writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

cultuur halsstarrigheid

door verf

Wie vandaag met een gewrichtsbandschuring aan de voeten te maken krijgt die staat na een dag en een stevig verband terug op straat. Dertig jaar geleden werd men drie maand in het ziekenhuis in de plaaster gestopt. Of de verandering van behandeling te maken heeft met nieuwe inzichten in de behandeling. Of met de grotere geldstromen die gedraineerd werden door de zuilen, plundering van de staatskas. Is een vraag die wel altijd in de nevelen van de tijd onbeantwoord zal blijven . De knoestige "hardwerkende Vlaming stel zich daar geen vragen bij. Twintig jaar geleden was de opname in het ziekenhuis, veertien dagen, In het ziekenhuis waar ik toen verbleef lag ik in een zaal,. In de namiddag werd er een zeer struise man binnengebracht die van een stelling was gevallen was. Een arbeider van een verhuisfirma. Zijn heup was gebroken, hij moest stil liggen. Wat hij dan ook deed. De man nog verdoofd van de val en de pijn, werd wakker bij nacht. In de cultuur van die man was een dagelijkse bak bier en een massa sigaretten de gewoonste zaak van zijn wereld. Toen hij wakkerder werd bleek de behoefte aan een glas bier en een sigaret hem te machtig. En belletje naar de nachtverpleegster en zijn vraag om die behoefte te stillen. Viel niet in goede aarde. De substanties werden hem resoluut geweigerd, het hoorde duidelijk niet tot de cultuur van de frêle verpleegster. Langzaam maar zeker werd die zeer struise man woedend. De man die stil moest liggen begon zodanig woedend te worden dat hij probeerde uit zijn bed te klauteren. Tegengehouden door, in de haast opgeroepen, drie frêle verpleegsters . De man werd zo uitzinnig woedend dat hij er in slaagde uit zijn bed te klauteren hij viel en stierf onder verschrikkelijke pijn. Door ons angstige medekamerbewoners aangestaard. Ik heb dikwijls gedacht, hadden ze die man een paar pintjes en een sigaretjes aangeboden dan was dat drama niet gebeurd. Hoe onbegrip en cultuur halsstarrigheid, de dood kan veroorzaken.

 

feedback van andere lezers

  • ivo
    gewrichtsbandscheuring ip schuring



    Idd de medische wereld is qua behandeling op veel vlakken zeer goed gevorderd. Een ruggenmergpunctie was enkele jaren een straf van 24 uur plat liggen in bed, op straf van levenslange hoofdpijn.
    Nu is drie uur voldoende.

    De man met een cultuur van tabak en drank toont aan hoe problematisch zijn cultuur kan zijn ? Misschien was zijn val ook een gevolg van deze cultuur, waardoor zijn veiligheid en die van anderen misschien ook op zijn werk in gevaar was.

    Alcoholmisbruik op het werk was in bepaalde sectoren zo'n probleem dat men dit voetje per voetje heeft moeten bijsturen. De vroegere RTT en post had hier een heel merkwaardig palmares.

    Uw pleidooi om die cultuur te bevestigen om zijn leven te sparen, lijkt me een discussie onderwerp. Een mens die zijn alcohol en tabak niet op z'n wijze in dwang kan houden, die heeft een bijkomend probleem. Tegenwoordig kan men tabakgemis met pillen opvangen. Maar het alcoholgemis op zo'n niveau is enkel via de psychiatrie te behelpen ... Een beer van een mens die niet zonder zijn alcohol en tabak zijn eigen lichaam kan beheersen in een zwaar ongeval, die zit in een zeer gevaarlijke situatie..

    verf: Enpaar jaar geledEn paar jaar geleden kreeg een vriendin, die dagelijks enkele gazen wijn achterover sloeg. Tijdens een lange ziekenhuis opname, alcohol toegediend, om een delirium te vermijden. Als ik klein was toen was het idee dat een arbeider zijn zuurverdiende centen zou gaan spenderen aan water, als een gek beschouwd. Trouwens wie geen alcohol dronk werd in die tijd niet als een man beschouwd. Iedereen was zat, president, ambachtsman, professor, trein, post beambte. Het was de na oorlog periode waar veel trauma’s moesten worden doorgespoeld.
  • gono
    Ik ben ooit eens bij een dokter geweest die stonk naar de drank en
    een sigaar zat te roken tijdens de consultatie. Het leverde me 14 dagen voorgeschreven rust op! Dat was nu eens een goeien doktoor zie!
    verf: Ach ik mis soms die met alcohol doordrenkte kroegen en gespreken; En vooral die sociale geborgenheid. Na een avondje brassen. Of tijdens crisis momenten een nachtje doorgaan. Om 6 uur op en terug aan de slag. Alcohol was toen een zelfmedicijn die soms hielp. Ik had toen een truc tegen verkoudheid. Met een halve fles jenever het bed in. S’anderendaags was de verkoudheid verdwenen. Er is een prachtig verhaal, toen de eerste Holywood films gedraaid werden in Afrika was de gehele film crue ziek. Alleen de sterren die constant aan de fles zaten die hadden niks. Dat puritanisme die nu heerst daar heb ik mijn bedenkingen bij.
  • Theo_Roosen
    Vroeger dronken de mensen omdat ze daardoor hun zorgen en problemen konden verdringen. Nu doet men dat op een fijnere manier wat tevens meer geld opbrengt voor het kapitaal (lees = farmacie ). Men stop de mensen vol met medicijnen ( tranquilizers en anti-depressiva ) om de angst, de stress en de depressies onder controle te houden. Wat het roken betreft ? Veertig jaar geleden had men gen jota benul van de schade die het roken kan aanrichten. De staat heeft er miljarden aan verdiend via de accijnzen. Nu zit men met een immens probleem. Men weet dat roken allerlei long- en vaat/hartziekten kan veroorzaken wat de staatskas via de ziekenfondsen handenvol geld kost. Men is dus niet zozeer bezorgd om de geondheid van de mens maar eerder om de gezondheid van de jaarlijkse begoting die moet worden opgesteld. En wat hetlangdurig verblijf in een ziekenhuis betreft, hetzlfde scenario. Vroeger lietmen de mensen langer in het ziekenhuis verblijven om uw lichaam de tijd te gunnen rustig te revalideren. Maar het verblijf in een ziekenhuis kost aan de ziekenfondsen ook een pak geld.Daarom hebben ze quota's ingesteld. Behoudens bij complicaties stelt men nu het aantal dagen vast dat een patiënt mag verblijven in een ziekenhuis naargelang de ingreep die men heeft gedaan.
    Appendix= zoveel dagen. Galoperatie = zoveel dagen. Overbruggingen= zoveel dagen. En al dan niet voldoende gerevalideerd = buiten, trek uwe plan. Maar hebt ge veel geld, dan kunt ge eventueel eventjes langer in het ziekenhuis verblijven, maar dan betaalt het zieknfonds niet de overschrden verblijfkosten of de behandelende geneesheer moet dat goed kunnen argumenteren.
    verf: x
  • RolandBergeys
    heel, heel erg, ja.
    verf: x
  • miepe
    XYZ
    verf: xx
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .