writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Weggegooid geld.

door dannycant






Deze morgen na het wakker worden, ben ik eens beginnen rekenen. Ik moet toegeven dat mij dat een beetje later niet zo goed beviel. Het was even slikken maar de cijfers liegen er niet om. Gewoon keiharde feiten en dit is er één van.
Welgeteld achttien maanden zal het duren om ons vorig spaarpotje, dat wij het voorbije jaar integraal aan 'hulpbehoevenden' schonken, weer aan te vullen. Vijfhonderdveertig krantenrondes met honderdvijftien abonnees moeten wij daarvoor afleggen. Evenzoveel keer om twee uur in de nacht opstaan om pas drie uren later het genoegen van dat warme bed weer te voelen.
Dat zijn precies tweeenzestigduizend vijfhonderd kranten die wachten om in de juiste brievenbus te belanden. God weet hoeveel bomen ze daarvoor geveld hebben. Minstens honderd nachtrondes gaan plaatsvinden onder plensbuien of druilerige motregens. Veertig vriesnachten zullen ook niet overdreven zijn. Tel daar nog een paar zwoele zomermomenten met hevige onweersbuien bij en dan zullen we het wel gehad hebben zeker. Maar ja, aan frisse buitenlucht kan je nooit een teveel hebben, dat is alvast een pluspunt. De stelling dat je onder de mensen komt, gaat echter niet op. In het holst van de nacht kom je geen kat tegen.
Ach, weet je, een deel van dat geld is prima besteed. Het andere deel zal ook wel ergens zijn nut hebben gehad. Wij liggen er niet (meer) wakker van. We worden het zo wel, elke volgende nacht. Maar het heeft zijn charmes. Rondrijden onder een prachtige sterrenhemel, bij volle maan. Het laat je mooie dingen beleven en daar verzinken die miezerige euro's in het niets bij. Het leven is wel meer dan dat.

Was het dan in bepaalde gevallen 'weggegooid geld?' Dan is dat maar zo. Het zal nog even wrang nasmaken maar zelfs dat vermindert na verloop van tijd.
We zijn heus niet te beroerd om ergens onze schouders onder te zetten, er vol tegenaan te gaan. Klagen is niet aan ons besteedt en tot meelijwekkende smeekbedes zullen we nooit overgaan. Zo laag wensen we niet te vallen!
We gaan ons gewoon optrekken aan het feit, dat gedurende die achttien maanden, een goede zestigduizend dagbladlezers elke morgen blijgezind hun krant in de brievenbus vinden. Dat ze zich een tas warme koffie inschenken en rustig de nieuwsfeiten van de dag doornemen, even later hun vrouw kussen en opgewekt naar het werk togen. Dit kan ook andersom, natuurlijk.

Het is nu enkel nog wachten tot zo een kans zich aanbiedt. Dan vliegen we erin en binnen de kortste keren haalt ons zieltogende spaarpotje weer de status van weleer. Net alsof er nooit wat aan de hand is geweest. We kijken ernaar uit.
Of we dat 'potje' nog eens zouden weggeven, blijft een open vraag. Wie ons kent, weet dat we niet lang zouden aarzelen, mocht er nood aan zijn. We zouden meer wikken en wegen, dat wel, voorzichtiger zijn. Maar uiteindelijk toch ons hart laten spreken. Ja, er zijn nog van die ezels die meerdere malen over dezelfde steen struikelen…..


 

feedback van andere lezers

  • RolandBergeys
    grijns :)))))))))

    leuk, goed verwoord, Danny.
    dannycant: dank daarvoor....fijne reactie!

    groetjes
  • Theo_Roosen
    Het verhaal vind ik uitstekend. Ik kan me er best in vinden omdat de broer van mijn vader niets anders gedaan heeft. Maar waarschijnlijk heeft hij het niet weggeschonken, hij is er stinkend rijk van geworden. Maar hij had dan ook een krantewinkel met alles erop en eraan. Snoepgoed ( redelijke brutowinst ), sigaretten ( verdient ge geen jota aan ), kranten en tijdschriften ( moet ge niet voorschieten. Alleen de verkochte aankopen worden in rekening gebracht, lotto : zuivere commissie ! enz ). Steekt nu onder de graszoden en zijn kleindochter is met heel de erfenis gaan lopen. Zal eens navraag doen of er niets voor jou overschiet ? ( lachje )
    dannycant: Moet je meteen mijn rekeningnummer.... :-) :-)

    Bedankt voor deze steunende reactie en groetjes
  • ivo
    ik laat m'n linkerhand niet weten wat m'n rechterdoet en wat de anderen er mee doen ? als ik overtuigd was dat het goed was, dan is het aan de andere om zich er voor verantwoordelijk te voelen.
    Niets is zo erg om te krijgen en verantwoording moeten geven.
    En als het vooronderzoek goed genoeg is geweest, dan is misbruik slechts een illussie. Maar het is wel goed geschreven
    dannycant: Alleen....het misbruik is hier bewezen.... :-)

    groetjes en bedankt.....
  • Nine
    Heel graag gelezen, vlot en boeiend geschreven!
    dannycant: dank daarvoor....vriendelijke groet
  • ERWEE
    Raar dat je 's nachts geen katten tegenkomt.
    En btw, als Thro iets overschrijven zal, denkt ge dan eens aan de NV ERWEE. Enige steun is altijd welkom.
    dannycant: Natuurlijk stort ik wel een overschotje door.... :-)

    Bedankt en groeten
  • Ghislaine
    Met veel plezier gelezen.
    dannycant: mijn dank daarvoor en groeten
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .