writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Tante Titty

door sabine

Mijn tante Titty


Mijn tante Titty is een verschrikkelijk mens. Ik kom er liever niet en dat geldt eigenlijk ook voor mijn pappie en mammie. Maar ja, ze zit in de familie dus je ontkomt er niet aan.
Twee keer per jaar is het vaste prik tweede paas- en kerstdag, de zwarte dagen des jaren. Uurtje of tien in de ochtend staat pappie al te roepen:
"Opstaan kindje, het is een stralende dag, de dag des oordeels is weer gekomen. We hebben er weken naar uitgekeken maar nu is het dan gelukkig zo ver we gaan weer gezellig een dagje naar tante Tietje." Zo noemt hij haar altijd. Het is zijn tante, maar hij heeft net zo'n hekel aan dat mormel als ik.
Het is me ook wel een TANTE.
Nooit getrouwd, maar dat verbaasd niemand.
Kilootje of honderdvijftig, dikke vlezige kop met lang vies, vet en sluik haar dat met een stuk theedoek in een knot geknoopt is.
Dikke opgeblazen wangen en een vieze aardbeien druipneus. Nog ongeveer 4 tanden in de mond die echter al half verrot en afgestomt zijn. En stinken dat het mens doet, stinken. Je zou denken dat ze de spuitbus kruipolie als deo gebruikt.
Je houdt het niet voor mogelijk dat een mens zo kan meuren.
Maar ja, familie is familie dus op visite.
Met z'n drieŽn op de bank bij tante Tietje, pappie, mammie en ik. Stil zitten en zo weinig mogelijk praten. Koffie voor pap en mam en een glaasje ranja voor mij. Het koekje, nou ja koekje, slaan we altijd vriendelijk maar resoluut af, of je moet echt lef hebben.
Eentje is meer dan voldoende voor de hele middag want als je het kopje en het glas ziet waar het inzit, dan heb je direct al gegeten en gedronken. De koffie van pap en mam heet dan wel koffie maar ziet er niet zo uit: het is heel licht bruin met allerlei witte vlekken die er in drijven en het ruikt wel ergens naar maar zeker niet naar koffie.
Later blijken de witte vlekken stukken melk te zijn die uit het steelpannetje gevallen zijn waar het uitgeschonken is, Brrr.
De ranja heeft een kleur die ik niet echt thuis kan brengen, ik heb van mijn leven nog nooit een vrucht gezien die een kleur had wat hier ook maar en beetje op lijkt. Vaal bruin met een tintje grauw grijs. De eerste jaren heeft ze geprobeerd mij een kusje te geven als ik binnenkwam maar nadat ik dat met succes afgeweerd had door vlug weg te duiken achter de brede rug van mijn vader doet ze geen moeite meer, en dat is maar goed ook. Moet er niet aan denken zeg, ben nog lang niet voor alles ingeŽnt. Als we het weer overleefd hebben en naar huis gaan ben ik altijd reuze trots op mijn ouders dat ze alles weer lachend en zonder ruzie doorstaan hebben, het zinloze geleuter als zoete koek geslikt hebben en het ook nog volbracht hebben om een welkoms- en vertrekkusje te incasseren. (ogen en neus dicht, de adem inhouden)
Op de terugweg moeten we altijd even stoppen, want mijn vader moet dan altijd plassen omdat hij het van de hele dag opgehouden heeft.
Hij zegt altijd als ik hem in het hokje van tante Tietje uit de broek laat hangen trekt hij zich van schrik zo ver terug dat ik drie weken uit een gaatje moet plassen.

Als we weer thuiskomen gaan we rechtstreeks naar boven en met z'n drieŽn uitgebreid in bad. Drinken daarna een lekker bakkie echte koffie en een rode ranja van echte kersen, heerlijk.


 

feedback van andere lezers

 • jbrouns
  Enkele leuke zinnen/grapjes gelezen. Ik hoop voor je dat de tante, die je overigens grappig beeldend beschrijft, fictief is. 'afgestomd' = 'afgestompt'. 'de zwarte dagen des jaren' en 'de dag des oordeels' vind ik wel een beetje 'antiek'. Groetjes
  sabine: dank je Johnny
  ja, zomaar een verhaaltje

  groet paul
 • littlefairytale
  mij pappie en mammie
  ipv mij
  opstaan met een hoofdletter
  afgestomd moet afgestompt zijn
  meuren?
  voor de hele middag ipv het hele middag
  de rug van mijN vader
  welkoms en vertrek kusje moet zijn een welkoms- en vertrekkusje
  trekt het moet zijn trekt hij?
  Wel met volharding gelezen door de fouten heen omdat ik echt hardop moest lachen. Leuk geschetst, die tante from hell.
  sabine: dank je Tine,
  Ja weer niet goed nagelezen voor het publiceren.
  heb de fouten aangepast, groet paul
 • ivo
  mijn maag draaide letterlijk ... vies hoor en goed gebracht en als je dit leest met in de gloria als achtergrond geluid, echt aandoenlijk ..

  mooi geschreven
  sabine: wel alles binnen houden, kan nog wel erger, nee
  was zomaar eens een ander verhaaltje

  groet paul
 • SabineLuypaert
  :lol:
  lang niet voor alles ingeŽnt (smile) die deed het hem
  maar mijn tietje is een schatje zenne:o , zo lief dat we haar zelfs tietelientje noemen, zo zie je maar, niet elke tiet over de zelfde kam scheren (ligt nog steeds te lachen)
  wat een beeld zeg (ik doe vast geen oog dicht vannacht).
  sabine: zo heeft ieder zijn favorietje
  was zomaar eens iets heel anders

  dank vor je fb, groet Paul
 • mistral
  arme tante, eenzaam, tweemaal per jaar visite van onuitstaanbare familie ... amper nog 4 tanden in de mond... tja, tandartsen zijn zeer duur .. en stinken ... ja, je zou voor minder, en meuren, wat is dat?? en ranja? wat is dat? oranjesap? jus d'orange? of zudoranch? en ranja van kersen? helemaal te gek! bij ons noemen ze dat kersensap, ja Paul ... heel erg hollands, wat TE voor mij, sorry en dan die uitspraak van de vader als hij hem uit de broek laat hangen.... bwah! dat zegt een vader toch niet tegen zijn dochter, zelfs niet als ze dan ... gezellig met z'n drieŽn uitgebreid in bad gaan.
  Ik leef teveel mee met die arme tante in dit (fictieve?) verhaal om het goed te vinden, sorry Paul, feitelijk stoot het me erg af.
  sabine: och ieder zijn smaak, was zomaar eens iets anders
  dank voor je eerlijke fb

  groet Paul
 • RolandBergeys
  -ik kom liever niet bij haar thuis. Ik kom er liever niet, kan niet
  naar tante refereren - er verwijst naar een plaats;
  -der jaren, niet des jaren;
  -om een uurtje of tien (anders zou het kunnen inhouden dat
  papa al een urutje of tien roept, da's slecht voor z'n stem);
  -nu is het gelukkig zo ver komma of dubbele punt, we gaan...
  -vier tanden;
  -meuren ken ik niet (mijn gemis waarschijnlijk);
  -hij is bruin, niet het (de koffie, ondanks alles);
  -hij ruikt...;
  -waar hij uit geschonken is;
  -die een kleur heeft die hier ook maar...;
  -een beetje...;
  -de brede rug van mijn vader, komma (je begint een nieuwe
  bijzin);
  -tegen alles ingeŽnt;
  -en naar huis gaan, komma;
  -geen punt na incasseren, wel na het sluiten van de haakjes;
  -hij zegt altijd: "Als ik hem...
  -thuiskomen, komma.

  Het is een leuk stukje op zich, maar er staan wel wat veel fouten in hť Paul, heb in dat opzicht al veel beter van je gelezen. Maar, nogmaals, de inhoud vind ik wel grappig.
  sabine: ga het veerhaal nog eens verbouwen met je aantekeningen
  was zomaar eens iets heel anders, je hebt soms van die buien.

  dank voor je Fb, groet Paul

  P.s Meuren is ondraagelijk stinken
 • erinneke
  wat betreft het taalgebruik mag het van mij nog iets zwaarder. Maar qua inhoud heb ik hartelijk moeten lachen
  sabine: dankje wel
 • cehadebe
  Meldt je voortaan maar ziek:)
  sabine: zal ik doen

  dank voor Fb
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .