writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

madam

door ivo

Gisteren zat ik in mijn wagen te wachten op m'n dochter die eventjes naar de huisarts moest. Ze was in paniek omdat de bloeddrukmeter, die ze in de Aldi gekocht had, een resultaat gaf waar enkel paliatieve mensen gerust mee kunnen leven. De dokter moest haar geruststellen en het onding ijken met zijn professioneel materiaal.
Ik zit niet graag in een wachtkamer te wachten, waar mensen je onderzoekend bekijken en proberen te raden waarvoor je daar zit, ik moet er niet aan denken.
Daarom blijf ik liever in mijn auto zitten. Zo kan ik vrank en vrij luisteren naar de radio. Adamo schalde door de luidsprekers en in mijn wagen, het belet me niet om het volume iets harder te zetten. De auto's reden me onge´nteresseerd voorbij en zelfs de fietsers die me passeerden, keken niet eens verbaasd omwille van al dat lawaai.

Op het voetpad stapten de voetgangers mechanisch naar hun doel. Rondom hen hing een ballon van gedachten en emoties, waar ik totaal niets van kon maken. Vreemd dat heel die wereld waarin deze mensen leefden, totaal geen invloed had op mij.

De deur van het appartement schuin voor mijn auto, ging open. Een dame met een sjaal rondom haar aangezicht stapte buiten. Mode en merken hebben me nooit iets gezegd, maar dat was het niet wat ik zag. De uitstraling van deze dame, wat ze uitstraalde, dat viel op. Niet dat ik val op oudere dames, maar dit beeld deed me wel iets. Mensen.... wat een beeld !
Ze stapte resoluut buiten, de zelfverzekerheid die haar sierde, maakte dat ik haar een dame kon noemen. Een madam waaraan je kan merken dat ze ballen had. Een eigenschap aan vrouwen die vaak niet begrepen wordt. Veel mannen willen sloven van vrouwen die knielen als zij het graag willen en dienen als het hen uitkomt.
Geef mij maar een vrouw met weerwerk, die je vertelt wat en hoe je bent, waardoor de schijn van het onechte vlugger achter het behang hangt, en er enkel plaats kan zijn voor wat 'echt'. Een relatie waar je ook iets mee aankunt.

Het beeld van deze dame is bij me blijven hangen, meer zelfs, ik kon heel veel van wat ik herken in haar profiel leggen. Het 'herkennen' in een ander is niet meer dan een spiegel gericht op jezelf.
Bij deze dame zag je dat 'klasse' veel meer was dan dure merkmode en potsierlijke juwelen die alleen maar verhullen. Zelfs met de sjaal over haar gezicht, spatte de klasse van haar af.


Mijn dochter kwam lachend de wagen terug binnen. Inderdaad, het onding van de Aldi heeft zijn eigen prestige bewezen. Het gaat morgen terug naar van waar het kwam. Ook mijn dochter zag deze dame stappen en bleef haar met haar ogen volgen, zou zij hetzelfde gezien hebben als ik ? Ik heb het haar niet gevraagd ...

 

feedback van andere lezers

 • gono
  Die madam is de kotmadam: een aparte klasse hÚ?
  ivo: de kotmadam op vtm ?(nog nooit echt gezien enkel al zappend eens tegengekomen, maar het boeide toen niet).
 • RolandBergeys
  -met zijn professioneel materiaal, zou dat niet beter klinken?

  -ik zit niet graag in een wachtkamer, waar mensen je onderzoekend aankijken, lijkt me ook eenvoudiger;

  -de automobilisten reden me onge´nteresseerd voorbij, neen?

  -op het voetpad stapten, je tijden consequent gebruiken;

  -voetgangers mechanisch naar..., of als robotten naar... bvb,
  neen?

  -rondom deze mensen hing etc....

  -de deur ging open, een dame stapte, dat was ook niet,
  uitstraalde, viel op,

  -het beeld is bij mij blijven hangen;

  -het onding had zijn prestige bewezen;

  -van waar het is gekomen;

  Ja, leuk, maar vooral je tijden dus, die moet je consequent gebruiken.

  ivo: mijn probleem de tijden, dat is opleiding en aanvoelen denk ik, ik met het mechanisch aanleren
 • ERWEE
  Margeret Tatcher was ook een madam met ballen aan haar lijf.
  ivo: bedankt idd the iron lady, maar die dame bedoelde ik niet
 • Ghislaine
  Oppassen voor zulke dames, ze zijn niet van het gemakkelijkste soort.
  ivo: het leven is nooit gemakkelijk ... met niemand
 • lilKim
  Eindelijk een man die meer verlangt van een vrouw dan "sois belle et tais toi"!
  Vroeg me alleen af wat je bedoelt met: sloven van vrouwen (of is dat een typefout?)
  ivo: een vrouw die zich uitslooft is in mijn taalgebruik een sloof
 • Sangria
  Zeker een mooi verhaal maar het had mooier geweest als je de madam iets meer had beschreven. Ergens staat wass ipv was. Leuke vonds die dame met ballen. Ik vraag mij wel af waarom je het je dochter niet gevraagd heb. Nu laat je ons een beetje in het ongewisse waarom niet.
  Een mooi verhaal!
  ivo: Een verhaal dat je in het ongewisse laat, doet denken, niet ? Het enigste wat de mens in alle vrijheid kan. Het niet verder uitwerken komt omdat ik mijn verhalen hier te lang maak en ze dan niet meer gelezen worden.
 • wereldwandelaar
  Van dokter zou ik huisarts maken want dochter en dokter lijkt op elkaar als men het snel leest. Ik heb enkele keren moeten lezen vooraleer ik het verschil las. Het is maar een klein tipje. Verder is het wel een grappige situatie.
  ivo: zal ik doen
 • SabineLuypaert
  heerlijk sfeerbeeld, ik zag geheid mijn versie van het beeld dat ik in jouw wooden las
  en zo lees ik graag
  dank je
  ivo: bedankt Sabine
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .