writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Kan cake de wereld redden?

door zwartkopje

Kan cake de wereld redden?

In de nacht van de eerste kersdag op de tweede kerstdag had ik een (rare) droom. Een vriendin van me at toen een hele kerststronk in één keer op (Je kent dat wel hé zo'n dertig centimeter lange cake gevuld en omhuld met hopen slagroom of créme au beurre en versierd met stukjes fruit en marsepeinen figuurtjes). Ik sloeg haar jaloers gade want ze leed aan boulimia en ze had tamelijk wat ondergewicht waardoor ze zich dus - in mijn ogen - géén zorgen hoefde te maken over de eventuele kilo's die haar lichaam nu zouden kunnen vergezellen. En dat, terwijl ik elke hap caloriegewijs moest berekenen om toch maar niet te verdikken tijdens de kerstdagen. Temidden van een grote hap stronk vroeg ze me: "Kan cake de wereld redden?" Ik keek haar niet begrijpend en antwoordde: "Hé, dat zou een goede titel voor mijn volgende column kunnen zijn.
Wat er daarna in de droom gebeurde, weet ik niet méér. Maar het zinnetje: 'Kan cake de wereld redden?' blijft al dagen door mijn hoofd spoken. Alsof het een droomsignaal is dat me constant waarschuwt: 'Hier moet je iets mee doen' anders blijf ik je gedachten overheersen.'

Vandaar dus een column getiteld: 'Kan cake de wereld redden?' Het lijkt wel een schoolopdracht voor het schrijven van een verhandeling zoals we dat vroeger vaak moesten doen, vind je niet?
Maar goed, ik heb wat zitten brainstormen over die cake en ben tot volgende conclusie gekomen. Ik denk niet dat een cake (of meerdere cakes) de wereld kan redden, maar misschien kan een (plakje) cake wel bijdragen tot een gelukkigere wereld?

Kijk, het zit namelijk zo. In België is er een koekjesfabrikant die met een sublieme reclameslogan zijn koekjes verkoopt, nl. Het geluk zit in een klein koekje!
Dit vind ik zo'n fantastisch slogan want het is toepasbaar bij iedereen. Zelfs een aan anorexia lijdende persoon zal deze fabrikant gelijk geven. Als het geluk in één klein koekje zit, waarom zou je dan een heel pak koekjes verorberen of een hele cake of kerststronk?

Misschien omdat je niet veel geluk ervaart in je leven en denkt dat als je méér kleine koekjes eet, je méér geluk gaat ondervinden? In deze vreemde logica heb ik jàren geloofd. Ik at niet één koekje als ik droevig of boos was, néé, een heel pak en méér moest er aan geloven. Pas dan kon ik mezelf vertrouwen dat ik me niet meer verdrietig of ongelukkig voelde. Toch niet de eerste vijf minuten.

Dus, als je het geluk kan vinden in één klein koekje, zal je wellicht ook het geluk kunnen vinden in één plakje cake, toch? Of zou die slogan niet gelden voor cake?
En als alle armoedige en hongerige mensen zich te goed kunnen doen aan één plakje cake , zouden ze zich dan niet éven gelukkig (kunnen) voelen?Of is dit de meest onzinnige redenering die je in 2007 al gelezen hebt?

 

feedback van andere lezers

 • dichtduvel
  We zwelgen en vreten allemaal veel te veel. De fabricant koppelt de verkeerde zaken aan mekaar in deze maatschappij. We moeten eten om te leven en niet leven om te eten. Mensen zoals wij die van alles te veel hebben, zijn met niets meer gelukkig te maken. In India of Afrika, ja zelf Roemenië, kan je waarschijnlijk nog veel kinderen gelukkig maken met een klein koekje, maar dit lost hun problemen geenszins op. Enkele volwaardige, evenwichtige maaltijden per dag hebben ze nodig. Onze eetstoornissen zijn luxeproblemen, dus moeilijk te bekampen. Succes in je strijd. Jef
  zwartkopje: Hoi Dichtduvel, bedankt voor je uitgebreide reactie.

  groetjes,

  zwartkopje
 • gono
  Ik heb hier nog soldatenkoeken liggen van 1946.............
  zwartkopje: Hihi... Gono, die zullen zeker nog 'geluk' brengen bij mensen met 'valse tanden' hihi!

  gr.

  zwartkopje
 • miepe
  Zwartkopje, blijf het zelf ook grappig vinden!
  ik lach me kriek
  maar eet me niet op!
  zwartkopje: Nee, zou zonde zijn om jezelf op te eten, toch?

  gr.

  zwartkopje
 • Theo_Roosen
  Het eten laat je niet los hé zwartkopje. Je weet dat ik je begrijp in je strijd of moet ik zeggen gelatenheid, of ben ik verkeerd.

  Mooi verhaal, goed geschreven en uiteraard goed onderbouwd.


  zwartkopje: Schrijven over eten is mijn 'dada' als het ware. Ik vind het gewoon heel erg leuk.

  gr.

  zwartkopje
 • Ghislaine
  Gelukkig dwarsbomen een paar allergieën mijn eetgewoonten. Toch bak ik liever zelf mijn eigen cakerecepten want dan weet ik wat erin zit. Die chemisch samengestelde rommel is niet aan mijn gezin besteed. Gelukkig maar.
  zwartkopje: Gelukkig dat er nog mensen zijn die die rommel wel kopen én eten, hihi!

  groetjes,

  zwartkopje
 • aquaangel
  graag gelezen, cake vind ik wel lekker, roomboter dan maar nee ik red er niets mee...


  zwartkopje: Dank je aquaangel voor je leuke reactie.

  gr.

  zwartkopje
 • ivo
  de meest onzinnige column voor 2007 ? dat zal pas op 31/12/2007 bekend zijn, maar ik denk dat je die troffee zeker niet zult halen, ik doe hiervoor al jaren m'n best ..

  graag gelezen,
  zwartkopje: hihi... je krijgt concurrentie vanaf nu!

  groetjes,

  zwartkopje
 • ERWEE
  Net nu ik hier zit met zo'n assortiment koekjesmix langs mijn muismap!
  Seeeeeeg!

  Leuk stuk!
  zwartkopje: Dank je voor je leuke reactie!

  groetjes,

  zwartkopje
 • RolandBergeys
  Grappig, aangenaam om lezen, leuk.
  zwartkopje: Dank je Roland, voor je goede fb.

  groetjes,

  zwartkopje
 • jbrouns
  Mooie gedachte, graag gelezen. 'Onze eetstoornissen zijn luxeproblemen', ja, net zoals we maar menen te moeten uitzien zoals de anorexiadames die op de catwalk staan te verhongeren. Nog zo'n voorbeeld van hoe idioot onze maatschappij in elkaar zit. Aan een gezond beestje moet wat vlees zitten haha. Voor meer maatschappijkritiek kan je terecht bij mijn stukje 'Recyclage' wanneer je tijd en zin hebt. Terug over jouw schrijven: naar mijn mening hoef je de lezers niet uit te leggen wat een kerststronk is hoor. Groetjes.
  zwartkopje: hihi... je hebt gelijk. Maar dit stukje stuur ik ook naar een Nederlandse site (was meer ter verduidelijking naar hen bedoeld, hihi)

  groetjes,

  zwartkopje
 • libo
  leuk om te lezen ,en fij n je denkt nog aan de armoede
  lieve gr libo
  zwartkopje: Dank je Libo, voor je leuke reactie.

  groetjes,

  zwartkopje
 • Vansion
  ik keek naar je cake
  en het kikkerde mij
  -kopje onder-
  warempel
  een plakje op

  zwartkopje: Dank je voor je leuke fb.

  groetjes,

  zwartkopje
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .