writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

het oude boek

door ivo

Verknocht aan het boek dat al jaren op de kast ligt, schuifelt de man vantussen de tafel en de stoel zo naar de kast om het met zijn kromme vingers de kaft te voelen.
Zacht streelt hij de bladen van het boek, de bladen die zijn leven zoveel troost en moed hebben gegeven. Hij weet wel, het zijn niet die papieren vellen en die zwarte inkt die het effect waren voor het diepe respect dat hij hiervoor heeft.
Zijn diepe weten was maar pas tot uiting kunnen komen toen hij door het lezen in dat boek, zichzelf kon spiegelen aan de realiteit die hij zag.

Ach, hij was als rijke man doorheen zijn leven gefeest. Omdat hij vond dat hij dit moest doen, had hij een weeshuis en een school laten bouwen. En dat was voor veel geld. Geld geven was voor hem dan ook veel makkerlijker, dan een middag zich vrij te maken om daadwerkelijk iets te betekenen voor een mens.

Nu hij de spiegel van zijn leven had ontmoet en had gezien dat zelfs zijn filantropisch gedrag eigenlijk niet meer was dan één grote ego-tripperlij, kon hij nog maar enkel met spijt terugkijken naar een tijd die niet meer te herstellen was. Elke minuut die je verliest, aan iets onbenullig, is een minuut die je niet meer kunt herpakken.
Je kan nog enkel meer tijd verliezen, door de tijd terug te proberen in te winnen.

De oude man zijn voeten waren al lang niet meer zo vlot. En het traplopen was voor hem een
olympische discipline geworden, waarvoor hij nog heel veel moest oefenen, wilde hij het goud kunnen winnen.

Met zijn kreukelige zakdoek veegde hij het stof van het boek weg. Het was een groot en dik boek met letters die soms over vier alinea's alleen als een toren stonden te waken. Sommige letters waren in kleur, en moest je het boek open bij hem in de woonkamer zien staan, je zou denken dat het de enige kleur is die in de woonkamer kon overheersen.

En terwijl hij naar tv zat te kijken, eigenlijk te dromen, voelde hij de zachte kant van de kaft over de vingertoppen heen, zich ontspannen tot een relax stukje literatuur dat nog altijd moest gelezen worden.

Een boek dat het leven van de mens zodanig kan veranderen, zodat het relativeren van de realiteit plots een roman kan zijn, je moet het maar ervaren en ermee inzitten.

Terwijl de cowboyfilm doorheen zijn living flikkert en het geluid van de revolvers aan moeten tonen dat er gevochten wordt. Zit hij te kijken met zijn verrekijker, diep in de velden, naar de kat die de jacht op jonge konijntjes heeft geopend.

Stijf gestreken een avontuur beginnen, het is een droom die velen treft. 

feedback van andere lezers

Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .