writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

het gaatje in een fluitje van een cent.

door ivo

Velen van ons kennen het muntje zelfs niet eens meer. Als ik het uit mijn portemonnee haal, dan denken de meeste dat het een muntje uit Afrika of zo afkomstig is.
Neen hoor, het muntje is afkomstig van onze Nationale Bank en heeft ooit in de handen van vele mensen een hele betekenis gehad.
Toen ik als kind mijn zondag kreeg, dan zaten er steeds enkele van zulke muntjes er steevast tussen.
En soms was het voor mijn moeder moeilijk om op het einde van de week de zondag voor de kinderen te verdelen. Want op het einde van het geld was er vaak nog wel wat dagen te gaan. Al een geluk dat mijn vader de vrijdag zijn weekpree meebracht, zodat op zondag ons geld zeker op tafel lag.
Het muntje is redelijk groot en is nogal grijs van uiterlijk. Het ziet er niet uit als een duur iets en heeft geen goud of koper uiterlijk, om het als een steunmuntje voor de mijnwerkers te verkopen.
Het kroontje bovenaan verraad reeds dat het afkomstig is van een koninkrijk.

In het muntje zit een redelijk gaatje, gek dat je in een cent een gaatje kan vinden. Ikzelf heb het achteraf nooit meer gezien. Ook in Europa maken ze zelfs geen centen meer op deze wijze. Misschien doen ze dit om niet aan te tonen dat er een gat in hun begroting is.

Maar het gaatje in deze cent is niet helemaal egaal. Je ziet er enkel kleine groefjes in. Waarschijnlijk heeft is deze cent vaak aan een draadje gerijgd. Dat deed mijn moeder ook altijd. De grote centen werden aan een dun touwtje gerijgd en zo kon ze deze handige centjes niet verliezen. Naarmate de week vorderde zag je hoe die kleine centen door de bakker werden aanvaard. De halsketting werd wekelijks groter en kleiner, iets wat ik als kind altijd heel facinerend vond.

Het gaatje kreeg snel een eigen gebruik. Want, toen wij naar de bakker gingen om onze zondag om te zetten in lekker snoep dan zette de bakker steeds een blokje met een priem op de toog, zodat hij de centjes makkelijker kon tellen.

Voor vier 25ct centen kon je heel wat belga's en nestels inruilen.

Het centje met een gaatje is nu veel meer waard. Ze worden verkocht op Ebay en daar zijn verzamelaars die hiervoor harde Euro's willen betalen.

Het verhaal gaat dat de het gaatje in de cent verschillende oorzaken kent. Vooreerst was er een grote schaarste aan metalen, en de centen die werden uitgegeven moesten evenwaardig zijn met de waarde dat de cent vertegenwoordigde. En vermits het metaal heel duur was, zorgden men dat er minder minder metaal moest gebruikt worden. Een volle cent was aan metaal veel meer waard, dan de waarde dat men er voor gaf als geldwaarde. En vermits men de cent niet kleiner wou maken, zorgde men er voor dat er een gat in kwam.. Zodat de waarde van de cent niet minder was dan de waarde aan metaal. Het metaal mocht geen ijzer bevatten, zodat men met een magneet al het 'valse' geld kon elimineren.

Maar vooral het gaatje had ook zijn functie bij de simpele mensen, die niet goed konden lezen en snel te bedriegen waren. De cent met een gaatje kon men direct herkennen en als men per ongeluk deze cent zou verwisselen met het vijf frankstuk, dat even groot was. De vergissing was direct doorzien, letterlijk en figuurlijk.

Jammer dat die kleine centje niet meer op die wijze gemaakt wordt. Die kleine centjes nu, zorgen ervoor dat je steeds voor heel veel geld in je broekzakken en portemonnee hebt zitten. Met een gaatje erin zou het allicht wat minder wegen.

 

feedback van andere lezers

 • Ghislaine
  Mooi.
  ivo: bedankt
 • drebddronefish
  Ben nog vlugger terug dan ik verwacht had. Leuke column of beschouwing voor mijn part
  groetjes
  ivo: bedankt
 • DensPowells
  Interessant!
  ivo: bedankt
 • aquaangel
  eigenlijk vind ik centen maar vies
  en dan zeker die bruine.. haha
  met of zonder gaatje, het liefst toch zakken vol

  graag gelezen ivo.
  Lang leve de Euro............NOTT !!


  ivo: tja die centen ...
 • gono
  Heb er ook zo een paar in m'n portefeuille!
  ivo: tx
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .