writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

*www.rdx.be* DEEL I - 001. redactievergadering

door Vansion

Ik kijk naar mijn gsm met de ogen van een pinnige jonge moeder. (Het kind ziet haar blik en vraagt zich af wat het mispeuterd heeft.) 09.59. Ik wacht af. 10.00. Ik krijg gelijk. Alweer vertikt de wekker het te tikken. Ik haat spullen die niet werken.
Vrijdagochtend tien uur. Tijd voor mijn wekelijkse redactievergadering met Isabelle, onze hoofdredactrice. Snel neem ik de papieren van de printer en stap naar haar kantoor.
"Heyyyy", lacht ze als ik binnenkom. Onwillekeurig gaan mijn mondhoeken omhoog. Ik mag Isabelle wel. En zij mij. Drie jaar werken we nu samen. We vinden elkaar wel. Eigenlijk.
Zoals gewoonlijk val ik met de deur in huis: "Ik ben er door geraakt, Isabelle. Deze twee antwoordjes zou je nog eens moeten doorlezen. Ik weet niet goed of … Je weet wel… Soms ben ik wat te direct. Eén mailtje heb ik doorgespeeld naar Fien. Kan ze nog eens doktertje spelen. Ik wist echt niet wat ik daarmee aan moest."
"Wil je een kop koffie, Tanne?" vraagt Isabelle. Ik knik en ga zitten. De kopjes staan al klaar. Zo is ze, Isabelle. De geur van de koffie (steevast Oxfam en sterk) stijgt langs mijn neusgaten door tot een plekje in mijn hersenen dat lastig kriebelt.
"Iets medisch?" vraagt ze ernstig. Ik grimlach. "Ach," haal ik mijn schouders op, "ach, wat wij hier allemaal binnenkrijgen hé…een mailtje van een zekere Loes die denkt dat haar G-plekje aan de verkeerde kant ligt en of dat nog voorkomt …"
De ogen van Isabelle verraden pret. Ik dram door: " Wat moet je op zoiets nu antwoorden, hé? Bekijk het eens van de andere kant, Loes? Misschien heb je er wel twee, Loes? Wil ik eens komen voelen, Loes? Het is absurd, Isabelle, het is gewoon absurd. Sinds de opkomst van e-mail krijg ik meer dan dubbel zoveel lezerspost dan voorheen. En de vragen worden gekker en gekker…Het eerste het beste wat in die dames hun hoofd komt, vuren ze op mij af. Het is echt haast niet meer mogelijk om al die mail persoonlijk te behandelen…" In een flits besef ik dat ik dit niet zeggen wou. Nu toch niet. Ik hap naar adem … maar het hek is van de dam. Ik herval:" Ik voel mij als …" Stop. Genoeg geweest, denk ik.
Maar Isabelle is het niet met me eens. "Hoe voel je je, Tanne?" Haar kalme stem komt me plots akelig volwassen over. Maar mijn stemming neemt de overhand. Ik dram door: " … als een bedrieglijke robot. Een robot die speelt dat hij een mens is. Dat hij Tanne is. De Tanne van "Connie". De Tanne, die elke vrouw die ons blad koopt zomaar met de voornaam mag aanspreken. De hartsvriendin die altijd klaar staat met wat goede raad of een paar woorden van troost. Maar de robot speelt vals. De robot speelt meer dan vals. Hij doet alsof hij een mens is, die spreekt van mens tot mens en hun woorden echt ter harte neemt. Het is niet waar, Isabelle. Het is niet waar. Het persoonlijke van al die antwoordjes is maar een laagje vernis. In werkelijkheid produceer ik standaardkost, big Macs met telkens een ander sausje, fret uit een automaat. Vrouw van middelbare leeftijd met relatie-problemen? A24. Meisje van 18 onzeker bij het vrijen? H99. LDVD? G9. Zo werkt het. Dit doe ik al veel te lang veel te veel. Ik… ik kan het niet meer. Een compy zou het veel beter doen. Ik heb al een matrix ontworpen. Parameter 1: profiel : de trutten, de trienen, de seuten, de kloekhennen, de slonzen, de nonnen, de Marina's, de troela's, de weirdo's. Parameter 2: topic: seks, relaties, kinderen, lifestyle, puistjes, LDVD, … noem maar op… Parameter 3: …"
"Hé, Tanne!" Isabelle onderbreekt me. "Hé, Tanne, hou op. Scheelt er iets?"
Ik slik. Ik schud het hoofd. "Nee. Nee, nee. Het is niets. Slecht geslapen. Buikpijn. Al is het wel waar wat ik zeg. Het vlot niet meer zoals in het begin. Het wordt echt teveel." Die buikpijn vliegt eruit als een soort vergoelijking. Maar terwijl ik het woord uitspreek, voel ik ook zeer. Ergens links onderaan in mijn buik.
"Ik weet het," zucht ze, "dat het teveel wordt, bedoel ik. Daar moeten we met de tijd iets op vinden. Misschien moeten we onze website wat aanpassen. Het gros van die ontboezemingen naar de fora afleiden. Misschien moeten we chatboxen creëren. Waaraan we zelf nu en dan, een paar uur per week participeren. Dan hebben ze ons een uurtje interactief. Dat zou kunnen productief zijn. Zo spreken we meerdere in één keer aan."
Ik steiger. "Inclusief mét cam en audio, zeker. He, chef. Zoiets zie ik niet zitten. Echt niet!"
"Mmm, ik laat die ideeën nog wat sudderen. We zien wel…" Isabelle nipt van haar koffie. Duidelijk even bij haar eigen gedachten. Even maar. Want dan komt ze weer tot de orde van de dag.


*wordt vervolgd

 

feedback van andere lezers

 • sinneskyn
  als je het niet erg vindt , sla ik nu de blz om...sinnegroet
  Vansion: :)
 • drebddronefish
  De onvrede als contrapunt om de banaliteit te doorprikken, hoogstnoodzakelijk om te overleven, nog van dat Vansion, groetjes
  Vansion: Vind dat ik nog wat luchtigheid mis. Maar ik werk eraan.
 • geertje
  dit is puur en echt.
  ik voelde de ergernis in mezelf...

  blijven schrijven Vansion...je hebt overduidelijk talent.
  geertje m.

  Vansion: Zoveel mensen hebben me gezegd dat ik talent heb, Geertje ... Nu ik 43 ben, ben ik beschaamd dat ik dat niet als een opdracht heb beschouwd ...en er nooit mee naar buiten ben gekomen. Te perfectionistisch denk ik, te trots .
 • mobar
  Met belangstelling gelezen.
  We zijn leeftijdsgenoten, maar ik ben een man,
  homoseksueel, en ik drink af en toe een borreltje,
  ik heb kromme benen en een tamelijk lange neus.

  groetjes Mobar
  Vansion: Ik hoop dat je tot bij personage Marcel geraakt, omwille van zijn mooie maar controversiële seksuele geaardheid . Die mij intrigeert. Al heb ik hem zelf verzonnen.
 • maridava
  Goed zo, iklees ze nu allemaal na elkaar.
  Maridava
 • nino_de_pino
  Er zit een hoop levende lijve in / talent, hoe je het ook wil noemen,
  ik ga deze lijn eens volgen, dit was 001.=.002
  Vansion: amaai. waar heb ik dat verdiend? weet je dat pino Grieks is voor 'ik drink' ?
 • harmandi
  Ik ben er aan begonnen en van plan het hele verhaal te lezen. Ik weet niet of de anderen dat ook gedaan hebben, maar ik heb meteen de website www.rdx.be opgezocht. Was 'puzzled', want die heeft niets met dit verhaal van doen.

  De eerste drie regels vind ik wat vaag, iets tussen haakjes plaatsen zou ik je afraden. Kun je misschien beter gedachtenstreepjes voor gebruiken.
  Ik hou niet zo van de hele korte 'zinnetjes', die eigenlijk geen zinnen zijn; waar komma's plaatsgemaakt hebben voor punten. Maar dat is heel persoonlijk natuurlijk. Toch zou ik ze niet gebruiken als ze niet echt ter verduidelijking van iets zijn; niet te vaak achter elkaar ook.
  Vansion: De haakjes zijn in het manuscript al weg. Inderdaad dat kortezinnetjesgedoe is tegenwoordig in ...maar geeft niet zo goed de structuur weer. Ben er al van teruggekomen...
 • magda
  Leuk! Het zet me aan om verder te gaan lezen, en dat ga ik bij deze ook doen!!
  Vansion: oh. wat fijn! een nieuwe lezeres ... oeioei in het laatste stukje heb ik je naam gebruikt ... en dan nog als verborgen grapje ...(al goed dat ik je e-mail-adres toen nog niet kende ...)
 • feniks
  An, dit kan ik niet.
  Ik ga me er ook niet aan wagen.
  De reden ook waarom ik me tot 'dichtsels' beperk.
  Jij beschrijft, ik omschrijf.

  Wordt gevolgd...
  Vansion: Hé ... dichtsels niet reduceren hé. Poëzie is gewoon wat anders. Er zijn er hier die soms in 2 verzen kunnen zeggen waarvoor ik een heel boek nodig heb?. Dat kan ik dan weer niet.
 • Das
  Je hebt echt wel talent. (Niet alleen omdat je weet wat een G-plekje is (ja, Vansion er zijn echt wel veel vrouwen die het niet kennen, laat staan dat ze weten dat ze er een orgasme in kunnen krijgen, ('t zou natuurlijk ook kunnen dat ze zich van den dommen gebaren, tiens, tiens, dat eeuwig twijfelen toch))). Je schrijft ook bijzonder goed. Ik dacht dat je verhalen moeilijk en bombastisch waren, maar dat zijn ze hier nog niet. Vermoedelijk trof ik je eerder in een periode waar je aan overhead ging doen. Dat overlomt iedereen, voordat ze terug naar de essentie grijpen. Bijzonder goed!
  Vansion: Ja Das. Die overhead moet er absoluut uit. Dit fragmentarisch werken voor de site heeft daar ook wel een beetje toe bijgedragen. In mijn uppie voortschrijven geeft wellicht beter resultaat. Al mis ik wel een klankbord, soms.

  Wat dat G-plekje betreft... Ben je er wel zeker van dat het bestaat? En, zo ja, dat het legendarische effect ervan er niet om gelogen is?
 • denspowells
  Hier kan ik weinig nuttige fb op geven. Dit is goed.
 • mariagarquez
  Hou van het cynisme en fatalisme dat ik me best wel kan inbeelden op de redacties van dat soort papiermakers. De werkelijkheid op dat vlak is soms angstaanjagender dan dat wat we ons kunnen inbeelden. Toch bestaat het gevaar voor een schrijver om er net over te gaan en de geloogwaardigheid in gevaar te brengen. Jij doet dat hier niet.
  Vansion: eerlijk gezegd ... nooit op een redactie gewerkt ... wel een paar nummers van de Flair gekocht en bestudeerd ... moet eerlijk toegeven: de WEKnack is degoutanter!
 • kronos
  kan tellen als intro ! we gaan verder !
  Vansion: oh! wat fijn!
 • thijl
  Ik blijf volgen.
  Vansion: als je het echt helemaal wil lezen kun je het ook gratis bestellen in de boekenwinkel van WH hoor. Gratis als je het zelf afprint en ik het gewoon mag doormailen. Ik hou wel graag bij wie wat wanneer gekregen heeft. Vandaar dat ik vraag te bestellen. Hoeft natuurlijk niet.
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .