writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

vlindertje

door ivo

Als een vlinder vlinders heeft in de buik, dan wordt het diertje zo mottig dat het zich snel bedenkt. Want welke vlinder wil er nu als mot doorheen het leven gaan ? De nachtvlinder die veel meer opstaande haartjes heeft dan haar collega die overdag de kleren van de mens opeet, heeft een heel ander allure als de vlinder, die met haar prachtige kleuren de wereld begroet.

Eerst als een rups. Niet zoals die rups die zich veilig voelde onder een blad, want vretend aan haar geluk werd ze een prooi voor de kat. Een kat eet geen rupsen dat is waar, maar het meesje dat haar had geplukt, van het blad aan de tak en de tak aan de boom en de boom die stond op de berg, had zich vergist in de snelheid van de kat ... Daarom was het misschien dat de kat vlinders had, want enkele weken later had ze een nest vol met lieve kitten.

Onze vlinder kon het fladderen niet laten, ze flirte met iedere bloem, en dat liep vlug in de gaten, en owee daar kwam narigheid van. Want geen vogel ook zo mooi gebekt, kon dit dartel dingetje zomaar laten doen. Het etenstijd kwam nader en er was nog veel te doen. Een schattig voorgerechtje netjes voorzien van kleuren en een smaakje, daar wou geen vogel voor onder doen.

Het vlindertje zich van geen kwaad bewust, stortte zich in het leven, en maakte veel katoen. Want een mannetjes vlinder, imposant en mooi van kleur, had ook dat frivole dingetje gezien, van achter aan het riet.
Daar zat een kleine kikker, ontmoedigd in het riet, te zingen over zijn moeder en de reiger in de poel. Want als die kikker ooit groot zal wezen, en volwassen kan kwaken, dan zal hij die reiger eens pakken en slagen op die z'n grote smoel.

De vogels verlekkerd op het stuk, verdrongen zich als vampieren op het frisse lentekind. Het jonge paartje van geen gevaar bewust fladderte rustig, hij op hare rug.
Daar vloog de eerste snodaar naar het jonge paar, een aanval langs achter, dat is altijd raak. Moest het toeval echter niet lukken, dat een ander vogel en concurrent net hetzelfde wou ondernemen, maar dan vanaf een ander element. De eerste vogel miste zijn doel, en de tweede ook, omdat de eerste zo dook net als de andere vloog.

Het was een wreed accident. Twee vogels frontaal op elkaar, geen airbag of een kussen, maar wel met de snavel juist er tussen. Het paartje vrij verrast voor de twee vogels precies in ambras.
Een andere kandidaat kwam tussenbei en stelde voor om het samen te regelen, hij zou nog eerst even de situatie willen gekijken voor hij de parijen kon geloven, hij vogelde het uit en kwam tot besluit. De twee vlindertjes zijn gaan vliegen, ze hadden het in de biezen.

Geen geflikflooi of geleuter, de vlindertjes zijn nu al lang weer beteuterd, want het mannetje was al lang klaar, als het vrouwtje nog maar begon te krollen. geen voorspel of genot, en daar was al die peuter. Een kruipend ding, hij trok zowel niet op de moeder als op de vader

Aan de onderkant van het blad wordt gevreten .... tot het licht schijnt doorheen de gaten. geen boom kan hier tegenop en moet het laten begaan. De rups die zich in hem vereet.

En als het rupsje zich oprolt tot een zwijgzame pop, dan is het eten gedaan en kan de metamorfose stilletjes aan, de lelijke rups betoveren tot een spel van kleuren en lijnen en van heel wat slijmen. Eenmaal de zon heeft gedaan wat het al altijd heeft gedaan, dan krijg je terug een vlindertje dat fladdert voor niet, van de bloemen in het veld tot het water in het riet.

 

feedback van andere lezers

 • SabineLuypaert
  lieve kittens? ;)
  frivool stukje, het lijkt net of je er zelf niet serieus onder blijft
  hier kan je vast een sterk mondhoekkrulmlend verhaal van maken (smile)
  ivo: zo was het ook bedoeld, maar de tijd ontbrak me feitelijk
 • gono
  maar 't is niet af hé?
  ivo: mss... na versie 20 mss, maar dan vindt jij het mss niet meer goed :)
 • aquaangel
  Een kuipend ding, (kruipend?)

  graag gelezen ivo
  x
  ivo: bedankt ik verbeter ...
 • Ghislaine
  Prima.
  ivo: bedankt
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .