writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

column: (In de) Puree

door zwartkopje

(opgepast LANGE tekst!)
------------------------------------------------------------------------------------------------

Veertien dagen geleden ben ik naar de jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen geweest. Dat is voor mij altijd weer de hemel op aarde. Hopen grijpgrage boeken, verleidelijk tentoongesteld.
Mijn voorkeur gaat sinds een aantal maanden vooral uit naar kook- en dieetboeken. Ik word onmiddellijk door héérlijke gefotografeerde gerechten opgeslorpt. Om je vingers van af te likken. Ik kan er minuten naar kijken. Lang genoeg om mijn smaakpapillen voor te bereiden op zo'n exquise maaltijd. Maar verder dan het boodschappenlijstje kom ik vaak niet. Véél ingrediënten zijn me immers onbekend. Daarom beperk ik me op de boekenbeurs tot het rondslenteren en neuzen in de boeken. In stilte koester ik de hoop dat ik ooit wel een kok als partner zal vinden die me deze heerlijke gerechten liefdevol kan voorschotelen. Intussen zoekt mijn pavlov-instinct heil in het receptenboek van Bruno-Paul de Roeck. Ik weet wel dat ik geen reclame mag maken maar dit overhéérlijke gerecht mag en kàn ik jullie zeker niet onthouden. Het is gewoon te "hemels" om het recept louter en alleen voor mezelf te houden.


Recept voor 4 personen
Ook al ben je alleen, toch is het aanbevolen je aan deze hoeveelheid te houden. Om verschillende redenen is koken op overschot steeds een aanrader.


Benodigdheden
* 1 besluiteloos-stamper
* 750 gram besluitenloosheid (geschild wegen)
* boekenbeurs- of opruimingsbouillon
* eventueel een beetje vermoeidheid en gierigheid
* bedenkingen, actie en plannen maken


TIP:Laat de 'plannen maken' weg en roer eens één van de volgende extra's door de puree:
* 4 volle eetlepels fijn gesneden slecht humeur
* 6 volle eetlepels fijn gesneden zelfhaat
* woede (vers geperst of poeder)
* 2 eetlepels falen

Deze maaltijd komt het best tot zijn recht op een zondag of beter nog op een feestdag in het weekend waarop een zondag volgt. Je hebt immers zeeën van tijd om het gerecht in alle rust en kalmte voor te bereiden.

BEREIDINGSTIJD : 35 MINUTEN

BEREIDING
Schil de besluiteloosheid, was ze en snijd ze in stukken.
Kook ze met weinig water gaar in circa 20-30 minuten
Controleer of de besluiteloosheid door en door goed gaar is en laat ze op een zacht vuurtje even uitdampen.
Stamp de besluiteloosheid fijn en zet ze terug op het vuur.
Roer er, in gedeelten, zoveel boekenbeurs- of opruimingsbouillon door als nodig is om er een gladde puree van te maken. Proef regelmatig of de puree niet te actief wordt.
In geval de boekenbeurs- of opruimingsbouillon opgeraakt is of de puree te veel actie onderneemt, gebruik een scheut vermoeidheid om de puree verder af te werken.
Roer er, alleen als de bouillon niet vet is, nog een klontje gierigheid door en breng de puree op smaak met slecht humeur, zelfhaat, woede en ter afronding nog twee eetlepels falen.
Dien onmiddellijk op zodat de warmte behouden blijft en de smaakversterkers de puree een pittig aroma meegeven.

Zaterdag 11 november. Na een slechte nacht ontwaak ik in de late voormiddag. De dag ligt nog open. Het is de voorlaatste dag van de boekenbeurs en de dag waarop een van mijn vroegere therapeuten, een lezing houdt over haar nieuw boek. Erheen gaan lijkt aanlokkelijk, haar nog eens te zien en met schaamte en spijt te moeten bekennen dat ik haar boek nog niet gelezen heb, is een ander paar mouwen. Het boek bevat immers "tips om uw dieet vol te houden", maar ik ben nog niet begonnen met een dieetkuur. Een ander aanlokkelijk idee lijkt het opruimen van mijn appartement zodat ik na het weekend mee kan blinken van trots in mijn proper nestje. De besluiteloosheid slaat toe. Het dilemma evenzeer. Verkies ik de boekenbeurs dan hangt er onherroepelijk een treinrit aan vast. De kans dat ik me opnieuw ga laten verleiden door de lok van mijn smaakpapillen is eveneens groot. Of kies ik toch om tot het opruimen over te gaan. Op deze manier blijft mijn geld onaangeroerd. Eigenlijk voel ik me ook vermoeid en het opruimen als rondslenteren op de boekenbeurs gaat me veel energie eisen. De tijd dringt. Ik denk en bedenk, wik en weeg, overweeg... De avond valt en ik heb geen enkel plan uitgevoerd. De boekenbeurs heeft inmiddels haar deuren gesloten en het appartement ligt er nog even rommelig en vuil bij. Ik voel me waardeloos en heb gefaald. Het recept om ''in de puree te geraken" is perfect geslaagd. De volgende dag, besluit ik voordat ik ga opruimen even een wandeling te maken. Daarna zou ik met frisse moed aan het opruimen beginnen. Vooraleer ik naar buiten ga, open ik de brievenbus, die sinds donderdagavond niet meer geledigd is. Naast de weekendkrant en wat reclame ontwaar ik een witte 'justforyou' envelop. Nieuwsgierig open ik de envelop en lees de brief:

Proficiat Mevrouw! U Bent één van de gelukkigen die het boek 'masterplan' gewonnen heeft. U kan het boek gratis afhalen op 11 november 2006 aan stand 411 (zaal 4) van de boekenbeurs tussen 11-18 uur. Wij wensen u alvast veel leesgenot.

Je ziet, de puree voor vier personen is ook zondag goed van pas gekomen.

(Boek: Bruno-Paul De Roeck: recepten om in de puree te geraken - een boekje over en met recepten om het leven zuur en moeilijk te maken en de boel te verzieken)

 

feedback van andere lezers

 • aquaangel
  doe mij Jamie Oliver maar, hapt vast heerlijk weg,
  wel door Antwerpen gereden, maar niet naar de beurs geweest..

  graag gelezen
  zwartkopje: Dank je Aquaangel.

  groetjes,

  zwartkopje
 • RolandBergeys
  Grappig, ja.
  zwartkopje: Dank je Roland!

  groetjes,

  zwartkopje
 • miepe
  zééééér goed! leuk idee!
  doe zo voort en verder!
  zwartkopje: Dank je Miepe!!!

  groetjes,

  zwartkopje
 • Ghislaine
  Geestig goed.
  zwartkopje: wow... dank je Ghislaine,

  groetjes,

  zwartkopje
 • drebddronefish
  Leuk gerecht Zwartkopje
  groetjes
  zwartkopje: Dank je Drebdronefisch
 • ERWEE
  Op 11 november was ik daar, zoals elders te lezenwas/is. Had ik het geweten, ik had dat Masterplan wel voor je meegebracht.
  Mijn kookkunsten zijn iets minder.
  zwartkopje: hihi... als ik het had geweten, had ik deze column niet hoeven schrijven. Maar in elk geval, bedankt voor je aanbod. :)

  groetjes,

  zwartkopje
 • SabineLuypaert
  ik heb genoten (schrijf ik hier, een persoon die nog steeds zoekt nar die combinatie Kok-muzikant(smile))
  genooooooooooten
  zwartkopje: Hartelijk dank voor je leuke fb. Een kok vinden die zichzelf wil opofferen is al moeilijk maar als hij daarbij ook nog eens moet kunnen musiceren? Ik wens je veel succes op je zoektocht, hihi!

  groetjes,

  zwartkopje
 • lin
  Heel origineel en prima uitgewerkt!
  zwartkopje: Dank je Lin voor je leuke feedback.

  gr.

  zwartkopje
 • gono
  Prachtig, ben lang geleden ooit hulpkok geweest, maar door mijn verregaande Alzheimer, vergeet ik altijd dat ik al zout op m'n patatten gedaan heb, krijg je toestanden à la de Witte van Zichem hé?
  zwartkopje: Euhm.. denk dat ik zelf maar ga leren koken, hihi!

  gr.

  zwartkopje
 • littlefairytale
  Dit verhaal was het vleugje karamel op mijn chocomousse. Ook nog lekker the day after. +Heel grappig geschreven.tine
  zwartkopje: Dank je Tine voor je leuke feedback. Ik heb ook nog een recept voor spaghetti bolognaise; Geïnteresseerd? hihi!

  groetjes,

  zwartkopje
 • ivo
  ik hou wel van recepten, ook om ze te lezen


  zwartkopje: Dan delen we een passie. Bedankt voor je feedback.

  groetjes,

  zwartkopje
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .