writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Hoe verzinnen ze het

door ivo

Vandaag las ik in de krant dat 'Boerenhol' de meest gestolen plaatsnaam is in Nederland. Ik kan me voorstellen dat als je zoiets ziet staan, je het lachen nog moeilijk kunt bedwingen. Evenzeer Kontich, Reet en Aarschot het ook aardig kunnen vinden in die reeks. Zoals in Zwitserland de luchthaven 'Kloten' ook nog best mee in dat rijtje mag staan.
Het zelfde met achternamen in combinatie van voornamen. De stripreeks van Kiekeboe is daar een subliem voorbeeld van. Dokter An Orexia die instaat voor de diëten in het ziekenhuis.
Je kan er een hele reeks bedenken, maar als je het telefoonboek eens wat dichterbij bekijkt, je merkt toch wel dat sommige mensen wel heel origineel zijn in het bedenken van namen.

Zo las ik onlangs een geboortekaartje van Julie De Bie. En dan de heer Pieter Uytenbroeck of D. Biel, je moet het maar op je identiteitskaart hebben staan. En je schooljaren pestvrij zien door te maken. Natuurlijk denken ouders daar niet altijd aan. Vooral bij gezinnen waar het naamgeven aan de kinderen ook vanuit de familie wordt gestuurd. De naam van grootvader of gestorven oom enz ..

Een vriend van mij die uit het gezellige karige Noorden kwam, had de naam Kok De Haan, als je die naam hoort dan komt de associatie 'kukelku' direct mee, en origineel is het zeker niet. Je noemt hem dan wel 'kok' terwijl die niet eens een ei kan bakken, maar het bekt wel, zo'n roepnaam die ook zijn echte voornaam is.

Grapjes maken over namen is wel leuk, maar eigenlijk ook wel genânt. Zo kreeg ik ooit in de winkel waar ik werkte iemand die kwam bestellen. Ik vroeg de naam om op de bestelbon te schrijven en de dame zei 'den dooven' en ik replikeerde automatisch 'hoe ?'. Zij had haar identiteitskaart al in haar hand klaar. Ik was echt niet de eerste die zo reageerde.

Zo kunnen ook grapjes over geloof of nationaliteit heel verwarrend overkomen. Een Islamiet in een gehandicaptenkarretje zegt als beeld ook wel 'is lam' en dan denk ik ook direct 'mo slim' want hij had misschien ook op 'krukken' kunnen lopen.
Of een Antwerpenaar die met een grote bek wordt afgebeeld. Dit laatste vond ik zelf niet eens echt grappig, want ik heb er nog nooit een gezien zonder zo'n brede nek en grote nek.

De realiteit ietsje uitvergroot en je krijgt een humoristische omgeving die je enkel al lachend kan benaderen. Zoals het spiegelpaleis op de foor. En als dan de uiterlijke kenmerken zoals een plaats-, voor- of achternaam zoiets versterken, dan is dat enkel maar te voordele van het leven dat men leeft. Zolang degene waarmee gelachen wordt ook in zijn waarde als mens kan gehouden worden.

Ironie en spot mogen zich in het leven mengen, en ik kan er best tegen dat ik de risee ben. Zolang het respect maar blijft spreken voor elke mens, ongeacht plaats, nationaliteit en godsdienst.

En over domme blondjes - die kunnen ook best leuk zijn : zoals die blinde die in Antwerpen in een Lesbische kroeg terecht kwam. De man bestelde een frisse pint. Hij hoorde uiteraard enkel maar dames praten. Plots vroeg of hij een mopje over een dom blondje mocht vertellen. De vrouw achter de tap zei : " tja op eigen risico, want ik ben blond en iets verder staan er ook nog twee en aan de deur, onze portier, die is ook blond en daarbij ook nog eens gevaarlijk'. De blinde man nipte aan zijn glas en zei 'o zit het zo, tja dan zal ik het maar laten, zoveel blondjes, ik wil het niet zoveel herhalen'.

Humor die ik kan smaken,

En natuurlijk; zal ik het bordje 'boerenhol' niet stelen of zelfs niet begeren. De "straat zonder haat" afiche vind ik veel beter bedacht. Moest ik zo'n affiche hebben, ik zou dit ook aan m'n gevel hangen.
Het is toch jammer dat wij als mensen niet gewoon naast elkaar kunnen blijven staan, zonder dat de ene de andere de duvel aandoet. En zoals altijd woont er wel ergens een typische zeurpiet in de straat. De regelneef die alles beter weet en in het straatcomité zijn verzuurde opmerkingen weet te verkopen.

Freud zou het al lang verklaard hebben, de zieligheid is soms ook zo lachwekkend en veel minder plat dan menige mop die kant noch wal raakt. De mens doet, zoals hij feitelijk is.

Met humor overleeft de mens, dus ik overleef ook ..


 

feedback van andere lezers

 • gono
  Meer van dat, er wordt al weinig genoeg gelachen!
  ivo: tx
 • commissarisV
  Het gezellige karige Noorden, wat een giller ...ik lig op de grond!
  :-)
  ivo: tx
 • drebddronefish
  s'hitterend, Kontich, Reet, Aarschot en Kloten. Je bent je tijd ver vooruit, allemaal plaadsnamen met een -t alreets. Wat ze ook zeggen, trek het je niet aan verderdoen, verzinnen is het enige wat belangrijk is in dit leven, enfin op writehistory toch althans, zo ongeveer, al, reeds:-)
  groetjes
  ivo: bedankt
 • RolandBergeys
  -als je het boek eens van wat dichterbij bekijkt, merk je toch wel
  dat...

  -een geboortekaartje van Julie De Bie lijkt me beter;

  -een vriend van me had de naam (niet die had de naam);

  -zo'n roepnaam die zijn voornaam is (niet dat);

  -een Islamiet in een rolstoel of een gehandicaptenkarretje;

  -Ik vroeg (niey En ik vroeg);

  -Zo kunnen ook de grapjes over- leuk overkomen;

  -dan is dat enkel maar ten voordele van het leven (denk ik dat je bedoelt);

  -Ironie hoofdletter;

  -en natuurlijk;

  -vind ik d;

  -De mens doet (zich voor), zoals hij feitelijk is.

  Een leuk gegeven, ook qua structuur, maar echt wel veel fouten, hoor.

  -affiche, twee f-en;

  -menige mop;
  ivo: zeer goed bedankt hoor
 • Ghislaine
  Leven zoals het is.
  ivo: bedankt
 • Bors (mentor)
  Prima stukje, waar de fouten ondertussen zijn uitgehaald. Te catalogeren onder column voor mij, wat niet wegneemt dat de humor best te smaken valt!
  Laat ik het zo stellen, zwarte humor op z'n best! Meer van dat!

  groeten
  ivo: thank you Bors - hopelijk kunnen we heel goed samenwerken, ik zie er alvast naar uit
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .