writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

peter en els (3) slot

door ivo

Een grote koffer stond voor de deur van het huis van haar vriend waar ze al jaren een relatie mee probeerde droog te houden. Zij kende die koffer, het was die van haar. Ze had die vorig jaar gekocht om samen met haar vriend naar Spanje te gaan. Ze hadden nog gelachen om de grootte van die kist. Het was haar opgevallen dat heel haar bezit in het huis daarin kon geladen worden. Zij was bij hem komen inwonen en hij had alles al. Zij hoefde enkel haar kleren, ondergoed en wasgerei in de kast te leggen. De enkele cd's en video's en de dvdspeler waren nu niet de grote dingen waarvoor je een verhuiswagen moest kopen. Toen ze de koffer opende zag ze dat heel haar bezit was buitengezet. Tot de tandenborstel toe.

Els totaal in shock gilde het uit. Haar vriend had er niet beter op gevonden om haar spullen gewoon op straat te zetten. Onze relatie is over riep hij vanuit de raam en zwaaide nog eens met zijn slap handje.
De tranen stonden in Els ogen.Peter legde zijn arm om haar bibberend lijf en zei dat ze bij hem wel een bed kon vinden. Hij nam de koffer van het voetpad en zette het ding van achter in de koffer

Sindsdien waren ze een stel.

Het waren heerlijke tijden. De liefde bloeide stilletjes open en hoe sterker de liefde werd, hoe spannender de passie werd.

De eigen zaak kreeg steeds meer vorm. Zelfs de kleinste details kregen zo veel aandacht, veel meer dan wat ze zelf in hun projecten deden. Maar ze wensten beiden geen enkel risico nemen.

Toen al de elementen zo duidelijk waren en de risicoanalyses zo helder positief leken, nam Peter ontslag. Els zou voorlopig nog in het bedrijf blijven werken. Peter had gehoopt dat zijn oude bedrijf hem nog af en toe nog een keer als analist zouden terug vragen, maar blijkbaar waren er nieuwe goden aangenomen en die moesten het verlies van Peter goedmaken.

Het deerde Peter niet, er was een nieuwe fase aangebroken. Nadat hij zijn zaak goed had verdedigd bij de banken, kon hij op een goed startkapitaal rekenen.
Stilaan begon hij de potentiŽle klanten te benaderen en probeerde hij zo een kleine werkkring op te bouwen. De eerste bestellingen waren peanuts, maar daar kon hij wel mee leven.

Hetgeen hij afleverde was dit niet, waardoor de klanten hem steeds meer werk bezorgden, nog voor hij al officieel gestart was.

Toen de zaak een feit was en het kantoor officieel voor geopend werd verklaard, had Peter al een heel indrukwekkende portfolio aan klanten. Els was trots op hem, en zij droeg met veel liefde haar en zijn eerste kind onder haar veel te wijde bloes.

De donderwolken waren reeds door de relatie gevlogen, waardoor hun gevoel naar elkaar toe, enkel maar sterker werd.

Het begon feitelijk allemaal toen Peter gecontacteerd werd door de goeroe van het geld. De extravagante goeroe die van water goud kon maken had een mooi project waarbij Peter zich volledig mocht in uitleven. Er moest een zeer luxueus hotel gebouwd worden.

Een hotel waar congressen, overnachten en eten in de meest grootste weelde mogelijk moest worden. Peter kende heel veel bedrijven en hij had een waterdicht budget gekregen.
De uren die Peter in het project stak waren enorm. Hij kreeg regelmatig voorschotten op zijn rekening, zodat hetgeen hij deed goed betaald werd waardoor er ook wat meer ruimte kwam in zijn werkbudget.

Het project dat Peter uitwerkte koste veel van zijn tijd. Het uitrekenen van budgetten en het maken van lastenboeken, zodat de offertes de juiste weerslag gaven van het beeld dat er moest gecreŽerd worden.

Bekende en minder bekende bedrijven werden aangezocht en gevraagd om offertes te maken. Sommigen weigerden resoluut. Zij wensten niet voor de goeroe te werken.

Het startsein van de bouw was wereldnieuws en heel veel nieuwszenders waren met hun satelietwagens komen kijken naar de eerste steenlegging. Ministers en vele andere invloedrijke personen stonden te dringen om in de receptieruimte om in de gunst van de wondergod te mogen staan. Peter en Els stonden mee in de showlijn om handjes te drukken. Vanaf toen ging het allemaal razend snel. Offertes werden omgezet in leveringen. En het ene verdiep op het andere vorderde snel.

Toen het nieuws kwam dat de goeroe gerommeld had met het geld dat hij in bewaring had gekregen, stortte ook de wereld van Peter in. Zijn naam verbonden aan de degelijkheid waar hij voorstond, werd door het faillissement van de goeroe mee in de grond geboord. Zijn vrienden, klanten waren plots heel veel geld kwijt en zijn rol in heel de zaak werd met scheve ogen bekeken. Peter had aan veel van zijn eigen klanten een mooie omzet beloofd, maar het werd een regelrechte nachtmerrie. Sommigen van zijn klanten, die deze bittere pil niet konden slikken gingen hierdoor mee in faling. Peter kon het onheil niet stoppen. Het deinde alsmaar verder uit. Hij en Els zaten soms tot 's nachts de gevolgen te bekijken. Versteend zaten ze voor hun pc de gevolgen te lezen. Hun beste zakenvrienden, waar ze het jaar daarvoor nog samen mee op reis waren geweest, moesten hun eigen huis verkopen om de schuldenberg veroorzaakt door de onbetaalde leveringen aan de goeroe te betalen. En dat was niet eens genoeg.
Vreemd genoeg had de bank die de leveringen had gefinancierd, zonder enige vraag naar waarborg het nodige geld op tafel gelegd. Enkel de bestelbon van de goeroe was voldoende om de kredietwaardigheid te waarborgen. De bank was huisbankier van de goeroe en kende daarom zoveel krediet goed, ook al wist de kantoorhouder maar al te goed dat het bedrijf zo'n financiering feitelijk niet kon dragen. Het was omdat de zaakvoerder ooit een borgstelling voor alle sommen had getekend, dat ze hem konden raken. Ook al had die borgstelling niets met deze lening te maken en was de lening waarvoor die borgstelling had gediend al lang afbetaald, het document was nooit teruggegeven en was nu goud waard voor de bank.

Peter zijn zaak had een stempel gekregen. Els die nog steeds werkte bij het bedrijf kreeg plots geen projecten meer. De klanten hadden geen vertrouwen meer in Els. Een kopie van haar ontslagbrief lag plots in haar bakje. De aangetekende brief had Peter afgetekend thuis.

De deurwaarder van de falende goeroe was ook bij Peter langs gekomen. De laatste zes maanden had Peter zijn geld nog steeds ontvangen. En die betalingen werden plots als corrupt aanzien. Peter die totaal geen binding had met de fantast die deze man bleek te zijn, werd mee slachtoffer van een roofdier in een pels die vol met teken en andere bloedzuigers zat.
De betalingen van de goeroe moest hij van vandaag op morgen terugbetalen, of hij zou mee in de faling worden opgenomen De advocaat van Peter kon dit afhouden, maar hierdoor werd Peter wel mee het zwarte schaap. Want hij had al zijn geld wel gehad en al de anderen niet.

ComplottheorieŽn werden plots een deel van de roddel.

Peter zijn zaak had geen schulden en hierdoor kon hij een faling voorkomen. Maar de sociale zekerheid die altijd drie jaar later een afrekening stuurt, had de hoge inkomsten wel gezien en berekende hierop het percentage die hij moest betalen. Geen omzet meer, maar wel rekeningen die hard aankwamen.

Els haar carriŤre voorbij en Peter zijn zaak in de vernieling.

Hun zoontje was ondertussen al groot genoeg om te beseffen dat het mis ging lopen.
Peter vocht als een leeuw. Maar hoe harder hij vocht hoe meer demonen hij op zijn weg kreeg. Peter zijn hart kreeg een klap, zo hard ..

De bloemen en telegrammen waren blijkbaar heel duur. Want op zijn begrafenis was er enkel familie. Rouwtelegrammen en bloemen waren er niet. Een periode van winter met zwarte sneeuw brak aan.

Jaren later, toen het proces eindelijk kon beginnen, werden heel veel zakenvrienden van Peter door de rechter terug in hun eer hersteld. De bank moest de onrechtmatige terugvordering van de schulden terugbetalen, met daar bovenop een schadevergoeding die vaak veel meer was dan hetgeen ze gekregen hadden. Mensen die hun huis kwijt waren geraakt konden nu een ander kopen dat veel meer waard was. De ellende echter, die was onbetaalbaar en voor velen was het maar een magere troost.

Ook Peter werd postuum in eer hersteld. Els, die ondertussen als verkoopster in de Aldi werkte, kreeg zelfs een baan aangeboden door een vroegere zakenpartner. Maar hiervoor dankte ze hartelijk. Zij had geleerd dat echte vrienden een zeer zeldzame soort was. Samen met Peter had ze het vertrouwen in de mens mee begraven.

Op haar kast in de living stond nog steeds een foto van hoe het allemaal was begonnen, allemaal bloemen en telegammen op een rij en twee stralende gezichten.

 

feedback van andere lezers

 • Theo_Roosen
  Het staat me bekend voor. Ge verhaalt dat levensecht alsof ge het echt hebt meegemaakt. Knap geschreven. Bleef me boeien.
  ivo: neen hoor, gewoon gezien van horen zeggen
 • gono
  knap!
  ivo: bedankt
 • ERWEE
  Prima stuk!
  Tips om nog een keer te herbekijken:

  waar ze al jaren mee een relatie probeerde droog te houden. = waar ze al jaren een relatie mee probeerde droog te houden

  Tot op de tandenborstel. => Tot de tandenborstel toe.

  Hij nam de koffer van het voetpad en zette het ding van achter in de koffer. => Hij nam de koffer van het voetpad en zette het ding in de koffer van de wagen.

  Maar, ze wensten beiden geen enkel risico nemen. => Komma hoeft niet.

  Peter had gehoopt dat het bedrijf hem nog af en toe als analist zouden aanspreken, =>
  Peter had gehoopt dat zijn oude bedrijf hem nog af en toe nog een keer als analist zouden terug vragen,

  De uren die Peter in het project stak waren enorm. Peter kreeg regelmatig voorschotten op zijn rekening => De uren die Peter in het project stak waren enorm. Hij kreeg regelmatig voorschotten op zijn rekening

  Sommigen weigerde resoluut. => Sommigen weigerden resoluut.

  Ministers en veel invloedrijke personen stonden te dringen in de receptie in de gunst de wondergod te mogen staan. => Ministers en vele andere invloedrijke personen stonden te dringen om in de receptieruimte (of) op de receptie om in de gunst de wondergod te mogen staan.

  Peter die totaal geen binding had met de fantast dat deze man bleek te zijn, => Peter die totaal geen binding had met de fantast die deze man bleek te zijn,

  berekende hierop de percentage => berekende hierop de percentages OF het percentage

  De ellende echter, dat was onbetaalbaar => De ellende echter, die was onbetaalbaar

  ivo: bedankt Erwee, dit is echt zinvol ..
 • lin
  Enkele suggesties:
  het was die van haar => die was van haar
  daarin kon geladen worden => daarin geladen kon worden
  verhuiswagen moest kopen ?? verhuiswagen moest gebruiken
  Haar vriend had er niet beter op gevonden => Haar vriend had niets beters weten te bedenken
  2 x gevolgen na elkaar. Vervang ťťn van beiden.
  kende daarom zoveel krediet goed???
  De aangetekende brief had Peter afgetekend thuis => ondertekend
  plots als corrupt aanzien => aangezien

  Veel verbeteringen, ook van Erwee zie ik.
  Toch is het een goed verhaal, dat ietwat in de haast is ingezonden, zonder nog eens een paar maal te overlezen en verbeteren, wat op zich erg jammer is.

  ivo: mijn taalsterkte is heel zwak en ik probeer er aan te werken ik heb hiervoor ook onverwacht een helpende hand gevonden waardoor mijn verhalen nu wel iets sterker in taal zijn geworden. De taalregels heb ik eigenlijk nooit echt gezien, waardoor het meer spreektaal met fouten is geworden
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .