writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

katrien (3)

door ivo

Een ziekenhuizenbacterie, hierdoor moest Katrien een zware antibiotica kuur ondergaan. Niemand had van die bacterie gehoord en via de groenteboer kwam ik te weten dat de ziekenhuisbacterie een verzamelnaam voor kiemen is die meerdere antibiotica weerstaan. Deze beestjes zijn veel voorkomende verwekker van ziekenhuisinfecties..
Eigenlijk is de term ziekenhuisbacterie achterhaald. De eerste weerbarstige beestjes zijn naar het schijnt reeds ongeveer dertien jaar geleden in Chicago ontdekt. Per dag sterven ieder jaar naar schatting 1500 mensen door een infectie met zo'n beestje. De boekhouder had vlug berekend dat dit meer dan vier mensen per dag zijn. Het probleem zou niet alleen ziekenhuizen maar ook in bejaardenhuizen en zelfs kindercrŤches voorkomen. Waardoor de mens als heel jong het risico loopt om te sterven door een beestje dat je niet kan zien. Katrien kreeg nu zilverwater toegediend, een ontdekking vanuit de ruimtevaart. Omdat water zeer waardevol is in de ruimte, had men een desinfecteermiddel nodig. Want het water wordt daarboven constant gerecycleerd en hierdoor was een besmetting zeer reŽel.Zilver is een mineraal dat ook op andere vlakken bruikbaar kan zijn voor is de mens.

De huisarts die net zijn appeltjes kwam kopen, had het verhaal bevestigd. Hij vertelde langs zijn neus weg dat de ziekenhuisbacterie of MRSA een van de vele soorten stafylokokken is. De wetenschappelijke naam hiervoor (ook de afkorting staat hier voor) is Methicilline-resistente staphylococcus aureus . De arme man was nooit getrouwd geraakt, en kon zeer precies uit de hoek komen. Sinds ik wat meer over autisme had gelezen, kon ik begrijpen waarom deze toffe knul nooit was getrouwd. Zijn leven bestond uit zoveel vaststaande rituelen, dat ermee samenwonen meer een hel dan een leven kan zijn.
Als huisarts was hij zeer geliefd, zijn bekwaamheid werd door iedereen geprezen. En dat bewees hij dan ook nog maar eens, in de groentewinkel. Want hij kon heel het probleem van de ziekenhuisbacterie gewoon verklaren.
Methicilline is ťťn van de laatste nieuwe antibiotica waar deze bacterie resistent is tegen geworden. Het grote probleem aan deze bacterie is de resistentie, aan vele antibiotica is hij al resistent. Staphyloccus is het geslacht waar hij toe behoort. En staphylococcus aureus is de soort waar hij toe behoort.Het geslacht Staphylococcus zijn bacteriŽn die behoren tot de familie Micrococcaceae . Het geslacht Staphylococcus heeft ongeveer 20 soorten. De Staphylococcus aureus , Staphylococcus epidermidis en de Staphylococcus saprophyticus worden het meest geÔsoleerd bij de mens als ziekteverwekker.

Je zag bij de groenteboer de ogen al wegdraaien, de boekhouder krabde eens achter zijn oor en kuchte eens want een medische opleiding had hij niet genoten. De huisarts verontschuldigde zich voor zijn technische uitleg. Hij zei nog snel langs zijn neus dat de Staphylococcus aureus in 1880 reeds beschreven was door Alexander Ogston. De infecties met Staphylococcus aureus zijn vaak acuut en pyogenisch (etterig) van aard. In het ergste geval kan de bacterie zich verspreiden door middel van een bacteriŽmie. Staphylococcus aureus heeft een hoge morbiditeit en mortaliteit als nosocomiale pathogeen. De bacterie veroorzaakt een verscheidenheid van infecties, het loopt uiteen van impetigo (een huidinfectie) tot TSS (Toxisch Shock Syndroom) tot het ernstige endocarditis.
Iedereen kan op elk moment drager zijn van resistente stafylokokken. Het volstaat er wat van op de handen te krijgen en even in de neus te peuteren en de microben kunnen zich al in het lichaam nestelen. De meeste mensen hebben geen last van infecties met stafylokokken, omdat hun afweersysteem in actie treedt. In enkele dagen tijd wordt een kleine besmettingshaard opgeruimd. Bij sommige mensen blijft de bacterie zelfs hun leven lang in de neus aanwezig zonder dat ze er iets van merken. Tenzij ze een wonde krijgen die infecteert, waardoor de bacteriŽn kunnen gaan woekeren. Ze scheiden dan massaal giftige stoffen af die in de bloedbaan terechtkomen.

De groenteboer had zijn zakdoek al gepakt om nog eens goed aan zijn neus te wrijven. Had daarnet nog in zijn neus gepeuterd, en vond nu maar dat hij gevaarlijk bezig was geweest.

Katrien zag er niet best uit, haar verschijning was plots veel menselijker geworden. In nachthemd en kamerjas zag ze er plots veel meer uit als een fragiel beeldje uit biscuit porselein van een of andere Duitse of Oostenrijkse kunstenaar.
Haar bleke schijn, misschien ook omdat ze geen make-up op had, maakte dat haar natuurlijke schoonheid plots een andere inkijk gaf in haar bestaan. De klasse die maakte wie ze was, was niet geveinsd, het was een aangeboren eigenschap, die zelfs in haar zieke momenten boven bleven drijven.

Op haar paspoort stond er Catherina en dat zullen we geweten hebben.

Op het moment dat ze werd opgenomen in het ziekenhuis, en er een halve volksverhuis zich had plaatsgevonden, waardoor de staf besloten had haar direct naar de afdeling te laten verhuizen, was er op de spoed ook een correspondente van CNN. Mari Ramos, was op een internationaal congres dat georganiseerd was door het KMI van Ukkel. Zij had haar voet verstuikt bij het afdalen van het podium en was naar de spoed gebracht van hetzelfde ziekenhuis waar Katrien was opgenomen. Mari Ramos had al heel de wereld rond getoerd en kende ook heel veel talen. Ze sprak uiteraard Engels, maar ook Spaans en Frans. Hierdoor kon ze zich haast overal goed redden en kon ze duidelijk maken wat ze wenste.
Ze had ervaring met het verslag uitbrengen van orkanen en andere extreme natuurverschijnsels die enkel rampen voortbrengen. Zo was net in Nicaragua, haar geboorteland, van de ernstige overstromingen en aardverschuivingen.. Hierdoor had men haar kwaliteiten over de kennis betreffende het weer ook wereldwijd kunnen kennismaken.

Zij had het spoor dat Katrien ongewenst naliet kunnen volgen. Eerst dacht ze nog dat die mensen voor haar kwamen, want wereldwijd kent men haar gezicht en ze is in mening huiskamer een bekende gast. De impact van de televisie is veel groter dan wat de meeste vermoeden. Een persoon, die elke dag soms heel pertinent aanwezig zijn (naar gelang de grootte van de televisie in verhouding met de kamer waarin die staat) en telkens weer zijn zinnen volledig kan afmaken, die krijgt ook een plaatsje in de rang van het gezin. Haar ontgoocheling was groot toen ze merkte dat niemand haar herkende en haar straal voorbij liepen.

Pas toen ze zag wie Katrien was, had ze zich boos achter haar gordijntje terug getrokken. De confrontatie met hetgeen waar Katrien voor stond, was te confronterend. Mari Ramos moest heel veel doen om haar tv look te verzorgen. Ze kon zich geen extra kilootjes veroorloven. De perfecte maten moest ze behouden, anders was ze ook haar carriŤre bij CNN kwijt

De volgende dag keerde Mari terug naar de VS en kon ze op de weerkundige dienst waar ze ook werkte, haar relaas over hetgeen ze in Brussel allemaal had gehoord, verwerken in de beleidslijnen van de dienst.
Toen ze terug op de dienst was aangekomen, bleek dat er zich een orkaan aan het vormen was boven de oceaan. En zoals altijd krijgen deze tempeesten een voornaam toegedicht. Zij kon zich maar een naam voor de geest halen.

De gevolgen van Catherine wereldwijd hadden we allemaal kunnen volgen en in New Orleans weten ze nu ook wat een gevolg Catherine kan hebben.

Maar terug in het ziekenhuis, waar Katrien niet eens bewust was van haar invloed door haar zijn, liep alles zeer normaal. Buiten dat de artsen haar om de vijfvoeten kwamen onderzoeken en ze zich hiervoor constant moest ontkleden, was er verder niets abnormaal te merken.

De slager was met zijn vrouw vertrokken naar Lourdes. Hij was met de bedevaartstrein gegaan. Niet omwille van de goedkopere prijs, maar moeder-overste, van het klooster, was ook mee. Eigenlijk was het de vorige moeder-overste, want ze was zo ziek geworden, dat ze zich officieel had laten vervangen. Maar, voor wie wist hoe het in het klooster aan toe ging, was zij nog steeds degene die de vinger in de pap had.
Hij wou niet direct in haar buurt verblijven, want ze was niet bepaald een zeer aangenaam figuur. Maar door toeval had de vrouw van de slager haar toch bij het inladen in de trein, kunnen helpen. De vrijwilligers die de brancards doorheen de ramen van de trein duwen, hadden zich misrekend met het gewicht van moeder-overste. Het goede leven had haar wel wat kilootjes geluk bijgebracht. De vrouw van de slager, die sterke armen had, want in de beenhouwerij wordt er wel wat met kilootjes gesleurd, kon de brancard net op tijd opvangen, waardoor moeder-overste gevrijwaard was van een val tussen perron en trein. Het zou een miraculeuze reis worden.

 

feedback van andere lezers

 • littlefairytale
  Maar wa gaade gij da meiske nu nog allemaal aandoen? Straks wordt ze nog ongeaenst zwanger van die bacterie. wat een Kroniek van de Laatse hoop van het Dorp. Leuk geschreven. Vrolijkt de slapelozen van de nacht nog meer wakker. tine
  ivo: tja- een beetje fantasie en wat leut en vooral soms wat opzoeken om wat te weten ...
 • gono
  Miljaarde, ik ben verzeild geraakt in een wetenschappelijk tijdschrift!
  ivo: tja wetenschap maakt dat we 'weten', de wereld is niet alleen onze gevoelens en ons vermaak ..
 • ERWEE
  Goed om bij dit begin nog even te refereren naar het einde van het voorgaande, en zo de zaak weer verder door te trekken.
  Weer een prima mix van google-zoekwerk en dan omgebogen met de eigen fantasie.

  antibiotica kuur - 1 woord, en zo zijn er nog wel enkele dingentjes.
  Maar prima deel dus wederom.

  Enne ;.. wat leest ERWEE daar over zilverwater?
  *lol*
  ivo: idd zilverwater, je moet het maar eens opzoeken, iets anders dan het gewone mineraalwater, alhoewel zilver ook een mineraal is
 • Theo_Roosen
  Ooit de kandidatuur geneeskunde gedaan ? Amaai, wat een technische medische uiteenzetting. Ofwel hebt gij nogal wat serieus aan research gedaan. Doet me denken aan de politieroma
  ivo: gewoon google en wat samenbrengen en dan verder schrijven
 • erinneke
  super!!! ik ben onder de indruk van zowel technische kennis als verhaal. Jammer dat er geen deel 4 te bespeuren was!!!
  ivo: tja, zoals je al zult gezien hebben was het aantal lezers zo miniem dat ik de moeite om dit verder te zetten niet meer kon opbrengen.
  Bedankt voor het lezen en de waardering
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .