writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

concert

door ivo

Ooit nog eens opgeschreven :

Vandaag was ik een onuitgenodigde gast op het dagelijkse concert dat onze gevleugelden plachten te geven. Het is een prachtig geroep van fluitende vogels die blijkbaar het opkomen van het licht zo vieren dat je er waarlijk stil van wordt.

Geen auto's in de straat en ook niet in de verte. Geen treinen en geen vliegtuigen die dit concert kunnen doen stoppen.

Ik zat op de eerste rij, en kon alles zeer optimaal horen. Maar, de vogels wisten dit niet. Want de rolluiken waren nog gesloten en ik zat hier in m'n zetel, lekker comfortabel met m'n ogen gesloten te luisteren.

Toen ik zelfs oneerbiedig was opgestaan, om naar mijn computer te stappen, en mijn ervaringen hier deel met mensen die soms zeer nabij maar veelal heel ver van mij af staan, had deze onrespectvolle daad het concert niet doen stoppen.

Ik hoorde de merel van op het dak bij de buurman zijn best doen om in het concert geen mindere te zijn. De dirigent ontbrakt, maar dat hoorde je eigenlijk niet. De emoties die ik hoorde, waren de emoties die ikzelf wenste te horen.

Ook de mussen lieten zich niet onbetuigd. Zij gaven, hetzij iets stiller, ook het beste van hun kunnen te horen. De vinken zouden dit ook wel doen, maar ik vreesde dat ik hiervoor te ver van het gebeuren zat, want ik hoorde hen niet. Ook de meesjes zouden wel wakker meegefloten hebben, maar zoals gewoonlijk, de grijze meerderheid heeft wel een stem, maar wordt overtroffen door hen die het lef hebben om hun stem ietsje harder te verheffen.

Alhoewel ik nu niet over een 'grijze' maar een 'bonte gekleurde' meerderheid zou moeten praten.

Ik had daarnet de meesjes gehoord, ik dacht dat ik een nest in mijn tuin heb, maar dat ik hen niet kon zien, omdat ze zichzelf nogal goed verstopt hadden. En ik kan hen ook geen ongelijk geven. Wie wil er nu dagdagelijks verstoord worden in zijn slaap?

Dit concert is volgens mij het dankgebed dat deze beestjes elke ochtend geven, aan hun Schepper en Weldoener. Want wie zorgt er voor dat er steeds voldoende voedsel en drinken is? Als er te veel soortgenoten of te weinig voedsel dreigt? Wie vertelt het hen dan, zodat er minder eitjes in de nestjes komen? Of dat volledige broedsels worden overgeslagen?

En moest de mens niet zoveel pesticiden gebruiken, de beestjes hadden een nog veel gezonder ontbijt kunnen hebben. Wij zouden zo eens zo'n vergiftigd brood moeten eten... Want onze groenten en fruit zijn natuurlijk ook behandeld met een spul uit een flesje. Moesten we er het fijne van weten, we zouden het niet meer eten.

Ach, wij mensen menen zoveel te weten en zoveel te kunnen, maar een natuurlijk evenwicht bewaren tussen wat goed is voor de mens en voor de rest van de natuur, is toch zo moeilijk. Onze welvaart mag geen extra inspanningen vragen van de mens die hier als een TGV of HST doorheen het mooie landschap raast.

Wij hebben zelfs geen tijd meer voor onze eigen kroost en eigen habitat. Hoeveel mensen kunnen nog genieten van hun eigen huis en tuin? Ongeacht het weer dat er hier kan zijn ?
Neen, zij moeten zonodig met het vliegtuig of caravan naar een verre bestemming. En liefst zo ver als kan. Want vakantie is iets dat je viert ergens ver van huis. En deze ziekte heeft onze westerse mens nog maar van na de tweede wereldoorlog.

Daarvoor kwam het zelfs in de mens niet op om met heel het gezin ergens anders op 'vakantie' te gaan.

Niet dat ik iets tegen vakantie in het buitenland, of ergens anders dan je thuis zou hebben, maar ik merk op dat de rusteloosheid van de mens zo groot is geworden, dat het grote huis waarin ze wonen, zelfs te klein is geworden.

En als de mens dan als een mier in een grote mierenhoop terecht zou komen om nog minder plaats en comfort te hebben dan thuis, dan nog verhuist deze rusteloze mens naar die plaats, omdat die denkt dat die er 'rustig' van zal worden.

Een goed gedacht is alles.

 

feedback van andere lezers

 • gono
  Knap!
  ivo: bedankt
 • miepe
  zeer knap, Ivo!
  ivo: dank u wel
 • aquaangel
  mooi  is ? En ............. (? teken direct na laatste woord plaatsen is? En.. )


  ivo: ik vind dat als een komma te dicht bij het laatste woord staat, heel storend, alsof het deel uitmaakt van het laatste woord, terwijl het op de zin slaat. Een punt is iets anders, dat zet je omdat het gedaan is met lezen. Maar een vraagteken zet je om iets te vragen, daar moet je bij nadenken of moet je althans wel in vraagvorm lezen, .. ik zal er opletten dat ik me schik naar de normen en waarden van de Nederlandse Taal Format. (hihi en Engels woord)
 • RolandBergeys
  Sluit me aan bij Aqua.
  ivo: bedankt
 • jbrouns
  Mooie aanklacht met een moraal. Ik zou de volgende zin wel ietsje aanpassen: 'vrees dat ik hiervor te ver van af zat'. Grts.
  ivo: zal ik doen
 • Theo_Roosen
  Het is een verhaal, een betoog en een aanklacht tegelijkertijd.
  Hoe je bij momenten de pracht van de natuur omschrijft is werkelijk subliem. Hoe je je aanklacht formuleert ten overstaan onze westerlingen is meesterlijk en aangrijpend.

  ivo: bedankt
 • Ghislaine
  Een fijne doordenker.
  ivo: bedankt
 • SabineLuypaert
  dit is ronduit een heerlijk stukje, ik hoorde de meesjes en de mussen kwatteren en kwetteren (smile) en ik wou ook nog even vermelde dat ik het hemals cool van je vind, de kosten voor de zaal te trakteren (was ik daarnet even vergeten) heel dank je wel
  ivo: bedankt ..
Er zijn 11 bezoekers online, waarvan 0 leden: .