writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Spareribs

door stater



Een monotoon koerende duif, zo'n dikke, heeft zich op de rand van m'n dakgoot geposteerd. Schokkerig beweegt z'n kop, zo piepklein vergeleken met dat door- en doorvoede omvangrijke lijf. Op veilige afstand - zo hij veronderstelt - loert hij naar de tuin van de buurman. Laatstgenoemde is gewoon om in zijn tuin, op een fleurige aardewerk schotel, de dagelijkse etensresten te draperen. De schotel is vastgezet op een staak, onwrikbaar in de grond gestoken onder het vooruítstekende dak van het tuinhuisje. Evenals z'n broodheer beschikt de grijze vogel over een verfijnde smaak.. voor voedsel nóch aardewerk. Dus loert hij iedere dag opnieuw vanuit mijn dakgoot, als strategische hoge uitkijkpost, naar de voederplek. Hij zal vaststellen wat de pot schaft om vervolgens zich erop te storten en zich nokvol te consumeren.
Aldus ook vandaag. Daarbij steekt Roekoe's anus van tijd tot tijd dreigend enkele centimeters buiten de dakgootrand, recht boven mijn kostelijk schuimende triple. Ja! Dat zal me gebeuren! denk ik woest. Roepend, stampvoetend en applaudisserend tracht ik hem te verjagen. Maar mijn pogingen blijven vruchteloos en de gevederde vriend blijft lichtwiebelend voor zich uitstaren. Dan is de maat vol en ik verdwijn richting wapenkast. Mijn luchtdrukpistool, kaliber 4.5, beschikt over de optimale mondingssnelheid van 120 m/sec. Ik richt nauwkeurig - immers wil ik het dier slechts laten schrikken - op het uiteinde van z'n staart. Echter... uitgerekend op het moment dat het projectiel de loop verlaat, wordt in één snel en soepel draaiende beweging van de duif diens anus vervangen door z'n kop.
Een knal dus en verschrikt fladdert de duif op en begeeft zich, ofschoon de maaltijd nog niet is opgediend, in ongecontroleerde glijvlucht richting buurmans tuin. Ik hóóp nog - ik ben immers een echte dierenvriend - dat het projectiel geen doel heeft getroffen. Maar m'n hoop blijkt ijdel. Enkele seconden later hoor ik hoe de grijze vogel, als een neergehaalde jachtbommenwerper, met een klinkende dreun een buiklanding maakt. En, gelet op de muzikale omlijsting, uitgerekend op de naar boven gekeerde bodem van een afgedankte zinken teil. (Zo een als waarin ik in m'n kleutertijd door mijn brave moeder wekelijks werd gepoedeld en waarin een gelaten wind zo'n alleraardigst en op de lachspieren werkend geluid produceerde.)
Een van de - nóg - levende collega-duiven zal morgen, en uiteraard in mijn dakgoot, verlangend uitzien naar een seniorenportie slordig afgekloven duivenbotjes. Een soort mini-spareribs, in vervlogen tijden ook wel "rammel-op-het-bord" geheten. Smakelijk en attractief ogend opgediend in de aardewerkschotel met vrolijke Brabants bontmotieven.



 

feedback van andere lezers

  • aquaangel
    duiven kunnen je het leven zuur maken, in de soep er mee..

    in zo'n tobbe badderde ik ook ;)
    stater: een godenmaal voor de buren, kennelijk..;-) hier heerst soms een ware duivenplaag.. juist door dat voeden door omwonenden.. dank voor je waardering, Angélique..
  • ERWEE
    Brabants => Brabantse

    Had al een geheel andere afloop verwacht met die triple onder die anus. (smile)

    Leuk beschreven situatie.
    stater: zo ver liet het subject het niet komen..;-) dank je, Christiaan.. voor je waardering..
  • Theo_Roosen
    Heel leuk en grappig verhaal. Voor de duif wat minder !
    stater: dank je wel, Theo.. voor je fijne reactie.. ook ik heb te doen met Roekoe.. ;-)
  • ivo
    ik ben van de vlaamse duivenbondfederatie en ik klaag dit aan smile
    neen hoor leuk geschreven en idd duiven kunnen het leven je een pak verzuren. Mijn auto heeft te lijden onder het duiventerreur.
    Die lieve beestjes schijten hem helemaal wit.


    stater: haha.. dus jouw auto wordt gratis gespoten..;-) dank voor je leuke reactie, ivo
  • gono
    Weg met die schijtduiven!
    stater: eens..! dank je, gono..
  • RolandBergeys
    ja, tikje wrang eigenlijk, goed omschreven, haast hilarische toestand.
    stater: dank je, Roland.. voor je goede observaties en je waardering.. de opzet is, wat mij betreft, ook ironisch..
  • Vansion
    voor zich uit staren (niet uitstaren)

    heel knap gepend! had rechtsreeks effect op mijn aangezichtsspieren!

    geen seconde verslap je!
    stater: blij ben ik, an.. met je mooie reactie en waardering.. ook voor de correctie, die ik inmiddels heb aangebracht..;-)
  • Henny
    Hahaha! Toch is een luifel wel handig. Vooral in de ochtend heb ik veel last van hun gekoer, vooral als ik eens wil uitslapen.
    stater: ?n je houdt je haar schoon, Henny.. ;-) dank voor je lachende waardering..!
  • erinneke
    heel knap en boeiend geschreven met een leuke humoristische noot
    stater: dank je wel, erinneke.. voor je fijne en lovende reactie..!
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .