefairytale
  Hilarisch! tine
  SabineLuypaert: dank je (smile)
  ik ben zo blij gelijkgestemde zieltjes te lezen hahahaa
 • kapiteinsebbos
  hilariteit alom!
  ben je dan de nieuwe first lady Hilary Luypaert :-)

  dikke knuffel
  -x-
  SabineLuypaert: jee Hillarische Luypaert (smile) (kijkt stoer)
  ps, dat van die lepel is wel echt waar zenne ;))
  knuffelt terug
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .