writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Wat de boer niet eet..

door lin

Verdorie, de kleur is niet juist, mopperde de boer in zichzelf toen hij het veld overzag. Elk rood was goed geweest, maar dit kunnen we helemaal niet gebruiken. Hoe kan er nu geoogst worden? Afhankelijk zijn van zijn buurman of de opbrengst goed zou worden wilde hij liever niet. Hij had er niet veel hoop op.
Tegen zijn vrouw aanzittend mijmerde hij weg.
Wanneer waren ze ook al weer samen begonnen? Dat was toch gauw een paar jaar terug geweest. Hij wist nog goed de eerste keer. Ze zeggen wel eens dat alle begin moeilijk is, maar voor hen was dat niet op gegaan. Ze hadden in het begin juist alle geluk van de wereld gehad. Ja, zelfs met alle tegenwerking die ze direct kregen, hadden ze het nog keer op keer gered.
Hij werd opeens wakker van geroep. Wat hoorde hij nu? Hij schudde de mijmeringen moeizaam van zich af en verstond wat er gezegd werd. "Pak hem dan, hij is voor jou!". Dat hoefden ze geen twee keer te zeggen. Snel dook hij naar voren en oogstte weer eens een flinke hoeveelheid. Zo die was binnen. Nu even op blijven letten, anders ging het fout.
Zijn vrouw stapte naar voren. Het zonlicht straalde om haar heen. Wat een stuk kon het toch zijn, als ze de juiste man maar naast zich had. Dat realiseerde hij zich goed, en zij ook. Hij voelde zich daar niet altijd prettig bij. Anderen zagen het soms ook, en meestal op het verkeerde moment. Eigenlijk wilde hij niets liever, dan dat hij dat alleen zou zien.
Zat hij toch weer weg te mijmeren!
Opletten zou hij toch? Daar stond of viel de hele oogst mee. Hij controleerde de kleine gevalletjes naast zich eens. Die hoefden nog niet geoogst te worden, dat kwam later wel. Eerst maar proberen de belangrijkste zaken binnen te halen.
Gelukt! Dat kon niet meer mis. Zijn buurman greep er lekker naast. De boer voelde zich goed. Het was hem en zijn vrouw weer gelukt om de buurman te overtroeven. Die had daar geen antwoord op gehad. Hoewel de buurman wel de juiste kleur had om de gehele oogst binnen te kunnen halen. Maar ja, de ervaring, he? Dat had de doorslag gegeven.
Pauze. Er ging drank rond en er werden lekkere hapjes neergezet. De boer nam niets van dat alles. Als hij aan het werk was, at hij liever niet.
Op zijn rug liggend bekeek hij de resultaten tot nog toe. Meer dan de helft was al binnen, dat beloofde veel goeds, wist hij. Even de broodnodige rust.
"Kom, laten we weer verder gaan", hoorde hij opeens en hij voelde hoe hij heen en weer geschud werd, waardoor hij naast buurvrouw Nel kwam te zitten. Zijn eigen Nel was nergens te zien. Die hield zich liever wat op de achtergrond. Toch was zij dit keer zeker nodig. Of zou het kunnen zonder haar?
"Waag het erop!", wilde hij roepen.
"Ik ga!", hoorde hij en hij werd ingebracht. Achter elkaar kwamen zijn vrouw, heer en aas ook naar voren. Vierkaart stuk! Dan konden ze eventueel de slag met zijn eigen Nel wel missen. Tevreden dook de boer het geoogste stapeltje in. Op naar de volgende slag.


 

feedback van andere lezers

 • aquaangel
  hey wat een leuk gebracht verhaal

  groetjes Lin

  aqua
  lin: Fijne reactie Angel!
 • Theo_Roosen
  Heb werkelijk tot de laatste paragraaf moeten lezen vooraleer ik begreep dat het om een kaartspel ging. Geweldig bedacht !
  lin: Leuk om dat terug te lezen. Daar hoopte ik op inderdaad..
 • ivo
  heel goed gevonden, een schop onder m'n kont was troef want ik heb het ook pas op het laatste gezien dat de kaarten op tafel lagen.

  lin: Lagen die schoppen onder je kont? Valsspeler ;) Bedankt ivi.
 • freke
  Nel, troef negen, mooi geschreven dit.

  Groetjes, freke.
  lin: Dank je!
 • SabineLuypaert
  ik had dat atuurlijk niet gelijk door he dat het om een kaartspel ging (bloos)
  nu wel dus en dat verduidelijkt toch een hele boel zenne;)
  lin: Ja, ik kreeg inspiratie na een avondje klaverjassen.. Bedankt Sabine.
 • RolandBergeys
  -meer dan de helft (niet als-)

  Heel grappig!
  lin: Oh, dank voor deze fb. Ik maak me (te) vaak schuldig aan deze fout, ook bij het spreken..
  Ik verbeter hem onmiddellijk.
 • ERWEE
  Ik dacht eerst: wat staat die boer daar te oogsten? Rode tuplen, die eigenlijk geel hadden moeten zijn ...
  Snap het wel, maar ook maar na de laatste paar zinnen.
  Maakt het misschien iets te moeilijk voor de doorsneelezer.
  En ben in 't geheel geen kaartspeler.

  lin: Was de bedoeling Erwee, dat je er pas op het laatst achter zou komen! Bedankt voor je fb als niet-kaartlezer!
 • Mistaker
  Erg leuk verhaal Lin!

  Groet,
  Greta
  lin: Fijne fb. Ik zal me ook eens op de verhalen gaan storten. Dan komen de reacties vanzelf. Bedankt!
 • Vansion
  héérlijk dubbelzinnig - zo wil ik er nog wel lezen
  lin: Ik heb er nog meer zo. Ben nu mijn verhaal "Hoor je me niet?" in delen aan het posten. Daarna zal ik je op je wenken bedienen! Dank voor je positieve reactie!
 • thijl
  Haha, wat een leuk en verrassend verhaal! Ook ik had het pas op het einde hoe het in elkaar steekt.
  lin: Grin. Is soms zo leuk om te doen..
  Dank voor je eerlijke waarderende reactie,
  lieve groet, lin
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .